Çiftçilere sulama suyu kullanımı konusunda uyarılarda bulunan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, çok su kullanmanın çok verim anlamına gelmediğini belirterek, “Önemli olan suyu bitkinin veya ağacın ihtiyacı olduğu zamanda ve ihtiyacı kadar suyu kök bölgesine depolamaktır” dedi.

TÜM ÜRETİCİLERİN ÖZEN GÖSTERMESİ GEREK

Türkiye’de tüketilen suyun yaklaşık yüzde 70’lik kısmı tarım sektöründe, geriye kalan yüzde 30’luk kısmının ise sanayi ve şehirlerde içme suyu olarak kullanıldığını ifade eden İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, “Ülkemiz genelinde 2013-2014 kış sezonunda kümülatif yağışlar ortalamasında, uzun yıllar ortalamalarına göre azalmalar meydana gelmiştir. ‘Tarımsal Kuraklık Yönetiminin Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik’ uyarınca oluşturulan İl Kuraklık Kriz Merkezi Kararları ve hazırlanan ‘Tarımsal Kuraklık Eylem Planı’ çerçevesinde, oluşabilecek ekonomik kayıpları en aza indirebilmek için, tüm su kullanıcılarının, sulama suyunu tasarruflu kullanılması ile ilgili olarak özen göstermesi gerekmektedir” diye konuştu.

BİTKİ VEYA AĞACA İHTİYACI OLDUĞU ZAMANDA SU VERİLMELİ

Çiftçilerden, sulamaların günün en sıcak zamanında yapılmamasını, mümkünse güneş battıktan sonra yapılmasını isteyen Müdür Mahmut Doğru, “Çok su kullanmak çok verim anlamına gelmemektedir. Önemli olan suyu bitkinin veya ağacın ihtiyacı olduğu zamanda ve ihtiyacı kadar suyu kök bölgesine depolamaktır. Sulama yönteminin seçimi, bitki çeşidi, iklim ve toprak yapısı gibi faktörlere bağlı olmakla birlikte, şartların uygun olduğu tüm tarım alanlarında yağmurlama ve damla sulama yöntemlerinden biri kullanılabilir. Bu suretle toprak yapısı bozulmamakta, bilinçli kullanıldığında bitkide su stresi oluşturmadığından verimi artırmakta ve su tasarrufu sağlanmaktadır. Ayrıca kolaylıkla gübreleme yapılabildiği için gübre ve işçilikten tasarruf edilmektedir” şeklinde konuştu.

“DAMLAMA” VEYA “YAĞMURLAMA” SİSTEMİ TERCİH EDİLMELİ

Üreticilerin, sulama suyunu tasarruflu bir şekilde kullanan ‘Damlama’ veya ‘Yağmurlama’ sistemlerini tercih etmesi gerektiğine işaret eden Mahmut Doğru,  “Mevcut ‘Damlama’ veya ‘Yağmurlama’ sistemlerini kullanan üreticilerimizin, toprak yapısı ve bitkinin türüne göre ihtiyacı kadar sistemi çalıştırmaları gerekmektedir. Bahar yağmurlarından faydalanmak amacıyla, tarla bahçe veya ağaçların etrafına sekiler yapılması. Tarla ve bahçelerde, toprak neminin korunması amacıyla, toprak hazırlığı sırasında kesinlikle derin sürüm yapılmaması, yabancı ot mücadelesinin biçme veya kimyasal mücadele ile yapılması ve bitki artıklarının toprak yüzeyinde bırakılması, organik gübre veya çiftlik gübresinin daha fazla miktarda kullanılması gibi koruyucu önlemler alınmalı. Sulama suyunun yeterli gelmeyeceği alanlarda, su kullanımında öncelikli olarak sabit tesislere öncelik verilmeli veya ağacın suya en çok ihtiyacı olan dönemde verilerek, kısıntılı sulama yöntemleri uygulanmalıdır. Sulama sezonunda 4-5 defa sulamak yerine 2 veya 3 sulama yapılması. Sulu tarım yapan üreticilerimizin bu durumu en az zararla atlatabilmeleri için belirtilen hususlara dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Editör: TE Bilişim