Doların 6 ayın ardından ilk kez 7 liranın altına gerilemesini değerlendiren Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, dolardaki ani yükseliş ve inişlerin ihracatçıya zarar verdiğini belirterek, “Biz enflasyonumuz kadar dövizin yükselmesinden veya inmesinden yanayız. Bu rakamın üstünde bir artış veya azalış olması halinde biz ihracatçı olarak önümüzü göremeyiz. Döviz yükseldi ‘Ohh’ ihracatçı para kazandı demiyoruz. Biz değerli kur değil, değerinde kur istiyoruz” dedi.

DOLAR 6 AY SONRA 7’NİN ALTINA DÜŞTÜ

Geçen yılın kasım ayında 8,5832 ile tarihi zirvesini gören dolar/TL, geçen 6 aylık sürede atılan adımlar ve ekonomi yönetiminin açıklamalarıyla düşüş eğilimini sürdürerek, 7 seviyesinin altına geriledi. Dolar/TL, kasım ayından bu yana yaklaşık yüzde 18 değer kaybetti. Analistler, TCMB'nin sıkı para duruşunu devam ettirmesi, fiyat istikrarının sağlanması konusunda atılan adımlar ve hükümet tarafından açıklanması beklenen ekonomik ve hukuk alanındaki reformların, Türk Lirası varlıklara ilgiyi artırdığını belirtti.

İHRACATÇIMIZA ZARAR VERİR!

Konuyu değerlendiren MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “Dünyanın birçok ülkesine mobilya yan sanayinde tedarik ve malzeme sorunu var. Bunu iki gün önce Avrupa Mobilya Konfederasyonu (EFIC) üretici firmalar adına, ticari alım yapan firmalardan destek istedi. Bu ne demektir? Dünyada mobilya tedarikiyle ilgili bir sorun var. Türkiye’de 1 Haziran-31 Aralık döneminde mobilya sektöründe yeni bir yol haritası belirledik. Mobilyacılarımızın ihracata, daha geniş pazarlara tedarikçi olmaları için bir strateji hazırladık. Çünkü Türkiye mobilya sektörü son 20 yılda dünya pazarında, kalitesiyle, tasarımlarıyla kendinden söz ettirdi. Dünyanın üretici ülkelerinin başında yer alamaya başladı. Üretimde dünya 9’ncusuyuz, ihracatta da dünya 8’incisiyiz. Bu sürecin devam etmesi için 10 milyar dolar ihracat potansiyelimiz var. Kısa sürede bu 10 milyar doları yakalamakla ilgili de bizim bir zihinsel değişim yapıp, daha fazla tasarım ve ölçek sorunlarımızı çözmemiz lazım. Ama bu kısa dönemde de olmuyor. Kısa dönem de özellikle dövizin 8,58’lere gelip, bugün 7 liranın altında olduğunu konuşmamız ihracatçı için ciddi bir sıkıntı meydana geliyor. Zaten TL bazında biz 8,58’leri görünce bu durum hammadde fiyatlarına yansıdı. Bu da ihracatta sıkıntı meydana getiriyor. Nasıl 8,58 rasyonel bir çıkış değilse, bugün bir şekilde 7’lerin altına düşmesi de rasyonel değil. Biz değerinde kurla ancak dünya pazarından istifade edip, katma değer katabiliriz. Onun için dövizin aşağı gelmesi, hatta 7,50’lerin altına inmesi ihracatçı için olumsuz bir durum. Biz enflasyonumuz kadar dövizin çıkmasından yanayız. Ama 8,58’lerden 6,98’lere gelmesi de ayrı sıkıntılara neden oluyor. Onun için Merkez Bankasının bu tip durumlarda daha dikkatli olması gerektiğini söylemek lazım. Çünkü bu durum ihracatçımıza zarar verir” dedi.

İSTİKRARLI KURDAN YANAYIZ

Güleç açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Biz istikrarlı kurdan yanayız. Aşağı yükselmesi veya aşırı düşmesi bize zarar veriyor. Dolayısıyla biz her zaman değerinde bir kuru tercih ederiz. İlla dövizin yükselmesi değil ama dünya ile rekabet edebileceğimiz bir kur yapısı istiyoruz. 8,58 bizim ekonomimizi yansıtmıyordu. Ama bugün 8,58’lere gelen bir kurun 7’in altına düşmesi de bizim ekonomimizi yansıtmıyor. Netice de bunu bir başarı olarak kabul etmememiz lazım. Bizim mobilya sektörünün en büyük başarısında ki sır, 20 yıllık istikrarlı bir ekonomidir. Bu istikrarlı ekonomiyi de istikrarlı kurla da sağlamamız gerektiğini söylüyoruz.”

BİZ DEĞERLİ KUR DEĞİL, DEĞERİNDE KUR İSTİYORUZ

“Türkiye’de 36 bin mobilya üreticisi var. Biz tasarımımızla, kalitemizle dünya da Türk mobilyası olarak önemli bir noktadayız. Bu başarıyı yakalamamızda Maliye Bakanlığımızın, Sanayi Bakanlığımızın ve başta sayın Cumhurbaşkanımızın büyük katkıları oldu. Müteşebbis gücümüzle, istikrarlı bir şekilde pazarlara girerek dünya pastasından pay almamızda bu başarıya katkı sağladı. Bu başarının devam etmesi için değerinde bir kur gerekiyor. Değersiz bir kurla bizim dünya ile rekabet etme imkanımız olmayacak. Biz enflasyonumuz kadar dövizin yükselmesinden veya inmesinden yanayız. Bu rakamın üstünde bir artış veya azalış olması halinde biz ihracatçı olarak önümüzü göremeyiz. Döviz yükseldi ‘Ohh’ ihracatçı para kazandı demiyoruz. Biz değerli kur değil, değerinde kur istiyoruz. Değerinde kur, istikrarlı bir kurdur.”

Editör: TE Bilişim