İnegöl Belediyesi 2018 yılı bütçe kesin hesap ve taşınır kesin hesabının görüşüldüğü meclis toplantısı dün gerçekleştirildi. Tartışmaların yaşandığı mecliste 2018 yılı bütçesi kesin hesap ve taşınır kesin hesabı oy çokluğu ile kabul edildi.

GİDER 185 MİLYON TL, GELİR 165 MİLYON TL

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Abdullah Akşeker komisyon raporunu okudu. Akşeker; “2018 mali yılı bütçesi ile toplam 185 milyon TL ödenek verildiği, toplam 143,4 milyon TL net ödenek kullanıldığı; bütçe ödenek toplamları içerisinde 2018 mali yılında; üst yönetici onayıyla 18,5 milyon TL, encümen kararıyla 13,2 milyon TL olmak üzere, toplam 31,7 milyon TL tutarında aktarma yapıldığı, yapılan incelemeler neticesinde görülmüştür. Ayrıca; 2018 mali yılında bütçe ödeneklerinden kullanılamayan 20 milyon TL ödeneğin imha edildiği, projeye bağlı olan 35 milyon TL’nin ise kullanılmak üzere bir sonraki yıla devredildiği görülmüştür. Gider harcama toplamının gerçekleşme yüzdesinin yüzde 77,53 olduğu görülmüştür. 2018 yılı tahmin edilen gider bütçesi 185 milyon TL, gelir bütçesi 165 milyon TL’dir. Gelir ve gider bütçelerinde denkliğin sağlanması açısından Finansmanın Ekonomik Sınıflandırılması Cetvelinde görüldüğü üzere 20 milyon TL borçlanma öngörülmüştür. Gelir ve gider bütçeleri yukarıdaki bölümlerde ayrıntılı olarak incelemiş olup, oluşan gerçekleşmelere karşılık Belediye Hizmet Binası ve Kent Meydanı Yapımı projesinde kullanılmak üzere 35 milyon TL’lik bir borçlanma gerçekleşmiştir” dedi.

YÜZDE 23’LÜK SAPMA

Raporun ardından söz alan MHP’li Grup Başkanı Ahmet Genç, “Tahmini bütçeden yüzde 23’lük bir sapma olsa da, genel manada olumlu buluyoruz. Vergi tahsilatlarında düşüş görülüyor. Hafta başında bizlere teslim edilen taşınır kesin hesap cetvelde ciddi hatalar gördük. Sonra bize düzeltilen cetvel verildi. Ancak aralarında bariz farkları da gözlemledik. Bir sürü hatalar gördük. Bunları teker teker size anlatmam uzun sürecek.  Bunu sorduğumuzda sistemsel bir hata dediler. Bizim merak ettiğimiz bütçe hazırlanırken; acaba eski cetvele göre mi bütçe hazırlandı, yoksa düzeltme sonrasına göre mi?” diye sordu.

Genç’in sorusuna cevap veren Mali Hizmetler Müdürü Vural Özer de, “Sistemin değişmesi nedeniyle bir hata oluştuğunda. İlk listedeki hata sonrası düzeltilmiş hali de gruplara gönderildi. Bütçe yapılırken de doğru haliyle yapıldı. O konuda herhangi bir sıkıntı söz konusu değildi” dedi.

İÇ DENETİMİN GÜÇLENMESİ ADINA ADIMLAR ATACAĞIZ

Belediye Başkanı Alper Taban, “Arkadaşlar konu ile ilgili beni de bilgilendirdiler. Kasıtlı olarak yapılacak bir durum söz konusu değil. Sistemden kaynaklı bir sorun olduğu ifade edildi. Biz de bu eksiklikleri, hataları meclis önünde değerlendirelim. Hatalarımız olacak, eksikliklerimiz olacak. Bunları beraber tartışalım. Biz tüm birimlerimizin değerlendirilmesini, teftişini istiyorum. Bunu kendi içimizde de yapacağız. İç denetimin güçlenmesi adına adımlar atacağız. Sistemleri yeniliyoruz, doğal olarak geçiş sürecinde bir takım eksiklikler hatalar olabiliyor. Olabildiğince şeffaf olmaya çalışıyoruz. Milletin kaynaklarını kullanıyoruz. Kendi paramızı harcıyor gibi dikkat ediyoruz” dedi.

HESAP VERMELİSİNİZ

Söz alan İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi İsmail Karaman, “Daha önce meclis üyeliğimiz olduğu için faaliyet raporu, performans raporu, bütçe görüşmelerinde uyarılarımızı ve düşüncelerimizi beyan ediyoruz. Faaliyet raporu görüşülürken; gayrimenkul onarım giderleri, özel kalem müdürlüğü bütçesinden örnekler vererek gerekli uyarılar yapmıştık. MHP grubuna teşekkür ediyorum. Önemli tespitlerde bulundular. Hesap verilmekten bahsediyorsunuz. Siz bu ilçenin belediye başkanısınız. Hesap vermelisiniz. Bu bir lütuf değil. Halk tarafından onay aldık diyorsunuz. O zaman biz ne işe yarıyoruz. Tabii ki bizi bunun için seçtiler ve biz de bunların doğru ya da yanlışını ortaya koyup onaylamak ya da reddetmek durumundayız. Bütçe ile ilgili var olan hatanın, niyetin halis olduğunu düşünüyorum ama ciddi sıkıntıların olduğunu görüyoruz. Biz diğer raporlar gibi bu rapora da olumlu bakmayacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan oylama ile 2018 yılı bütçesi kesin hesap ve taşınır kesin hesabı oy çokluğu ile kabul edildi.

Editör: TE Bilişim