-Hal Kayıt Sistemine

-Hal Kayıt Sistemine Kayıt Edilmeyen Ürünler Hiçbir Yerde Satışa Sunulamayacak-
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından dün, İnegöl Belediyesi Sebze ve Meyve Halindeki esnaflara, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Yeni Hal Yasasıyla ilgili bilgilendirme semineri düzenlendi.
Dün saat 10.30'da Hal binasında düzenlenen seminer öncesinde bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, "Hallerle ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığının çok önemli bir çalışması var. 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yeni yasa yürürlüğe girecekti ama altyapısında bazı eksiklikler olduğu için, bu ötelendi ve 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Çok önemli bir yasa. Bakanlığın ve bizim de çok önemsediğimiz bir yasa. Şuan da Türkiye'de faaliyette olan 192 Hal Müdürlüğünde,  Bakanlığın kurmuş olduğu 20 ekiple, bu yasa hakkında detaylı bilgi vermek için toplantı düzenliyorlar. Bugünde Bakanlıktan 2 arkadaşımız burada. Bütün hal esnafımıza, yasanın nasıl işleyeceğine, nelerin geleceğine, nelerin denetleneceğine, bundan sonra hal’lerin nasıl çalışacağına, hal esnafının sorumluluklarının neler olacağına ilişkin çok detaylı bilgiler veriyorlar. Hal esnafımızda onları büyük bir dikkatle dinliyor. Bizim de çok önemsediğimiz bir konu. İnegöl'de hal özellikle çok önemli fonksiyonlara sahip bir birimimiz. Biz aynı zaman da sanayi şehrinin yanında bir tarım şehriyiz. Çok önemli hal ticaretinin yapıldığı bir merkeziz. Dolayısıyla belediyede çalışan Hal Müdürümüz ve personeli tarafından iyi öğrenilmesi hem de esnafımız tarafından iyi öğrenilip, uygulanmasını çok önemsiyoruz. Bu tür çalışmaları Hal Müdürümüz ve çalışanları köylere, kooperatiflere giderek konuyla ilgili bilgilendirmeler yapıyorlar. Her akşam bir köye giderek gerekli açıklamalar yapılıyor. Hep beraber bu yasanın sağlıklı bir şekilde yürümesi adına Bakanlık ve bizler elimizden geleni yapıyoruz" dedi.
Hal Müdürü Fevzi İnal ve hal esnafının da katıldığı seminerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığında görevli Orhan Akkuş ve Recep Kutlu, yeni hal yasasıyla ilgili bilgiler verdi.
1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan 5957 sayılı yeni hal yasası ile hal esnaflarının tamamının, Hal Kayıt Sistemine (HKS)’ne kayıt edileceğini belirten Orhan Akkuş, "Hal Rüsum Hesabı ve Cezalı Rüsum Hesabı açıldı. 5957 sayılı yeni hal yasası ile Hal çıkışında değil, hale girişte işlemlerin yapılması söz konusu olacak. HKS’ne kayıt olmamış ürünün hale girişi söz konusu olmayacak. 5957 sayılı yeni hal yasası kapsamında pazarlarda ve manavlarda ürün künyesi olmayan sebze ve meyve satılamayacak. Meyve ve sebzelerin, nereden geldiğini belirtilen birer ürün künyesi olacak ve bu sayede yüzde 70'i kayıt dışı olan sebze ve meyve ticareti kayıt altına alınacak. Artık ne pazarda, ne de manavda, ürün künyesi olmayan sebze ve meyve satılamayacak. Aksi taktirde satıcıya para cezası uygulanacak. Kanun ile halde satılan mallardan yüzde 1, hal dışında satılan mallardan ise yüzde 2 oranında hal rüsumu alınması hükme bağlanmıştır. Söz konusu ürün beyan edilmeden piyasaya sürülmesi mümkün olamayacak. Tahakkuk eden rüsum 5 işgünü içinde ödenmediğinde, yaptırımlar söz konusu" diye konuştu.
1 Temmuz 2012 tarihi itibari ile yürürlüğe giren yeni hal yasasının amacının, sebze ve meyveler ile arz ve talep derinliğine göre belirlenecek diğer malların ticaretinin kaliteli, standartlara ve gıda güvenilirliğine uygun olarak, serbest rekabet şartları içinde yapılmasını, malların etkin şekilde tedarikini, dağıtımını ve satışını, üretici ve tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunmasını, meslek mensuplarının faaliyetlerinin düzenlenmesini, toptancı halleri ile pazar yerlerinin çağdaş bir sisteme kavuşturulmasını ve işletilmesini sağlamak olduğunu belirten Akkuş, "Bu Kanun, sebze ve meyveler ile arz ve talep derinliğine göre belirlenecek diğer malların her ne şekilde olursa olsun alımı, satımı ve devri ile toptancı halleri ve pazar yerlerinin kuruluş, işleyiş, yönetim ve denetimine ilişkin usul ve esasları, uygulanacak yaptırımları ve Bakanlıklar, Belediyeler ile diğer idarelerin görev, yetki ve sorumluluklarını kapsar. Yürürlüğe sokulan yasa ile kapsam ve amaçlarında da belirtildiği üzere tüketici ve üreticilerin, hak ve menfaatlerinin korunması, meslek mensuplarının faaliyetlerinin düzenlenmesi amaçlanıyor. Kayıt dışı alım satım yapan meslek mensupları, kayıt dışı ekonominin büyümesine yol açtıkları için, gayrı safi milli hasılada zararlı yönde rol oynuyorlar. Yürürlüğe konulan bu yeni hal yasasında asıl hedeflenen amaçlardan birisi de bu. Ülke çapında alınan, satılan ve satış evresine kadar ürünün geçirdiği bütün evreleri kayıt altına alabilmek. Bu uygulama ile kayıt dışı ekonomideki büyümenin önüne geçilmesi hedefleniyor" şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim