İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) ve MODEF Fuarcılık ortaklığında İnegöl mobilyasının ihracat pazarlarını geliştirmek için düzenlenen mobilya iş gezilerinden olan İngiltere Mobilya İş Gezisi başarı ile tamamlandı.

İnegöl mobilya sanayisinden 20 firmanın katıldığı programa ayrıca 24, 25 ve 26. Dönem Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ve MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Halil Malkaç’da katıldı. Organizasyonda ilk olarak Manchester Furniture Show ziyareti gerçekleşti ardından Londra’da ikili iş görüşmeleri yapıldı.

Organizasyon hakkında bilgi veren İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, “İnegöl Mobilyası son 10 yılda ihracatını 6 kata yakın arttırdı. Bu artış genelde Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile beraber oldu. Bu ülkeler alım alışkanlıkları olarak bizleri mutlu etse de, sık yaşanan siyasi krizler ve savaşlar sebebiyle dalgalanma yaşanan pazarlar. Biz İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı olduğumuz dönemde, İnegöl mobilya sanayicisine yeni pazarlar kazandırmak için çalışmalarımızı başlatmıştık. Bu kapsamda Güney Afrika, Hindistan, Güney Kore gibi İnegöl mobilya ihracatçısının çok yoğunlaşmadığı pazarlara organizasyonlar yaptık ve bu ülkelerde ticaret başladı. Bu organizasyonumuzda da bunu amaçladık.

İngiltere 7 milyar dolarlık mobilya ithalatı ile dünyanın en büyük mobilya pazarlarından biri ve biz Türkiye olarak bu pazardan 90 milyon dolar civarında bir pay alıyoruz. Bu sebeple ihracatçımızı bu pazarla tanıştırmak istedik. Arkadaşlar verimli görüşmeler yaptılar. İlk temas gerçekleşti. Bundan sonrası artık ihracatçıların kendi stratejileri” dedi.

Organizasyonun en önemli kısmının direk İngiltere’de mobilya ticareti yapan doğru ithalatçılarla bir araya gelmek olduğunu belirten İMOS Başkanı Okan Güler ise, “20 ihracatçı firmamızla bu organizasyonumuzu gerçekleştirdik. Doğru ithalatçı profillerini tespit ettik ve ihracatçı arkadaşlarla bir araya getirdik. Bu tip organizasyonlar doğru eşleştirme yapıldığında fayda getirir ve biz de bunu başardık. Bundan sonra yapılacak konu, ülkeye özgü stratejiler geliştirip, İngiltere mobilya ithalat pastasından pay almaya çalışmak olmalı. Bu kadar büyük bir pazarda, ülke olarak bu kadar az pay alıyor olmamız doğru değil. Daha fazla çalışarak 2023 hedeflerimize bu tip ülkelerle erişebiliriz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim