Bursa Genç İşadamlar

Bursa Genç İşadamları Derneği (BUGİAD) İnegöl Şubesinin, dış pazarda verimliliği artırmak ve İnegöl mobilyasını dünyaya tanıtmak için başlattığı  yurt dışı gezileri, Azerbaycan'dan sonra Kuzey Irak ile devam etti.  

Geziyi tamamlayıp yurda dönen BUGİAD İnegöl Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akıskalı, Kuzey Irak'ta Türk ürünlerinin kalite konusunda tercih sebebi olduğunu ifade etti. Akıskalı, "Kuzey Irak Türkiye'nin 1980'li yıllarına benziyor. Yapılacak o kadar çok iş var ki. Gıdadan imalata, perakendeden, inşaata, mobilyadan ev tekstiline kadar bakir bir alan. Yeter ki azimle ve dürüstlükle iş yapabilelim" dedi.

Ağırlıklı olarak mobilyacılardan oluşan 25 kişilik grupla yaptıkları Kuzey Irak seyahatinde, Erbil yerel yönetimi Ticaret Bakanının kendilerini çok sıcak karşıladığını ifade eden Akıskalı, "Bölgede her türlü yatırıma ve ticarete kapıların açık olduğunun beyan edilmesi bizlere büyük enerji verdi" diye konuştu.

'Hedef Yeni Pazar, Hedef İhracat' parolasıyla hareket ettiklerini belirten Başkan Ahmet Akıskalı, "Çok sayıda şirket, Irak'ta iş yapmanın yollarını ararken Türk firmaları Kuzey Irak'a ilgi gösteriyor. Türk işadamlarının Kuzey Irak'ı tercih etmelerinin birkaç nedeni var. En önemlisi güvenlik. Güney Irak'taki yoğun çatışma ve karmaşa ortamı, Türk şirketlerini bu bölgeden uzak durmaya zorluyor. İkinci neden ise Kuzey Irak'ta yönetimi elinde bulunduran Kürt yöneticilerin ve halkın Türkiye'ye karşı olan güven ve sevgisi" şeklinde konuştu.

Kuzey Irak Ticaret Bakanlığı'na gerçekleştirilen ziyarette, Bakanın memnuniyetini dile getirdiğine işaret eden Akıskalı, Ticaret Bakanı Muhammed Rauf'un şunları ifade ettiğini kaydetti; "Kuzey Irak hızlı bir şekilde gelişmekte olan bir ülkedir. Şu an ülkede üretim hiç yok. Ama üretimin artması için sanayi bölgeleri kuruyoruz. Bu sanayi bölgelerinde yer almak için bizlere proje hazırlayıp getirin. Ülkede vergi ve KDV zaten yok. Projelerinizin kapasitesine göre, büyüklüğüne göre sizlere yeri, elektriği, suyu ücretsiz verebiliriz. Türk firmalarının bu sanayi bölgesinde yer almalarını istiyoruz. Siz Türk kardeşlerimizi buralarda görmekten, buralarda ticaret yapmalarından memnun oluyoruz. Türk mallarına buralarda en güvenilir mal gözü ile bakılıyor. Bu, sizler için bir avantajdır. Buraları ihmal etmeyin. Türkiye'nin Kuzey Irak'a ihracatı var. Ama bu ihracat bağlarınızı daha da güçlendiriniz. Bu konuda bizlerin üzerine ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Yeter ki siz buralarda yatırım yapın, ticaret yapın"

Diğer yandan, alınan bilgilere göre, dört günlük gezide Kerkük Ticaret Odası Başkanı Kamal Tawliq Al-Ssaighe'nin misafiri olan İnegöllü işadamları, oda yönetimiyle bir araya geldi. İkili görüşmelerin gerçekleştiği toplantıda konuşan Ticaret Odası Başkanı Kamal Tawliq Al-Ssaighe, "Siz Türk kardeşlerimizi burada ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bizler Türkiye'yi çok seviyoruz, sizlerle ticaret yapmak bizleri çok sevindirecek. Yapacağınız bütün anlaşmalara ben kefilim" dedi.

Işık Üniversitesi'nin ve Türk okullarının da ziyaret edildiği gezide, iş adamları ülkeye memnun olarak döndü.

Editör: TE Bilişim