Türkiye genelinde 1

Türkiye genelinde 1 milyon 837 bin 741, İnegöl’de ise 4 bin 790 öğrenci dün yapılan Yükseköğrenime Geçiş Sınavında (YGS) ter döktü. Öğrenciler sınavda iken, veliler ise dışarıda Kur’an-ı Kerim okuyarak, evlatları için dualar ettiler.
İnegöl’de 16 merkezde gerçekleştirilen YGS, saat 10.00'da başladı. Bütün yıl boyunca üniversiteye girebilmek için tüm hazırlıkları yapan öğrenciler, YGS ile zorlu maratonu tamamlamış oldular. 160 dakika süren sınav öncesi öğrenciler, üst aramaları yapıldıktan sonra sınav salonlarına alındılar. Öğrenciler sınav öncesi cevap kağıdı formunu doldurarak sınav salonuna girerken, öğrencilerin aileleri ise okulların bahçelerinde Kur-an'ı Kerim okuyup, çocuklarının başarılı olabilmesi için dua ettiler. Aday öğrenciler, emniyet görevlilerinin de çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldığı okulların sınav salonlarına tepeden tırnağa aranarak alındılar. Adayların yanlarında telefon, saat, yüzük, küpe çanta gibi eşyaları getirmedikleri gözlendi. Sınava giren adaylara kalem ve silgi ise sınav salonunda verildi. Adayların, sınav öncesi kimlik sorunu yaşayabilecekleri göz önünde bulundurularak, İnegöl Nüfus Müdürlüğü saat 10.15'e kadar açık tutuldu.
Sınavı, İnegöl Emniyet Amiri Tuncay Gönültüş, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk ve diğer görevliler ile birlikte makamında takip eden İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı ve İnegöl ÖSYM Sınav Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. İbrahim Canbolat, "İnegöl'de 4 bin 790 öğrencimiz  16 okuldaki 271 salonda sınava girdi. Geçen yılki sınav 12 okulda yapılmıştı. Demek ki, İnegöl'de buna yönelik talep artıyor. Buda iyi bir gelişmedir. Sınav sırasında 16 bina Sınav Sorumlusu ve Bina Yöneticisi görev aldı. 271 salon başkanı ve 271 gözetmen görevlimiz var. ÖSYM’nin son yıllarda bu sınavların daha iyileştirmesi yönünde çabaları oluyor. Amaç öğrenci ve adaylarımızın daha güvenli ve adil koşullarda iyileştirilmiş mekânlarda sınavlara girmesidir. Bu sınavların aşamalı bir şekilde ileriye dönük, süre olarak kısaltılmasını ve öğrencilerin üzerinde baskıların azaltılması yönündeki gelişmeleri kamuoyu bekliyor. Fakat bunların birden değişmesi söz konusu değil. Bugün sabah erken saatlerden itibaren ilgili yerlere kuryeler vasıtasıyla soruları gönderdik. Her hangi bir olumsuz durum yok. Sınava giren bütün gençlere başarılar diliyorum. Bu yıl ilk defa engelliler için de salonlar tespit edildi. Engellilerin de bu sınavda rahat bir şekilde kendilerini geleceğe hazırlamaları ve eşit koşullar içerisinde istifa etmeleri için önlemler alındı” dedi.
AİLELERE UYARI
Ailelerin sınav sonunda öğrencilerin üzerinde çok aşırı beklenti oluşturmamasının, daha sakin ve doğal bir şekilde çocuklarını yönlendirmelerinin daha uygun olacağını ifade eden Prof. Dr. İbrahim Canbolat, “İleriye dönük bu sınavların tümden kaldırılması kısa vade de mümkün değil ama sürelerinin kısaltılması ve aşamalı bir biçimde de sınavların kaldırılması düşünülüyor. Ama Türkiye şartlarında şuan itibariyle bu sınavların kalkması söz konusu olmaz. Çünkü, bunun için iki engel var. Birincisi teknik engel, ikincisi ise kamuoyu beklentileri yönünde sorun var. Aşamalı bir şekilde bu sınavların çok ağır bir baskı unsuru olmaktan çıkarılması gerekmektedir” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim