İnegöl mobilyasının

İnegöl mobilyasının yeni modellerinin görücüye çıktığı 3 Nisan 2012 tarihinde kapılarını açıp, 8 Nisan'a kadar izlenime açık kalan İnegöl Mobilya Dekorasyon Fuarı (MODEF 2012)'nin ardından yapılan değerlendirmede, katılımcı ve ziyaretçilerin genel anlamda memnuniyeti dile getirilirken, bazı konularda tartışmaya açıldı.
Bursa Valisi Şahabettin Harput’un katılımı ile açılışı yapılan ve 3-8 Nisan 2012 tarihleri arasında açık kalan MODEF 2012'nin ardından, Belediye Başkanı ve İFOR Yönetim Kurulu Başkanı Alinur Aktaş, İFOR merkezinde düzenlediği basın toplantısında, MODEF 2012 fuarını değerlendirdi. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ile İFOR Yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Değerlendirme toplantısında konuşan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 152 firmanın katılımı ile 3-8 Nisan tarihleri arasında açık kalan MODEF'in hayırlısı ile tamamlandığını belirterek, "Fuarımıza ciddi bir katılım söz konusu oldu. Bu yıl 27.'si düzenlenen MODEF 2012 fuarına yurt genelinde kayıtlı 10 bin 125 profesyonel ziyaretçi girişi olmuştur. Ayrıca, son tüketici niteliğinde çevre illerden 6 bin 750 kişi ziyaret gerçekleştirmiştir ve bu sayılar dışında biletsiz, davetiyeli giriş yapan yüzlerle kişi olmuştur. MODEF 2012 toplamda 16 bin 875 ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır. Ziyaretçilerine görsel bir şölen sunan MODEF 2012'nin katılımcı firmaları arasında yapılan anketlerde, yüzde 80.53'lük bir memnuniyet oranına ulaştı ve yine katılımcı firmalar arasında yapılan anketlerde sorulan, 'profesyonel ziyaretçi niteliği beklentilerinizi karşıladı mı?' sorusuna firmaların yüzde 74.41 gibi yüksek bir oranda evet cevabı verildi. Katılımcı memnuniyetini artıran önemli faktörlerden biri olan yabancı ziyaretçi sayısı, 34 yabancı ülkeden 210 profesyonel ziyaretçidir. Genel anlamda katılım iyidir. Tüm bu gelişmeler İFOR Fuarcılık tarafından yürütülen özenli çalışmanın bir sonucudur. Bundan sonraki fuarlarımızda da bu titiz çalışma devam edecek, Dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından yerli ve yabancı alıcılar fuarlarımıza gelmeyi sürdürecektir. MODEF fuarları İnegöl Mobilyasının vazgeçilmez bir parçası olduğunu bu fuarla beraber bir kez daha kanıtlamıştır. İFOR Fuarcılık üstlendiği önemli misyonun verdiği sorumluluk bilinci ile önemli çalışmalara imza atmaya devam edecektir" dedi.
Ziyaretçilerin yüzde 66.8'lik kısmının, yani gelen 3 kişiden ikisinin Marmara bölgesi merkezli ziyaretçi olduğunu kaydeden Aktaş, "Diğer bölgelerde ise binli rakamlarda eşit bir dağılım söz konusudur. Televizyon kanallarında farklı, ulusal gazetelerde farklı, radyo ve internet kanallarında fuarımızla alakalı tanıtım ve lansman çalışması yapılmıştır. Katılımcılara sorular sorduk. 'Genel olarak hizmet kalitesini değerlendiriniz?' sorusuna yeterli cevabını veren yüzde 80.53, yetersizde ise yüzde 19.47'dir. 'Teknik servis sorumlusuna çabuk ve kolay ulaşabildiniz mi?' sorusuna yüzde 80.47 oranında yeterli, yüzde 19.53 ise yetersiz cevabı verilmiş. 'Profesyonel ziyaretçilerin niteliği beklentiyi karşıladı mı?' sorusuna yüzde 74.44 oranında yeterli cevabı, 25.59 oranında da yetersiz cevabı verilmiş. 'MODEF 2012 fuarının firmanıza olumlu yansımaları oldu mu?' sorusuna yüzde 81.44 yeterli, yüzde 18.56'da yetersiz cevabı verildi. Eleştiri noktasında getirilen konuların 4-5 konu başlığında toplandığını ve 15-16 katılımcının bunu ifade ettiğini söylüyorum" diye konuştu.
Bir kaç kişinin 'fuar misyonunu tamamlamıştır' şeklinde bir ifadede bulunduğunu dile getiren Başkan Aktaş, "Nihayetinde bu benim şahsi fuarım değil. İnegöllü mobilyacının menfaatine olacak şekilde düzenleme yapma gerekliliği de bizim için kaçınılmaz bir gerçektir. Yaptığımız toplantılara katılımın sağlanmasını bekliyoruz. İMOB'un hava şartları nedeniyle özellikle iç piyasa açısından çok durgun geçmesi, MODEF'le alakalı beklentiyi çok daha üst düzeye çıkardı. Nihayetinde biz piyasanın daha rantabl hale getirilmesi adına bu fuarları yapıyoruz. Daha geniş kitlelere ulaşmak için bu organizasyonları yapıyoruz. 2011 Aralık ayından bu yana mobilya sektörü ile alakalı durgun bir sürecin yaşandığını ifade ediyorlar" şeklinde konuştu.
FUAR OLSUN DİYE FUAR YAPILMAZ
Yeni fuar alanı ile alakalı söylentilere de cevap veren Aktaş, "Biz yönetim kurulu olarak karar alıyoruz. Dışarıdan birinin söylemleri bizi bağlamıyor. Biz bu bilgileri burada harmanlıyoruz. Bizim asla yeni fuar alanından vazgeçmişliğimiz söz konusu değildir. Herkes Bursa'da da, Eskişehir'de de fuar yapabilir. Bunda engel yok. Aynı anda fuarlar yapılıyor diye, bizim fuarcılığı bırakacak halimiz yok veya mobilya ile alakalı hedefleri revize edecek halimiz yok. Mobilya sektörünü daha ileriye taşımak adına toplanıp, kararlar alacağız. Bir kere bu fuar alanını belediye yapmayacak. Belediye maddi ve manevi üzerine düşeni yapacak, arsa tahsis edecek, belirli düzenlemeler yapacak. Lakin, bu süreci belirleyecek olan biraz da mobilyacılardır. Yeni yapılacak fuar alanının sadece fuar alanı olarak değil, çok amaçlı fuar alanı olarak kullanılmasının gerekliliğinden bahsediyoruz. Bunun gerçekleşme oranı bana göre yüzde yüzdür. Ama bu manada ben kendi başıma karar verecek durumda değilim. Mobilyacılardan hayır kararı çıkarsa, takdir edersiniz ki onu uygulamak durumundayız. Genelin istemediği bir konuya benim ve bir kaç arkadaşın sıcak bakması ile bu projenin gerçekleşecek hali yok. 'Bu fuar bitmiştir'i yönetim kurulu ve genel olarak anlarsak, o günden itibaren fuarı iptal ederiz. Fuar olsun diye fuar yapılmaz" ifadelerini kullandı.
BİR KAÇ FUARA ARA VERİN
MODEF ve MODEF EXPO fuarlarının her ikisine de katılan firma yetkililerine seslenen Başkan Alinur Aktaş, her iki fuara birden katılan firmaların bir kaç fuara ara vermelerini isteyerek, bu şekilde, fuarlarda yer alamayan firmalara fırsat verilmesini istedi.
İzmir ve Ankara fuarlarının da MODEF ile aynı anda yapılmasını da değerlendiren Aktaş, "İnsanlık tarihi var oldukça rekabette var olmuştur. Rekabet kaçınılmaz bir gerçek. Önümüzdeki hafta yapacağımız sektörle alakalı toplantıya herkesi davet ediyorum. Bu konu orada tartışmaya açılabilir" şeklinde konuştu.
HİÇ BİR ULUSAL KANALDA HABER OLMADI
İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Hasan Özdemir'in, "Fuar noktasında reklama ayrılan bütçe nedir? Yerele ayrılan bütçe nedir? Bütçe kriterleri nelerdir? Ulusal anlamda bütçelerle ilgili kriteriniz nedir? 25 kanalda ulusal anlamda reklamlar döndü ancak hiç bir kanalda MODEF habere konu olmamış. İzmir ve Ankara fuarları ulusal kanallarda gösterildi. Verilen reklamlar da sanki biz kendimiz çalıyor, kendimiz oynuyoruz gibi bir imaj var" sorusuna cevap veren Aktaş ,"MODEF'in dışarıdan gelen gelir kaynağı yok. Gelir ve giderleri var. Katılımcıların fuar nedeniyle ödedikleri para var. Gelirlere göre belirlediğimiz bütçe var. Ulusalla alakalı, toplam reklam bütçesi 274 bin liradır. Sadece bu fuarla alakalı bir bütçedir. Evet haklısınız daha fazla televizyon haberlerinde olabilirdi. Yerel medya ile alakalı diyorsanız, bu bir şenlik değil, ilçe içinde organize edilen bir şey değil. Yerel medyadakilerinde bu işten istifade etmeleri noktasında da bir yaklaşım vardır" dedi.
İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi Yıldırım'ın, "Eğer arkadaşlarımız olumsuz düşünürlerse bu fuarı iptal edebiliriz gibi bir beyanda bulundunuz. İnegöl, nüfusunun ciddi bir oranı mobilyacılıkla geçiniyor. Bazen söze başladığımız zamanda 'mobilyanın başkenti' olduğumuzu iddia ediyoruz. Böyle bir yerde, böyle bir düşüncenin olması doğru mudur? Bence olumsuz tabiri kafalardan silip, başarılı olmak için ne yapabilerizin araştırılmasının içine girmek gerekmez mi? Bu yoksa, bu yılın vermiş olduğu bir teslimiyet midir? Bu yıl İzmir ve Ankara ile aynı tarihe denk geldik. Bu yıl fuarlar arasında bir araştırma yaptınız mı?" sorusuna da yanıt veren Başkan Aktaş, "Benim bir fuarı iptal etmek gibi bir yanlışa düşmem söz konusu değildir. Eğer, mobilyacının menfaatine olacaksa, dün trilyonların altına çatır çatır imza atan Alinur Aktaş, yarında işin altına inanıyorsa imza atar. Şahsi kefaletleri ile 5.5 ayda fuar alanı yaptırmış İFOR şirketi, takdir edersinizki çok daha fazlasını yapabilir. Mobilyacının menfaatine olacaksa, İnegöl'ün menfaatine olacaksa, bu şekli ve sistemi değiştirme ile alakalı elimizden gelen her şeyi ortaya koyarız. Fuarın ikinci katını çıkmak gerekiyorsa, ikinci katını çıkarız. Yeni yerine gitmek gerekiyorsa, yeni yerine gideriz. İptal edip, başka bir uygulama yapmak gerekirse, ona da yaklaşırız. Ama bunları yaparken, 3-5 tane bağıran adamların fikirleri ile değil, genelin kanaatiyle, yöneticilerin görüşlerini alarak, bu işi yapacağımızı söylüyorum. Benim asla pes etmişliğim söz konusu değildir. Ben bunu Allah rızası için yapıyorum. Aksini ispat edende etsin. Ben her türlü gereğini yapmaya hazırım. Lakin bunu ifade eden arkadaşımızın, bir kere dönüp standına da baktığını ben zannetmiyorum. O mobilyalarla değil burada, dünyanın en önemli fuarına katılsın, hiç bir şey yapması mümkün değil. Bu çocuğun sahibi tek başına ben değilim. Bu çocuğun sahibi İnegöl'dür. İzmir ve Ankara fuarlarına giden dostlarımızla görüştük. Onların ifadesine göre, İzmir-Ankara fuarlarını toplayıp, üçle çarpsan İnegöl fuarı yapmıyor. Onlarda çıkıp bu rakamları açıklarlarsa, rakamlara göre kıyaslama imkanına sahip olabiliriz. Ankara fuarı ile söylenenler evlere şenlik" ifadelerini kullandı.
İTSO Başkanı Metin Anıl ise, "Başarımızı takip eden bazı iller, bizim tarihlerimizle kendi fuarlarını çakıştırıyorlar. Fuarların çakışmaması adına bir çalışmanın yapılması söz konusudur" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim