Türkiye´nin önemli salça üretim merkezlerinden Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2020 yılında Hollanda´ya bin ton acı biber salçası ihraç etmeyi hedefliyor. Geçtiğimiz yıl 800 ton ihracat yaparak ülkemize 800 bin dolar girdi sağlanan kooperatif, bu yıl 1 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor. Hasadı yapılan biberler kooperatif üretim tesislerinde kadınlar tarafından işlenirken, hazırlanan acı biber salçaları peyderpey Hollanda’ya gönderilecek.

İnegöl’de faaliyet gösteren Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, salça sezonuna yakında start verecek. Kadın gücünün kullanıldığı salça üretim tesislerinde sezon boyunca üretilecek salçalar, Türkiye’nin her yerine olduğu gibi, biber salçaları da Hollanda’ya gönderecek. 7 yıldır Hollanda’ya ihracat yapan kooperatif, her yıl ihracat rakamlarını artırmaya devam ediyor.

BİN TON İHRACAT YAPILDI

Kadın işçilerin çalıştığı üretim tesisinde acı biber salçaları hijyenik bir şekilde hazırlandığını belirten Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “2019 yılı tabi ki farklı bir yıldı. Bizim ülkemizde ki tarım politikasının eksikliğinden dolayı, fiyat ve ürün yetişilmesinde istikrarsızlık var. O nedenle geçen sene biber temininde biraz sıkıntı yaşandı. Ama dediğim gibi sıkıntı yaşanan dönemin ertesi yılın da bolluk olur. Biz de bu sene zaten pandemiden dolayı vatandaşa her tarafa bir şeyler ekiniz aç kalmayalım dedik. Çünkü ithalatımız da durmuştu. Biz  2019’da 800 ton civarında Hollanda’ya ihracatımızı yaptık. 2020 içinde hazırlıklarımızı tamamladık. 2020 yılında da bin tona çıkardık. Anlaşmamız bu yöndedir” dedi.

VERİMLİLİK ÇOK YÜKSEK

Başkan Uğur konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Şuan da ürünlerimiz her ne kadar mevsim şartları olumsuz geçmesine rağmen kendi yöremizde, İnegöl çevresinde, bereketli yerlerde ürünler normalin üzerinde verimliliğin çok yüksek olacağını düşünüyorum. Bu sene de sıkıntı çekmeyiz diye düşünüyorum. Tabi ki bu arada bizim sürdürülebilir tarım çiftçi sertifikasını, yani ürün yetiştirme çalışmalarımız devam ediyor. Hollanda’ya  gönderdiğimiz biberleri sertifikalı çiftçilerden alıyoruz. Bizim ürünün Hollanda açısından biraz daha iyi olduğunu, oda üretimden,  sertifikalı ürün alışından dolayı da 3-5 kuruş daha pahalıya sattığını ifade etmiştir. Biz her geçen gün kalitemizi, kriterlerimiz yükseltmeye çalışıyoruz. Umarım bu sene sonunda başka bir afet olmaz ise, bu senenin daha iyi geçeceğine inanıyorum.”

HER SENE ARTIYOR

“Dövizin yükselmesinin bize artı getirisi oluyor. Geçen sene 800 bin dolar ihracat yaptık. Bu sene 1 milyon dolarlık bir ihracatımız olacaktır ki, o da ülkemiz için çok hayırlı olacak. Tabi ki  sadece her şey kar değildir. Ama yaptığımız işten dolayı biz  huzur ve mutluluk duyuyoruz. Zira üç aylık sezonda 90-100 kişi istihdam ediyoruz.  Onun dışında da 10-15 tane bizim kendi daimi personelimiz vardır. Hem domates salçası hem biber salçası üretimimizi her geçen gün daha da yükseltiyoruz.”

“Kooperatifimiz önemli bir istihdam yaratıyor. Yani biz sezonda 90-100 tane biber işçiliğinde çalıştırdığımızın yüzde 90’ı kadın işçidir. Tabi ki bu kadın işçilerin sadece köyümüzden olması yetmiyor. Çevre köylerden, İnegöl’ün mahallelerinden insanlar, talebeler, en azından çalışabiliyorlar. Çünkü ağır bir iş olmadığı için buna istihdam sağlanıyor. Çiftçimiz bundan istifade ediyor. Garantili, istikrarlı bir fiyat ve parasını zamanında alabiliyor. O nedenle çiftçide memnun.”

SÖZLEŞMELİ TARIM YAPILMALI!

“Her zaman söylüyoruz. Diyoruz ki ; sözleşmeli tarım yapılmalı. Tabi sözleşmeyi şuan da bazı sektörler de, veyahut ta bazı kalemlerde sözleşme yapılıyor. Bu  sözleşmeler sadece fabrikaların sözleşmesi oluyor tek taraflı. Çiftçinin de artık burada bazı isteklerinin olması lazım. Mesela, şuan patateste sıkıntı yaşanıyor. Patates fiyatları düştüğü zaman alıcı firmalar da fire fazla düşüyor ya da geri gönderebiliyorlar. Burada da bizim çiftimizin biraz dikkatli olması gerekiyor. Tohumu kendilerinin  vermesine rağmen, tohumdaki eksiklikten dolayı patates içini dolduramıyor. Bu dolduramadığı patatesin içi boş diye geri gönderiyorlar. Şuan da İnegöl’de mağdur olan çiftçilerimiz var. Onlar da tek taraflı sözleşmeden kaynaklanan olaylardı. Önümüzde ki yıllarda bunlarında dikkate alınacağına inanıyorum.”

BİR CAN KURTARIRIZ!

“Bir de şunu da ifade edeyim; ilçemizde her sene 1-2 tane vatandaşımız, arkadaşımız, dostumuz traktör kazasında vefat ediyor. Bunun sebeplerinden birisi traktörde olması gereken koruyucu direklerin kullanılmamasıdır. Bunun mecburiyet kılınması, hatta zorlanması gerekiyor. Kaza anında traktör takla atıyor ve sürücüsü altında kalıyor. Eğer koruyucusu olursa, kurtulacak ya da kurtulma şansı olacaktır. Bunun da dile getirilmesi lazım her platformda. Bunları da gündeme getirirsek bir can kurtarırız diye düşünüyorum.”

Editör: TE Bilişim