23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle dün Hikmet Şahin Kültürparkı içerisinde 1. Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Geleneksel Çocuk Oyunları Derneği arasında imzalanan protokol gereği, 81 İl ve İlçelerinde yapılması planlanan ‘Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği’, dün İnegöl Belediyesi ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 36 İlk ve Ortaokuldan 3, 4, 5 ve 6. sınıf öğrencilerinin katılımıyla, Kültürpark içerisinde gerçekleştirildi.

ÇOCUK HAYATA OYUNLA BAŞLAR

Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin, Milli Eğitim Şube Müdürleri Ali Doğru, Fatih Bilican, bazı okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin katıldığı şenliğin açış konuşmasını yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, “Çocuk Oyunları Şenliğinin, İnegöl’ümüze, Türk Milli Eğitimine güzel bir başlangıç olmasını, mutluluk getirmesini, çocuklar arasında kardeşliği, birliği ve tesis eden çalışmayı getirmesini diliyorum. Hayat Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl ilk defa illerde ve ilçelerde unutulmaya yüz tutmuş ama halen beyinlerimizde var olan, çocuklarımızın ruhsal, fiziksel ve bilimsel olarak gelişmelerine büyük önem taşıyan ‘Çocuk Oyunları’ günümüzde artık oynanmıyor. Teknolojik oyunlar çıkmadan önce oynanan oyunlar, çocuklar arasında dayanışmayı, tek başına problem çözmeyi, tek başına ayakta durmayı veya birlikten güç doğduğunu birçok oyunlardan görüyorlardı. Çocuk hayata oyunla başlar. Oyun onun için her şeydir. Birçok çocuğumuz kurguladığı oyunlarla kendisine meslek seçer. 8 yıl önce Ticaret ve Sanayi İlköğretim Okulundaki bir öğrencimiz resim yarışmasında İnegöl’de birinci olmuştu. ‘Tüp Geçit’ ve Asma Köprü’ projesi vardı. 10 yıl sonra bu proje İstanbul’da gerçekleşiyor. Çocuklarımızın küçücük beyinlerinde, büyük hafızalarında ortaya koyduğu önemli çalışma. Bundan sonra Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, okul bahçelerinde geleneksel oyunlarımızı geliştireceğiz. Bu konuda beden eğitim öğretmenlerimiz özverili çalışıyor. Bu oyunlara sahip çıktılar. Bu zamana kadar 4 bin öğrenci bu projeyi okullarında uyguladılar. Unutulmaya yüz tutmuş oyunları oynadılar. Bu oyunlar, çocukların gelişmesinde önemli. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

ÖĞRENCİLERE SOSYAL BİR BOYUT KAZANDIRMIŞ OLACAK

Belediye olarak İnegöl’deki tüm eğitim-öğretim kurumlarına ciddi destekler verdiklerini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin ise, “Okulların onarım ve tadilatlarından, çevre düzenlemelerine, kırtasiye ve eğitim yardımlarına kadar birçok konuyu belediye olarak biz yapıyoruz. Bu iş için geçtiğimiz dönem oluşturduğumuz ‘Eğitim Komisyonu’ şehir merkezimizdeki okulları tek tek gezmek sureti ile okulların ihtiyaç listesini oluşturdular. Bundan hareketle geçen yıl okulların bu ihtiyaçlarına yaklaşık 1 milyon 400 bin TL'lik bir pay ayırarak, belirlenen ihtiyaçların giderilmesi için büyük bir çaba sarf ettik. Hamdolsun bu konuda başarılı da olduk. Fiziki ihtiyaçların yanında çocukların sosyal ve sportif ihtiyaçlarına yönelik de ciddi çalışmalarımız var. Belediyespor, yaz ve kış okulları ile Kültür Sanat ve Gençlik Merkezimiz marifetiyle çocuklarımıza yönelik gerçekleştirdiğimiz sosyal-kültürel etkinlikler, buna en güzel örnektir. Bu gün de Geleneksel Çocuk Oyunları Derneği ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan protokol çerçevesinde, ülkemizdeki 81 İl ve bu İllerin İlçelerinde uygulanan Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliği etkinliğindeyiz. Etkinlik, unutulmaya yüz tutmuş oyunları, tekrar çocuklarımızın hayatına sokmak ve farkındalık oluşturmak için planlanmış. Ülkemizdeki farklı il ve ilçeler çeşitli tarihlerde bu etkinliği yaparken, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde bugün yapıyor. Bugün burada ilçe merkezimizdeki 17 İlkokul ve 19 Ortaokuldan öğrenciler yer alıyor. 3, 4, 5 ve 6. sınıflardan oluşan 500 öğrenci, ‘Yakan Top’, ‘Tombik (9 taş)’, ‘Mendil Kapmaca’, ‘Yağ Satarım, Bal Satarım’ gibi unutulmaya yüz tutmuş oyunları oynayarak, hem birbirleriyle hem de okullarıyla yarışacak. Belediye olarak bu etkinlikte, Hikmet Şahin Kültürparkı'nın ayarlanması, vinil ve kırlangıçların basımı, simit ve ayran ikramları, oyun ve saha çizgilerinin çizilmesi, ses sistemi ve sandalyelerin temini gibi konularda destekler verdik. Sabahtan başlayıp gün boyu devam edecek olan Geleneksel Çocuk Oyunları Şenliğiyle, öğrenciler yazılı ve ders stresinden kurtulacak, oynayacakları oyun ve yarışmalarla doyasıya eğlenecekler. Bu oyunlar elinden tableti, cep telefonu ve diğer teknolojik ürünleri düşürmeyen öğrencilerimizin bu davranışlarına, sosyal bir boyut kazandırmış olacak. Moralleri, motivasyonları ve heyecanları artacak, birbirleriyle oyun oynamayı, kaynaşma ve paylaşmayı öğrenecekler. Tüm öğrencilerimizin şimdiden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutluyor, emeği geçenleri tebrik ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından şenliğe katılan öğrencilere ‘Katılım Belgeleri’ takdim edildi. Prof. Dr. Selçuk Yahşi Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı Çocuk Oyuncakları sergisinin izlenime açılmasının ardından, oyunlar başladı. Ayrı kategorilerde oynanan yakan top, tombik, mendil kapmaca ve yağ satarım bal satarım oyunlarıyla şenliğe katılan çocuklar gönüllerince eğlendiler.

Editör: TE Bilişim