MER-PA´DA ‘DAVETLİ´ İHALE!

İnegöl´deki çeşitli pazarlara ev sahipliği yaparken, yoğun kar yağışının ağırlığına dayanamayarak geçtiğimiz yılın son gününde çatısı çöken Merkez Pazaryeri´nin (Mer-Pa) yerine yapılacak olan yeni pazaryeri binası yapım işi ihaleye çıktı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak olan pazaryeri binası yapım işinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19´uncu maddesine göre açık ihale usulü yerine, 5 firmaya gönderilen ilansız davet usulü yapılması tartışma, ihaleye davet edilen firmaların hangi firmalar olduğu merak konusu oldu.

YILIN SON GÜNÜNDE YERLE BİR OLDU

İnegöl´ün yaşadığı son 30 yılın en ağır kışı, en büyük tahribatı İnegöl´deki pazarlara ev sahipliği yapan Mer-Pa´ya verdi. Esnafların bir sonraki gün kurulacak Pazar için tezgahlarını ve satışa sunacağı ürünlerini hazırladığı sırada, üzerinde biriken karların ağırlığına dayanamayan pazartesi çatısı büyük bir gürültü ile tezgahların üzerine çöktü.

BÜYÜKŞEHİR ÜSTLENDİ

Bazı esnaflar üzerlerine çöken çatının altından kendi imkanları ile çıkarak canlarını zor kurtarırken, olay esnafların büyük maddi kaybına neden oldu. Olayın hemen ardından Mer-Pa´ya gelerek incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, esnafların kesinlikle mağdur edilmeyeceklerinin sözünü verdi. İnceleme ve görüşmelerin ardından çatının kalan kısmının da yıkılarak yeni bir pazaryeri binası yapılmasına verildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´de çatı kısmı tamamen sökülen pazaryerinin Büyükşehir kaynaklarıyla yeniden inşa edileceğini belirterek, burada 12 bin 300 metrekare alanda yeni bir pazar alanı oluşturacaklarını, 3000 metrekarelik bölümde de katlı otopark yapılacağını söyledi.

12 BİN 300 METREKAREYE ÇIKTI

Yeni Pazaryeri binası için Bursa Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından taslak proje hazırlandı. İnegöl Belediyesi yetkilileri ve ilgili esnaf oda başkanları ile yapılan toplantılarda, hazırlanan taslak proje 2-3 defa revize edildi. En son gelen olgunlaşmış projeye göre, köylü pazarının dahil edilmesi ile eskiden 12 bin 100 metrekare olan kapalı pazaryeri, 200 metrekarelik büyümeyle 12 bin 300 metrekare çıktı. İçine bebek bakım odası ve mescitte kurulacak olan binanın yapımını Bursa Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Ana pazaryeri binası Bursa Büyükşehir, köylü pazaryeri ve otoparkın ise İnegöl Belediyesi tarafından yapılmasına karar verildi.

NEDEN DAVET USULÜ?

31 Aralık 2014 tarihinde çöken Mer-Pa´nın yeni binasının yapım işi ancak 168 gün sonra ihaleye çıkabildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 Haziran 2015 Çarşamba günü saat 16.00´da Bursa Büyükşehir Belediye Hizmetleri Daire Başkanlığında yapılan ihalenin açık ihale usulü yerine, daha öncesinde açık ihale usulü veya belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihalede sonuç/teklif çıkmaması durumunda tercih edilen davet usulü teklif alma yöntemiyle yapılması tartışmalara neden oldu. İhaleye 5 firma davet edilirken, neden sadece 5 firmadan teklif istendiği ve neden bu yöntemle ihaleye çıkıldığı tartışma konusu oldu.

Editör: TE Bilişim