Özel İnegöl Doğa Fen ve Anadolu Lisesi tarafından “MBA Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi 1.0” konulu panel düzenlendi. Panelin konuşmacılarından Starwood Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yıldız, “Eskiden bu kadar fazla ve bu kadar hızlı bir şekilde bilgi üretemiyorduk. Yalnız bunun başka sorunları olmaya başladı” dedi.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) toplantı salonunda düzenlenen panele Kaymakam Ali Akça, Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç, Jandarma Komutanı Binbaşı Uğur Baş, Emniyet Müdürü İlhami Araali, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, Şube Müdürleri Ali Doğru, Ömer Kaban ve Orhan Çelik, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

TEKNOLOJİ AKIL ALMAZ BİR HIZLA İLERLİYOR

İstiklal Marşının okunmasının ardından başlayan programın açış konuşmasını yapan Özel İnegöl Doğa Fen ve Anadolu Lisesi Öğrenci Meclis Başkanı Sezin Erim, “Biz İnegöl Doğa Fen ve Anadolu Lisesi öğrenciler, belirlenmiş bir müfredata hapsolmuş değiliz. Bu müfredatın teorik bilgilerden sahaya aktarılabilecek gerekli donanımın verildiği bir programla harmanlanmış bir sistemle yetişiyoruz. Teknoloji akıl almaz bir hızla ilerlerken, bizim üniversiteyi bitirdiğimiz zaman diliminde şuanda öğrendiğimiz birçok bilgi güncelliğini yitirecek. Ancak iletişim, yaratıcılık, inovasyon, girişimcilik, AR-GE ve liderlik kavramı her zaman güncelliğini koruyacak. Biz bütün bu kavramları uygulamaları ile birlikte okulunuzda MBA eğitimi olarak alıyoruz. Öğrenci meclisinin görevleri arasında olan projeleri hayata uyarlamak, sahada gerçekleştirmek, aynı zamanda MBI dersimizin bir işlevidir. Şuanda gerçekleştirdiğimiz ve önümüzdeki yıllarda gelenekselleşecek olan bu zirvede çalışmaların bir ürünüdür” dedi.

GİRİŞİMCİLİK YAŞ ORTALAMASI LİSEYE KADAR İNDİ

İnegöl Doğa Fen ve Anadolu Lisesi Müdürü Leyla Durmuş ise, “Doğa Fen ve Anadolu Lisesi olarak kendi bünyemizde bulunan MBA öğretim programı çerçevesinde böyle bir organizasyonu planlarken, öncelikle Milli Eğitim Müdürümüz sayın Fatih Bilican’a desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Öğretim programlarına baktığımızda, 22 yıldır eğitimcilik sektöründeyim. Çocukların gelişiminde meslek kariyer planlamalarında elimizden geldiğince rol model olma noktasında çabalarımız oldu. Ailelerin, velilerin yaklaşımlarına baktığımızda gözlemlediğim hep şu oldu; bende eğitimciyim ama anneyim. Birçok rol var üzerimizde. Ülkemizin de mevcut durumunu göz önünde bulundurarak genelde çocuklarımızı daha güvenli, çok fazla risk barındırmayan, daha kararlı, belli bir maaş getirisi olan, sabit mesleklere yönlendirme ya da bu şekilde bir bakış açısına daha hakim olduğunu gözlemledim. Ancak Doğa Kolejleri olarak, biz pekte bu şekilde bakmıyoruz. Çünkü günümüzde özellikle hayatımıza birçok kavram girdi. Girişimcilik zaten var olan bir kavramdı ancak şuanda daha aktif olup, yaş ortalaması liseye kadar indi. Dolayısıyla Doğa Kolejleri olarak kendi bünyemizde olan MBA programı içerisinde, temel yapı taşını girişimcilik ve inovasyon oluşturuyor. Olaya biz bu şekilde bakıyoruz. Tabi ki lise olarak, artık bir adım sonrası hayata atılma, meslek edinme dönemidir. Bize göre meslek üniversite bitince değil, üniversiteye kayıt yaptırdığınız anda o mesleğin bir ferdi olarak hayata başlamış oluyorsunuz. O nedenle girişimcilik kavramı hem ülkemiz için, hem de birey için oldukça önemlidir. Bir diğer kavram start-up kavramı var. O da girişim fikirleri olarak tarif edebiliriz. Burada kilit ifade bilginin potansiyel bir güç olduğundan yola çıkarak, orada kilit sözcüğün harekete geçme, aksiyon alma olduğunu düşünüyorum. Planlamalar çok güzel ama fark yaratanlar harekete geçenler oluyor. Biz böyle bir organizasyon ile yola çıktık ancak kendisini yenileyecek, geniş ve kapsamlı bir hal alacak, içerisinde inovasyon, takım kurma, iş modeli geliştirme, üretme gibi konuları da içeren çalıştaylar şeklinde bir çalışma planlıyoruz. Böyle bir çalışmamız da olacak. Ortak birçok bu tarz platformlarda hep beraber bir şeyler yapmak keyiflendirecek ve onurlandıracak” diye konuştu.

DEĞİŞİMİ KABUL ETMEK ÇOK ZOR BİR ŞEYDİR

Son 100 yılda üretilen bilginin miktarının ve hızının çok arttığını belirten Starwood Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yıldız ise, “Eskiden bu kadar fazla ve bu kadar hızlı bir şekilde bilgi üretemiyorduk. Yalnız bunun başka sorunları olmaya başladı. O kadar fazla bilgi var ki, bunları okumaya, dinlemeye, izlemeye vaktimiz yetmiyor. Eskiden bir kitabı gördüğümüzde veya bir albüm çıktığı zaman onu dinlemek veya okumak için zaman sarf ederdik. Şimdi o kadar fazla üretim var ki, hangisini acaba okumamız lazım, hangisini dinlememiz lazım veya okumaya, dinlemeye ne kadar vaktimiz var. Böyle bir ikilem içindeyiz. Birçoğunu da anlamadan geçiyoruz. Bulunduğumuz yerin koşul ve şartları da çok süratli değişiyor. İşte biz İnegöl’e geldiğimizde nüfusu 20 bindi, şimdi 250-300 bin kişiden bahsediyoruz. Bizim o gün İstaş’ta 250-300 çalışanımız vardı, şimdi bin 500 kişiyle çalışıyoruz. O gün 80 bin metreküp mal yapıyorduk, bugün 5 bin metreküp yapıyoruz. Bu koşul ve şartlar değiştikçe idare yöntemleri, çalışma yöntemleri ve usulleri değişiyor. Bu koşul ve şartların çok süratli değişmesi bizim bunlara adapte olmamızı gerektiriyor. Yalnız adaptasyonda şöyle bir sorun var; bugün bu yaş grubunun problemi olmayabilir ama yarın problem olacak. Adapte olmak demek, değişimi kabul etmek demektir. Değişimi kabul etmek çok zor bir şeydir. Bugün doğru bildiğimiz için buradayız. Yarın koşul ve şartlar değiştiğinde bugün doğru bildiğimizin artık geçerli olmadığını kabul etmek zorundayız. En zor olanı budur. Sizin velilerinizin de en zor kabul ettiği şeyde budur. Daha düne kadar bizi bugüne getiren değerlerin, bilgilerin, teknolojilerin artık geçerli olmadığını kabul etmek, değişime açık olmak. Eğer değişim ihtiyacını hissetmiyorsak zaten değişimin bir parçası olamayız. Maalesef bilginin pastörize sütten bir farkı kalmadı. Dün öğrendiğiniz bilginin geçerlilik süresi var. Benim zamanında iyi bir üniversiteden mezun olmanın bir kıymeti vardı. İyi bir iş ve maaş için çok güzel bir garantiydi. Bugün öyle bir garantisi yok. Çünkü ne kadar iyi bir üniversiteden mezun olursanız olun o üniversitenin müfredatı 15 sene önce hazırlanmıştır. 15 sene önceki bilgileri size aktarıyorlar, sizin okumanız 4-5 sene toplam 20 sene. Bunun zaten vakti geçmiş, düşünsenize yazılımcısınız, 15 sene önceki bilgilerle iş yapıyorsunuz” dedi.

AŞIK OLDUĞUNUZ KİŞİ İLE EVLENİN AMA AŞIK OLDUĞUNUZDA EVLENMEYİN

Yıldız, “Arkadaşınıza bir bakın, eğer arkadaşınızın yaptığını yapacaksanız sıradan biri olarak kalacaksınız. Otomobile bindiğimizde bütün dünya benim etrafımda dönüyor dersiniz. Sevenleri, aşık olanlar vardır. Aşık olduğunuz kişi ile evlenin ama aşık olduğunuzda evlenmeyin. Gerçekten sevdiğiniz kişi ile evlenin, ama aşık olduğunuzu zannettiğinize aldanmayın. Eğer sıradan bir kişi değil de, özel bir kişi olmak istiyorsanız gereğini yapacaksınız. Bunun bir bedeli var, bedelini öderseniz bu konuda bir şans sahibi olursunuz. Bunu elde edeceğiniz manasına gelmez. Çünkü rızık Allah’tandır. Eğer rızkınızı aramıyorsanız elde edemezsiniz, çıkıp arayacaksınız. Aradınız, çalıştınız, sizin arzu ettiğiniz zamanda gelecek diye de bir şey yok. Bunu en başta bilmek lazım. Patronunuz olur, amiriniz olur, o insanlar sadece vesile olurlar. İşin iman tarafını ve Allah tarafını unutmamak lazım. Bunu elde etmek için okuyun. Bunun başka hiçbir alternatif yok. Okuyamadığınız zaman sesli kitap dinleyin, yapamıyorsanız uyuyun. Günde 4 saat falan uyumaya çalışın. Farklı konular okuyun, zengin bir kütüphaneniz olsun. O müthiş bir keyiftir. Kitaplara dokunmak müthiş bir şeydir. Kitap okuyabilmek için lisan bilmeniz lazım. Türkçenin haricinde en az 2 lisan bilin. En büyük kabiliyet soru sormaktır. Soru sormuyorsanız, sadece birilerini dinliyorsanız, bilin ki o kişinin emrindesiniz. O kişiye zorlamıyorsunuz demektir. Onun dediklerini yapıyorsunuz demektir. Soru sormak kolay bir şey değildir. Konu hakkında kafa yormanızı gerektirir. Monologdan çıkıp, diyaloga gitmemiz lazım” şeklinde konuştu.

İTSO Kadın Girişimciler Kurulu üyesi Enerjin Baloğlu ile TEDx Bursa Organizatörü Ramis Ceyhan’ın sunumlarıyla panelin birinci oturumu devam etti. İnovasyon ve Endüstri 4.0 konulu ikinci oturumda İSKO Ar-Ge Merkezi Müdürü Mahmut Özdemir, BenMaker Eğitim Koordinatörü Samet Tuna ve Comio Digital Works Kurucusu Dijital İletişim Uzmanı Mustafa Sönmezay’ın sunumları ile program son buldu.

Editör: TE Bilişim