İnegöl'de uzun yıllardır hizmet veren İshakpaşa Halk Kütüphanesi, yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte çeşitli çalışmalar yaparak, eğitim dönemine hazırlandı.

56 BİN ÖĞRENCİNİN HİZMETİNDE

Yaklaşık 70 bin kitabı içinde bulunduran Halk Kütüphanesi, Bursa'nın ilk ve tek Çocuk Kütüphanesini de içinde barındırırken, internet, ansiklopedi, kitap, kitap yıkama makineleri, günlük gazete ve aylık dergiler ile birlikte özellikle İnegöl'de eğitim gören öğrencilerin hizmetinde.

ARAŞTIRMA MERKEZİ OLARAK KULLANILIYOR

Yeni eğitim-öğretim sezonuna hazır olduklarını belirten İshakpaşa Halk Kütüphanesi Müdürü Remzi Yılmaz, "Yaz döneminde daha çok üniversite öğrencilerine yönelik programlarımız vardı. Onlara da elimizden geldiğince yardımcı oluyorduk. İlkokul öğrencileri ise yazın biraz ders çalışma açısından pek hareketli değildi ancak kitap almaya geliyorlardı. Ödünç kitap verme servisimiz bu noktada daha çok çalışıyor. Okulların yeni açılması nedeniyle, ilk haftalarda tüm kütüphaneler biraz sakindir. Daha çok ilk hafta okul kütüphanelerine rağbet gösterilir. Ancak bir kaç hafta sonra yoğunluk başlıyor. Özellikle Ekim ayından yaz dönemine kadar kütüphaneler yoğundur. Yazın ise kütüphaneler her zaman sakindir. Okul döneminde bizler zaten personel izinlerini kullandırmıyoruz. Personel izinler daha çok yazın kullanılıyor. Yaz döneminde tüm Türkiye'de ki kütüphaneleri okuyucu açısından sakindir ancak Ekim ayından sonra salonlarımız doluyor. Öğretmenlerin verdiği ödevler nedeniyle İnegöl İshakpaşa Halk Kütüphanesi öğrenciler tarafından araştırma merkezi olarak kullanılıyor. O dönemlerde ise ilköğretim öğrencileri daha yoğun oluyor" dedi.

70 BİN KİTAP

Kütüphanede bulunan kitaplar hakkında bilgiler veren Yılmaz, "Kitap bakımından Halk Kütüphanesi bölümümüzde yaklaşık 52 bin adet kitabımız mevcut. Bursa'nın ilk ve tek çocuk kütüphanesi olan İnegöl İshakpaşa Çocuk Kütüphanesi'nde 21 bin adet eser sayısı var. Bakanlığımız yeni kitaplarda gönderdiler. Kitaplarımız geldiği zaman insan gibi kimliklerini oluşturuyoruz, kayıtlarını yapıyoruz. İnterneti olan herkes bizim kitaplarımıza ulaşabilirler" diye konuştu.

PAZAR VE PAZARTESİ GÜNLERİ KAPALI

Kütüphane'nin hizmet günleri hakkında bilgi veren Yılmaz, "Pazar ve Pazartesi günleri tüm Türkiye'de kütüphanelerin resmi tatil günüdür. İnegöl'de de biz İshakpaşa Halk Kütüphanesi olarak Pazar ve Pazar günleri kapalıyız. Diğer günlerde ise mesai saatleri içerisinde vatandaşlarımıza hizmet vermeyi sürdürüyoruz" dedi.

PERSONEL YETERSİZ

Personel sayısı ile ilgili bilgi verene Yılmaz, "Personel sayımız yetersiz, emekli olanlar var. İş-Kur ile protokol imzaladık ve 6 ay süresinde 2 kişi geliyor. Şuanda 8 personelimiz mevcut. Birde denetimli serbestliği bulunan hükümlüler geliyor. Temizlik konusunda denetimli serbestlikten faydalanan arkadaşlardan takviye alıyoruz" dedi.

ARŞİV MEKANİZMASI GÖREVİ GÖRÜYORUZ

Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü, "Bizlerin bir diğer görevi de ilçede basılan tüm yayınlar bizlerde arşiv olarak tutuluyor ve arşiv mekanizması görüyor. Örneğin İnegöl'de 50-60 yıl önce çıkan gazete, dergi veya herhangi bir eserin arşivi bizlerde var. Kitaplarda bir, gazetelerde 2'şer tane alıyor arşivliyoruz. Bizler bunları alıyoruz Milli Kütüphane'ye göndermek zorundayız. İnegöl'de ki yıllar önce basılan gazeteler arşivimizde var. Talep edenler gelip görebilirler."

Editör: TE Bilişim