İnegöl´e 17 kilometre uzaklıkta olan Hilmiye mahallesi Türkiye´nin en uzun ikinci Marmara Bölgesinin en uzun kırsal mahallesi olma özelliğini taşıyor.

Türkiye´nin önemli kaplıca merkezlerinden biri olan ve doğal güzellikleriyle de dört mevsim yerli turistleri ağırlayan Oylat yolunda bulunan Hilmiye mahallesi uzunluğunun yanısıra görsel güzellikleri ile de dikkat çekiyor. Büyükşehir Yasasının ardından kırsal mahalle statüsünü alan Hilmiye mahallesi yol boyunca kurulan renkli evleriyle sürücülere görsel şölen sunuyor.

OYLAT MAĞARASI

İnegöl-Oylat yolu üzerine kurulan Hilmiye mahallesi, ayrıca Türkiye´nin en büyük mağaralarından biri olan Oylat Mağarasını da sınırları içine alıyor. İnegöl´ün renkli çiçek bahçesinde bir çiçek olan Hilmiye mahallesindeki evlerin bitişiğinde akan dere de mahalleye ayrı bir doğallık katıyor.

 KOOPERATİF KURULDU

İnegöl´ün turizm cenneti Oylat Boğazı çevresinde bulunan kırsal mahallelerdeki kadınların el birliği yaparak kurduğu Oylat Boğazı Köyleri ve Mahalleleri Kadın Kalkınma Kooperatifi de Hilmiye´de kurularak faaliyetini sürdürüyor.

EN UZUN KÖY

Hilmiye hakkında bilgiler veren Hilmiye Mahallesi muhtarı Nurettin Hazer “Köyümüz Marmara bölgesinin en uzun köyü, Türkiye´de en uzun ikinci köy. Bu özelliğiyle Türkiye’de çokça bilinen bir köy haline geldik. Bizim Oylat kaplıcalarımız ve Oylat mağaramız var ama özellikle köyümüzün uzun olması bizi Türkiye’de daha çok tanınır hale getirdi. İlk evimizden son evimize kadar köyümüzün uzunluğu 3 kilometre. Köyümüz 1877 Rus harbinden sonraki göçmenlerden oluşuyor. Köyümüzde 120 hane bulunmakta, nüfusumuz 550. Oylat deresi köyümüzü ikiye ayırıyor. Köyümüzde eskiden kestane üretimi yapılırdı, şu an üretimi çok azaldı. Tarım ve hayvancılık köyümüzde de azaldı. Gençlerimizin Oylat’tan istifade etmeye başlamasıyla beraber tarım ve hayvancılıkta da ilerleme kaydetti. ” Diye konuştu.

KENDİN TOPLA

Köyde yeni yeni ürünlerin yetiştirilmeye başlandığını ifade eden Hazer, “4-5 tane çilek tarlası yapıldı. Kendi topla kendi ye usulüyle yapılıyor.” İfadelerini kullandı.

EN BÜYÜK PROJE

Köyün en büyük projesinden bahseden Hazer, “Oylat Boğazı Köyleri Kadınlar Kooperatifi adı altında 2015 yılında kurulan bir kooperatif. 180 üyesi var. Kadınları ticari hayata kanalize edebilmek için kurulan kooperatifimizde kadınlarımız hem çalışıyorlar hemde para kazanıyorlar. Köy merkezinde kurulan kooperatifin restoranında organik ürünlerden yapılan yemeklerimiz var. Kahvaltılar, yemek çeşitleriyle tamamen doğal, damak tadına uygun ürünler var.” dedi.

MÜZEYYEN SENAR

Muhtar Hazer, yılların ses sanatçısı merhum Müzeyyen Senar’ın bu köyde dünyaya geldiğini de sözlerine ekledi.

MÜZEYYEN SENAR KİMDİR

“16 Temmuz 1918 Bursa doğumlu, Türk Sanat Müziği sanatçısıdır. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır. 1918 yılında Bursa'da doğan Müzeyyen Senar'ın küçük yaşta evlatlık verildiği iddia edilmektedir. R. Erkan Alemdaroğlu'na göre İnegöl'ün Hilmiye köyünde Zeliha Eren adıyla doğan Senar'ın baba adı Reşit anne adı ise Fatma'dır. Benzemez kimse sana şarkısıyla gönüllerde taht kuran Müzeyyen Senar yaşasaydı 100. Yaşını kutluyor olacaktı. Türk Sanat Musikisine kazandırdığı eserler ile unutulmazlar arasında yerini alan Müzeyyen Senar, 2015 yılında 97 yaşındayken Ege Üniversitesi Hastanesi'nde hayatını kaybetmişti.”

Editör: TE Bilişim