Pandemi sürecinde mobilya sektöründe sünger ile başlayan ham madde sorunu cam ve ayna ile devam ederken, şimdi de MDF ve suntada yaşanmaya başladı. Özellikle son bir aydır MDF ve sunta gibi ham maddelerin ihracatında kurun yükselmesi nedeniyle artış yaşandığını ifade eden mobilya üreticileri, bu nedenle hem iç pazarın hem de mobilya ihracatının olumsuz etkilendiğini belirttiler. Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Mobilya ham maddelerinin ihraç edilmesi katma değerli ihracatın önünü kesiyor. Önceliğin iç pazara verilmesi gerekiyor” dedi.

SEKTÖRÜMÜZÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Mobilyacılar olarak ana hammaddeleri olan MDF ve suntaya erişimde sıkıntılar yaşadıklarını belirten Başkan Özcan Ayhan, “Bunun da en büyük nedeni hammaddenin döviz kuru nedeniyle yurt dışından çok fazla talep alması ve üreticilerin ürünlerini ihraç etmeleri. Bu nedenle eskiden bir günde ulaşabildiğimiz MDF ve suntaya artık 10 günde erişiyoruz. İç pazarda MDF ve sunta bulamadığımız için ürün teminlerinde gecikmeler yaşıyoruz. Oysa hammaddeyi alıp katma değerli bir hale dönüştürmek ve ülkenin kg başına ihracatını arttırmak varken, hammaddenin bu şekilde ihraç edilmesi sektörümüzü olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

MOBİLYACILARIMIZA DESTEK VERİLMELİ

Mobilya ham maddelerinin ihraç edilmesinin katma değerli ihracatın önünü kestiğini belirterek, önceliğin iç pazara verilmesi gerektiğini vurgulayan Ayhan, “Pandemi sürecinde sünger ile başlayan ham madde sorunu, cam ve ayna ile devam etti. Şimdi MDF ve sunta da yaşıyoruz. Özellikle sektörümüzde son bir ayda sıkıntılar hat safhaya çıktı. MDF ve sunta üretimi yapan firmalar ürünlerinin çoğunluğunu ihracata gönderdiği için iç piyasa da bir boşluk oluştu. Doların yükselmesi üreticilerin dış piyasalara yönlenmesine sebep oldu. Bu da İnegöl’deki mobilya üreticilerinin ham madde bulmasını zorlaştırdı. Bu konuda MDF ve sunta üretimi yapan firmalarla bir araya geldiğimizde, bizlere 15 Aralık itibariyle iç piyasaya ağırlık vereceklerini söylediler. Bu sıkıntının çözülmesi için hükümetin de devreye girmesini istiyoruz. Özellikle mobilya gibi katma değeri yüksek olan bir sektöre öncelik verilmesi gerekiyor. Yurtdışına satılan MDF ve suntadan kazanılan dövizden daha çok mobilyacılar kazandırmaktadır. Bir ürünü ham olarak satmak değil, o ürünü işleyip satmak daha fazla kazandırır. Bu anlamda MDF ve sunta gibi ürünlerde yurtdışı satışlarına bir kısıtlama getirilmesi gerekiyor. Bu yaşanan ham madde sıkıntı nedeniyle İnegöl’deki bazı mobilya üreticileri, üretimlerini durdurmak zorunda kaldığı oluyor. Firmalar sipariş alıyorlar ama ham madde bulamadıkları için üretim yapamıyorlar. Pandemi sürecinde ülke ekonomisine katma değer kazandırmak için çaba sarf eden mobilyacılarımıza destek verilmelidir. Bu konuda hükümetin taşın altına elini koymasını istiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim