Gedikpınar Mahallesindeki gözlem kulesinde gazetemize özel açıklamalarda bulunan Orman İşletme Müdürü Nejdet Güdül, Orman İşletme Müdürlüğünün 1943 yılında kurulduğunu belirterek, “10 işletme şefliğimiz bulunmaktadır. 65 bin hektar ormanlık alana, toplamda alanımız 177 bin hektardır” dedi.

DEVLETİN KASASINA 12 MİLYON GELİR

Çalışmalardan bahseden Müdür Güdül, “2017 yılında orman emvali satışından 32 milyon 35 bin lira gelir elde ettik. 11 milyon 555 bin lira kar elde ederek, devlet ekonomisine katkı sağlamıştık. 2018 yılı Ağustos ayına kadar yaptığımız satışlarda geçen yılın kar oranının toplamını geçmiş bulunmaktayız. 8 aylık süreçte 17 bin metreküp dikili ağaç, 68 bin metreküp endüstriyel odun, 4 bin siter yakacak odun satışı yaptık. Bu satışlardan24 milyon lira gelir elde ettik. İşçi giderlerinin ödenmesiyle bu yıl içerisindeki 8 aylık süreçte karımız 12 milyon 596 bin lira olarak gerçekleşti. Ağaç kesimleri içinde bakım kesimleri yoğunlukta oluyor. Ormanlarımızda gençleştirme çalışmalarımız da devam ediyor. Belli bir yaşa gelmiş olana yaşlı ağaçların belli bir teknikle kesilip, ormandan çıkarılmasıyla ardından genç ağaçların elde edilmesi çalışmasını yapıyoruz. Bu şekilde yapılan faaliyetlerle ormanın devamlılığı sağlanmaktadır. Orman işletmemizin ilk görevi ormanların korunmasıdır. Ayrıca ormanların bakımı yapılması da diğer görevlerimizdendir. Ağaçlandırma çalışmalarıyla ormanlık alanların artırılmasını dağ sağlıyoruz” diye konuştu.

100 HEKTAR AĞAÇLANDIRMA YAPACAĞIZ

Ağaçlandırma çalışmaları da yaptıklarını ifade eden Güdül, bu yıl 100 hektarlık ağaçlandırma programının bu süre içerisinde 80 hektarlık alanında ağaçlandırma yaptıklarını, yılsonuna kadar 100 hektarlık alanın ağaçlandırılacağını söyledi.

KALİTELİ ORMANLARA SAHİBİZ

Güdül, “Orman işletme Müdürlüğü FSC kapsamında işletmedir. Yani Uluslararası Bağımsız akreditasyon kuruluşları tarafından verilen bir kalite belgesine sahibiz. Ormanların kaliteli yönetimi ve kalitesiyle alakalı bir belgedir. Bu belgeye sahibi Türkiye’de sınırlı sayıda işletme bulunmaktadır. İnegöl İşletme Müdürlüğümüz kalite açısından Marmara bölgesinde ilkiz. Uluslararası bağımsız kuruluşlar tarafından ormancılık faaliyetlerinin uluslararası prensip, kriter ve göstergeler göre yönetildiğini gösteren FSC belgesini, İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü 2013 yılında almış bir işletmedir. Bu özelliği ile İnegöl ormanlarında üretilen emvalin yurtdışına satışında önemli bir avantaj olarak öne çıkmaktadır” diye konuştu.

ORMANLARA GİRİŞ YASAKLANDI

Orman yangınları konusuna da değinen Müdür Güdül, “Mayıs, Haziran, Temmuz aylarının yağışlı geçmesi dolayısıyla şu ana kadar yangın olmadı. Valilik kararıyla; yangın riskinin azaltılması amacıyla 1 Ağustos ile 31 Ekim’de ormanlara vatandaşların girişi yasaklanmıştır. Vatandaşlarımıza İnegöl’ün 11 mesire alanında piknik yapmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca; mesire alanlarında yakılan ateşlerin giderken söndürülmesini önemle rica ediyoruz. Milli servetimiz yok olmasın” şeklinde konuştu.

BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Ormanlık alandaki kesim ve bakım çalışmalarında mevsimlik işçilerin görev yaptığını aktaran Güdül, “Yaklaşık bin kişi ormanlarda çalışıyor” dedi.

KAÇAKÇILIK AZALDI

Ormanların güvenliği konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirten Güdül, “Orman görevlilerimiz ormanlık alanlarda devriye atarak çalışma yapıyorlar. Kaçakçılık durumu oldukça aza indirildi. Fakat insanın olduğu yerde birçok sorunun sıfıra indirilmesi mümkün değil. Ekiplerimiz, gerekli güvenlik çalışmalarını yapıyorlar” diye konuştu.

KERESTENİN DE BAŞKENTİ

Mobilyanın başkenti İnegöl’ün aynı zamanda kerestenin de başkenti olduğunun altını çizen Güdül, “İnegöl’ün yalnız başına mobilya sektörüne ham madde karşılaması mümkün değil. Çünkü biz bakım ve seyreltme adı altında kesim yapıyoruz. Ormanlarımızın geleceğini düşünerek kesim yapıyoruz. Büyük bir sanayi olduğu için İnegöl olarak yetersiz kalabiliyoruz” şeklinde konuştu.

AĞAÇLANDIRMALAR

İnegöl’ün orman yollarının toplamda bin kilometreyi geçtiğinin altını çizen Güdül, “Bu sene 5 kilometre orman yolu yapımız olacak. Yoğun yağışlarda zarar gören orman yollarımızı da restore ediyoruz. Yıl içerisinde 5 adet cami ile 23 okulun bahçesinde ağaçlandırma çalışması yaptık. Devlet hastanesi, diş hastanesi bahçelerinde ağaçlandırma yaptık. Elimizden gelen hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bütün gayretimiz İnegöl ormanlarının geleceği için” dedi.

40 MİLYON HEDEF

Güdül, yılsonuna kadar 40 milyon liralık satış yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim