Protokol kapsamında 2015 yılı içinde Ankara, İstanbul, Erzurum, Kayseri, Ordu ve Samsun’da belirlenen pilot uygulama başlatıldı. 3 ay süren pilot uygulamanın sonucu, Bakanlık ve Başkanlık yetkilileri ile uzman akademisyenlerin katıldığı toplantı ve çalıştayda değerlendirilerek, manevi destek hizmetinin aynı hastanelerde devam etmesi kararlaştırıldı.

Karar doğrultusunda İnegöl Devlet Hastanesinde de Manevi Destek Hizmeti 27 Ağustos 2018 tarihinden itibaren sunulmaya başladı. Söz konusu hizmetin etkin, verimli ve usulüne uygun bir şekilde sunulabilmesi amacıyla hastane yönetimi tarafından Manevi Destek Birimi oluşturuldu. Manevi destek talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personeline bu birimde Diyanet İşleri Başkanlığı personeli tarafından sunuluyor.

MANEVİ DESTEK, PSİKOTERAPİ, SOSYAL BAKIM YA DA TIBBİ BİR TEDAVİ DEĞİLDİR

Manevi Destek ve Rehberlik Birimini Din Görevlileri Derneği Başkanı Recep Aydın, Sağlık Sen Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Aydın ve müftülük personeliyle birlikte ziyaret eden İlçe Müftüsü Kazım Güzel, “3-23 Ocak 2018 tarihleri arasında düzenlenen Hastanelerde Manevi Rehberlik ve Destek Hizmeti Eğitimine katılarak başarı gösterenler Manevi Destek Personeli olarak görevlendirilmiştir. Manevi Destek Hizmeti eğitimine katılan personele; Kur'an ve Hadislerde Manevi Destek, Dini Danışma ve Rehberlik, Manevi Destek Uygulamaları, Din ve Tıp İlişkisi-Hastanelerde Dini Hayat, Rehberlik ve İletişim Yöntemleri vb. gibi manevi destek hizmetiyle ilgili birçok ders verilmiştir. Manevi destek hizmeti; Dini referanslardan hareketle, insanların acılı, sıkıntılı, üzüntülü, korkulu hallerinde, yalnızlık ve ümitsizlik duygularına kapıldıklarında, ani değişmelerle gelen kriz durumlarında, maruz kaldıkları yeni duruma uyum sağlama ve baş edebilme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmayı, varsa sorularını cevaplamayı, hayatlarına yeni bir anlam vermelerine eşlik ederek onlara moral kazandırmaya çalışmaktır. Manevi destek, psikoterapi, sosyal bakım ya da tıbbi bir tedavi değildir. Manevi Destek Personeli, Psikolog, Psikiyatrist, Sosyal Hizmet Uzmanı, tıbbi tedavi yürüten bir doktor değildir. Manevi Destek Personeli, hastane personeli ile multidisipliner bir yaklaşımla hizmet verir. Manevi değerler ışığında danışmanlık ve rehberlik yaparak, moral-motivasyon desteği sunar. Manevi Destek; talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personelinin ihtiyacına göre uygulanır. Manevi destek talep eden kişinin öncelikle ihtiyacı tespit edilir. Dinleme, anlama ve anlamlandırma metoduna ağırlık verilir. Baskısız danışma atmosferi oluşturarak, kişinin yargılanmayacağı ve suçluluk duygusu hissetmeyeceği şekilde problemlerini rahatça açması sağlanır. Bakanlık tarafından belirlenen “Personel Gizlilik Sözleşmesi” hükümlerine bağlı kalınır. Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe günleri olmak üzere haftada dört gün dört saatten az olmamak üzere hizmet verilmektedir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim