Yaklaşık 2 aydır aralıksız devam eden hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması mobilya sektöründe perakende satışı olumsuz etkiledi. Satışların düşmesinin yanı sıra kira ve genel giderlerdeki artış mağazaları kapanma noktasına getirirken, firma sahipleri Mart ayında kısıtlamaların kalkmasıyla satışlar da ki artışa umutlarını bağladılar.

MAĞAZALAR KAPANMA NOKTASINA GELDİ

Pandemi sürecinde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle mağazalarda ki perakende satışın düşmesi mobilya üretimini olumsuz etkiledi. Mart ayında kısıtlamaların kalkacağını düşünen mobilyacılar, yaşanacak talep artışıyla üretimde patlama olacağını umuyor.

ÜRETİCİLERİ DE ETKİLEDİ

Konu hakkında açıklama yapan Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Mağazalarda satışları yüzde 70-80’i hafta sonları olur. Sokağa çıkma yasağı olduğu için hafta sonları mağazalar açılmıyor. Mağazaların genel giderleri, kiraları çok yüksek. Hafta sonraları satış yapılmadığı için mağazalar bu durumdan çok etkilendi. Neredeyse kapanma noktasına geldiler. Mağazalarda ki satışların düşmesi, biz üreticilerin satışlarını da yüzde 60-70 oranında etkiledi. Biz mağazaların ilkbaharda açılmasını ve tam kapasiteyle çalışmasını talep ediyoruz. İnşallah bu da Mart ayıyla birlikte başlar. Hedefimiz Mart ayı. İnşallah yasaklar kalkıp, mağazalarda satışlar artarsa üretim de patlama olur” dedi.

ÖDEMELER ARTIK DEĞİŞMELİ

Başkan Ayhan, “Üreticiler bundan sonra yeni düzene kendilerini alıştırmalı. Çünkü malzeme alış şartlarımız değişti. Özellikle ham madde fiyatlarımız gün geçtikçe artıyor. Bunun yanı sıra kiralar ve genel giderler çok arttı. Müşterilerimiz olan mağazalarda satışların yüzde 100’ü nakit veya kredi kartıyla yapılıyor. Bizler ise hala açık hesap ürün veriyoruz. Müşteri kaybedeceğiz korkusuyla uzun vadeli evraklarla ürün veriyoruz. Bu nedenle sıkıntılar yaşıyoruz. Artık dayanma gücü kalmayan üreticilerimiz için yeni ödeme düzenine geçilmeli. Nakit veya kısa vadeli evrak dönemine geçilmeli” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim