Ramazan ayında ihtişamlı, şaşaalı, gösterişli, gururlu, kibirli, israflı iftar ziyafetleri vermeyeceklerini ve bu tür programlara da katılmayacaklarını ifade eden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şubesi Başkanı Mehmet Döngel, “MÜSİAD olarak; kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin karşılıklı ve gösterişli iftar programları yerine, 10 bin yetim, yoksul, fakir fukara ile iftar sofrasına oturacağız” dedi.

RAMAZAN ACIKMAK, SUSAMAK DEĞİLDİR

Konu hakkında açıklama yapan MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Mehmet Döngel, “Bereket ayı Ramazan yaklaştı. Ramazanda yeryüzüne bol bol rahmet iner. Günahlar affedilir, dualar kabul olunur. Allah sizin iyilikte ve ibadette yarışmanıza bakar da, bununla meleklerine karşı iftihar eder. Ramazan acıkmak, susamak değildir. Allah’a itaat ve teslimiyettir. Ramazan irade eğitimidir. Paylaşmanın ön plana çıktığı bir aya giriyoruz. İsrafın yasaklandığı ve haram olduğu bir dinin mensubuyuz. Ramazan’ın ruhuna göre davranmalıyız. Bu Ramazan’da masalarımızı yemeğimizi yoksul insanlarla paylaştığımız zaman güzelleşeceğini, düşünüyoruz. Ramazan ayı Müslümanlar için bereket ve iktisat ayı anlamına geliyor aynı zamanda. Ancak, birçok Müslüman ülkesinde en fazla gıda israfının yapıldığı aya dönüşüyor maalesef. Ramazan aylarında tüketim ortalama yüzde 20 artmaktadır. Midemiz gibi, dilimize de oruç tutturup susalım. Lüzumsuz konuşmalardan, gereksiz tartışmalardan kaçınalım. Her türlü laf kalabalığından da kabalığından da uzak duralım. İçimize dönelim, ruhumuza... Ramazan sükûnettir, rahmettir. Ramazan’ı acıkmaktan, doymaktan, susamaktan ibaret değildir. Orucu emreden Rahman’a itaati ve teslimiyeti, zirvede bir sorumluluk bilinciyle yaşayalım. Nefsimize, heveslerimize, hazlarımıza zincir vuralım. Adımlarımızı şeytanın adımlarıyla kesiştirecek tüm yolları kapatalım. Bilenelim, güçlenelim. Ramazan elimize, dilimize, gözümüze ve yüreğimize temizlenme, yenilenmedir. Ramazan irade eğitimidir. Bu açıklamamız da kesinlikle kurum ya da kurumları, zan altında bırakmak için değildir. Olanın olmayana vermesi gerektiğini yılda bir kere malımızın en az 40'ta 1'ini fakirlere dağıtmamızı dinimiz bize emrediyor” diye konuştu.

GELİN HEP BİRLİKTE YETİMLERİ, YOKSULLARI SEVİNDİRİP, PAYLAŞMANIN MUTLULUĞUNU YAŞAYALIM

Döngel, “Sürekli görsel ve yazılı medyada zenginin zengine, amirin amire, müdürün müdürüne iftar verdiğini her gün çarşaf çarşaf okuyoruz. O iftarlara katılanların kesinlikle hiçbir şeye ihtiyacı olmadığını, sadece davet edildiği için katılma gereği duyduğunu hepimiz biliyoruz. Gerek görev yaptığı kurumun kasasından, gerekse cebinden bir sürü paralar harcayıp, güya iftar daveti adı altında lüks mekanlarda davetler verip, bunlarında gerek yazılı, gerekse görsel medyada garibanların ihtiyaç sahiplerinin gözüne sokulmasının uygun olmadığı kanaatindeyiz. Bu açıklamayı bu nedenle yapma gereği duyduk. Ülkemizde gelenek haline gelmiş. Zaten bu daveti bütün kurumlar veriyor. Biz sadece ülkemizde ve mazlum coğrafyalarda bir sürü fakir, ihtiyaç sahibi varken, bu israfın yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Verilen iftarlar da ne yazık ki normal bir vatandaşın olduğu görülmemekte. Bu tarz davetlerin niyete ne kadar uygun olduğu da merak edici. Medya da çıkan o şaşalı masaların görüntülerini gören fakir fukara, o yemeklerden canı istediği zaman daha çok günah işlemiş olabilir mi? İftarı veren bu zenginler, bu da ayrı bir konu diye düşünüyoruz. İftar faaliyetlerinin gerçekleştirilmesindeki amaç; Allah rızası olmalıdır. Lüks restoranların israf abidesi, israf sofralarına oturmayacağız. İhtişamlı, şaşaalı, gösterişli, gururlu, kibirli, israflı iftar ziyafetleri vermeyeceğiz ve bu tür programlara da katılmayacağız. İftarımız ve sahurumuz sade olsun. Yarım hurma ile sahur yapıp, yarım hurma ile iftar yapan Peygamber ve arkadaşları ile yarışsın oruçlarımız. Ramazan infak yani yardımlaşma ayıdır. Bu Ramazan’da yoksulların hatırlayıp, yardımlaşma duygusunun ön planda tutacağız. Sofralarımızda ve dualarımızda tüm kardeşlerimize yer açacağız. Kulluğumuzla ve yardımlarımızla kendimizi Allah’a sevindireceğiz. MÜSİAD olarak; kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin karşılıklı ve gösterişli iftar programları yerine, 10 bin yetim, yoksul, fakir fukara ile iftar sofrasına oturacağız. Yine MÜSİAD olarak bin adet yetim ve ihtiyaç sahibi çocuğa da bayramlık kıyafet alacağız. Unutmayalım ki şükür, paylaşmaktan geçer, nimet ise paylaşıldıkça çoğalır. Gelin hep birlikte yetimleri, yoksulları sevindirip, paylaşmanın mutluluğunu yaşayalım. Bir iftar bedeli 15 TL, bir bayramlık kıyafet bedeli ise 150 TL. Kimselerin bilmediği, belki kendimize bile itiraf edemediğimiz bütün eksiklerimizi, bütün çelişkilerimizi muhasebe edelim ve Rabbimize arz edelim samimi nedametle. Ramazan bağışlanma ayıdır. Rabbimiz, bizleri Ramazan’ın kıymetini, şerefini ve önemini hakkıyla bilenlerden, hakkını vererek ifa edenlerden, bütün bir yılın Ramazan olmasını temenni edenlerden ve bütün bir yılı Ramazanmışçasına yaşamaya gayret edenlerden kıl. Rabbimiz! Bizleri eriştiği Ramazan fırsatını hakkını vererek değerlendirenlerden, Ramazan'la bilenenlerden, Ramazan'la güçlenenlerden, Ramazan'la temizlenenlerden, affedilenlerden kıl” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim