İnegöl Mobilya Sanay

“Exim Bank, bir kamu bankasıdır”
İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) tarafından önceki gün, ‘İhracatta Exim Bank Destekleri' konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Önceki gün saat 18.00'de Organize Sanayi Bölgesi (OSB) toplantı salonunda düzenlenen ve çok sayıda mobilyacının katıldığı programın açış konuşmasını yapan İMOS Başkanı Mesut Baysal, İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği olarak düzenledikleri bilgilendirme toplantılarına devam ettiklerini belirterek, "Ocak ayında fuarla ilgili bir toplantımız yapıldı. Bu ay da Exim Bank kredileri ile ilgili olarak toplantılar dizisinin ikincisini gerçekleştiriyoruz" dedi.
Exim Bank Pazarlama ve Ürün Geliştirme Müdürü Metin Çelik ise, krediler ve kredi programları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Exim Bank’ın bir kamu bankası olduğunu ifade eden Çelik, "Bizim burada amacımız, sizlerle yüz yüze tanışmak, varsa sorularınızı almak ve uyguladığımız kredi ve sigorta programları hakkında sizlere bilgi vermek. Bizim Bursa’da bir temsilciliğimiz var. Sorunlarınız ve talepleriniz olduğunda Bursa şubemiz aracılığıyla bize çok rahat ulaşabilirsiniz” diye konuştu.
Exim Bank’ın tarihinden ve çalışmalarından bahseden Metin Çelik, "1980 yılında kurulmuş bir devlet bankasıdır. Tek amacı ihracat sektörüne destek vermek. Bunu da yaparken, nakit kredi, yatırım kredileri ve sigorta ağırlıklı olmak üzere faaliyetlerini gerçekleştirmekte. Bankamızın uygulamakta olduğu yaklaşık 20 veri programı var. Bunlardan bir tanesini sadece ticari bankalar vasıtasıyla kullandırıyoruz. Diğer kredi programları bizim bankamız tarafından doğrudan kullandırılan krediler. Exim Bank’ın diğer bankalardan farkı şudur; Biz, Banka olarak ihracat sektörünü desteklemeyi hedeflediğimiz için, ihracatçıya mümkün olan finansman maliyeti açısından en az yük getirecek portföyü sağlıyoruz. Zaman içerisinde tabi konjektöre bağlı olarak, faiz bazen ticari bankalara yaklaşır, bazen ticari bankalardan daha uzun olduğu da görülmüştür. Şu anda bizim uyguladığımız faiz oranları, kendi kaynaklarımızdan kullandırdığımız kredilerden bile çok daha uygun. Yıllık neredeyse 1,40’a yaklaşan kullandırdığımız krediler var. Bizim doğrudan kullandırdığımız kredilerde ise banka garantisi ile çalışıyoruz. Bunun nedeni de, birincisi mevduat bankası olmadığımız için kaynak yaratmakta zorluk çeken bir bankayız. Banka garantisiyle çalışmamıza rağmen, ihracatçıya çok uygun faiz oranlarıyla destek olmaya çalışıyoruz" dedi.
Nakit sıkıntısı yaşayan firmalar için geliştirdikleri yeni programı da anlatan Çelik, 1 milyon dolar kredi kullanan bir firmanın yıllık 12 bin 500 dolar faiz ödeyeceğini belirterek, "Nakit sıkıntısı olan firmalar için bir program geliştirdik. 120 gün vadeli uyguladığız kredinin vadesinin bitmesini beklemeden, size ikinci bir kredi daha kullandırarak o parayı 1 yıl içinde 3 kere size döndürmeye imkân tanıyoruz. Yani, yılda 1 milyon dolar kredi kullanan bir firma, 1 yılda bize toplam 12 bin 500 dolar yaklaşık faiz ödeyecek demektir. Exim Bank’ın bu dönemde uyguladığı, 2023 yılında hedeflediğimiz 500 milyar dolar ihracata ulaşmak için uyguladığı bir kredi programıdır" şeklinde konuştu.
Bilgilendirme toplantısı, Exim Bank Pazarlama ve Ürün Geliştirme Müdür Yardımcısı Uğur Sandalcı ile Uzman Yardımcı Yasin Okur’un sigortalara ilişkin gerçekleştirdikleri sunumlar ile sona buldu.

 

Editör: TE Bilişim