Türkiye genelinde başlayan aşı seferberliğine İnegöllüler ilgi göstermeye başladı. İlk günlerde yoğunluğun yaşandığı aşı seferberliğinin son günlerde normale döndüğü öğrenildi. Yapılan araştırmaya göre; İnegöl’ün 18 yaş üzeri nüfusunun yüzde 60’ının aşılandığı öğrenildi.

İnegöl Kaymakamlığı nezaretinde İlçe Sağlık Müdürlüğü koordinesinde koronavirüse yönelik korunmak amacıyla başlayan aşılama seferberliği devam ediyor.

Aşı olmak isteyen vatandaşlar, İnegöl’de Devlet ve özel sağlık kuruluşlarına başvururken, Sağlık Müdürlüğü kurdukları Mobil aşı ekibiyle ayağa hizmeti götürüyor.

75 BİN 18 YAŞALTI GENÇ VAR

281 bin kişinin yaşam sürdüğü İnegöl’ün nüfusunun aşı seferberliğine henüz alınmayan 18 yaş altı nüfusu ise 75 bin.

AYAĞA HİZMET

İlçe genelinde 200 binin üzerinde vatandaşın aşılanma çalışmaları sürüyor. İlçe sağlık müdürlüğü bünyesinde kurulan mobil aşı ekibi, kırsal mahallelerde yaşayan ve sanayilerdeki fabrikalar ve işletmelerde çalışan işçilerin ayağına kadar giderek, aşı uygulamasını gerçekleştiriyorlar.

AŞILAMA 100 BİNİ GEÇTİ

Seferberlik kapsamında koronavirüs aşısı olanların 100 bini geçtiği, aşı olan nüfusun ise yüzde 60 oranına ulaştığı öğrenildi.

NEDEN AŞI OLUNMALI

COVID-19 için birkaç farklı aşı türü geliştirilmektedir.

Bu aşıların tümü vücudun bağışıklık sistemine COVID-19’a neden olan virüsü güvenli bir şekilde tanıtmayı ve yok etmeyi öğretecek şekilde tasarlanmıştır. Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan etkisizleştirilmiş virüs içeren aşılar (İnaktif aşılar). Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan zayıflatılmış virüs içeren aşılar (Canlı atenüe aşılar). Güvenli bir şekilde bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün yapısını taklit eden protein parçalarını kullanan protein bazlı aşılar. Güvenli bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün RNA parçacıklarını taşıyan hastalık yapıcı etkisi olmayan virüslerin kullanıldığı viral vektör aşıları. Kendi başına güvenli bağışıklık yanıtı oluşturan protein üretmek için genetik olarak tasarlanmış RNA ve DNA parçacıklarını kullanan son teknoloji bir yaklaşım olan m-RNA ve DNA aşıları.

ADIM ADIM AŞI UYGULAMASI

Vatandaş “Aşı Durumunu” e-Nabız hesabından veya 2023’e Kısa Mesaj (SMS) göndererek öğrenir. Aşı yapılacak grupta yer alıyorsa randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendirilir. Tarih ve saat aralıkları seçilerek randevu işlemi tamamlanır. Randevu işlemi sonucunda vatandaşa Kısa Mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılır. Randevu bilgileri e-Nabız ve MHRS uygulamalarından da öğrenilebilir. Aşıyı uygulayacak sağlık personeli, “AŞILA” uygulamasından vatandaşın sorgulamasını yapar. Uygulama üzerinden, uygulanacak aşının barkodu okutulur ve kaydedilir.  Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra aşı uygulanır.  Aşıyı uygulayan sağlık personeli vatandaşın 2. doz randevusunu oluşturur. 2. doz için oluşturulan randevu bilgileri vatandaşa Kısa Mesaj (SMS) ile iletilir. Vatandaş elektronik aşı kartına e-Nabız ve Hayat Eve Sığar uygulamalarından ulaşabilir.

YAN ETKİLERLE KARŞILAŞILDIĞINDA YAPILACAKLAR

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır: Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık

Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.) Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir. Yorgunluk; İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz. Hafif ateş, titreme; İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Baş ağrısı; Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Kas/eklem ağrısı; İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Kusma, ishal; Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz. COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Editör: TE Bilişim