İlim Yayma Cemiyeti İnegöl Şubesi’nin aylık periyodik olarak organize ettiği seminerde tarihçi Irmak Akçay, Mevlana Haftası münasebetiyle öğrenciler ile bir araya geldi.

İlim Yayma Cemiyeti İnegöl Şubesi’nin vuslatın 744. Yılı Mevlana Haftası münasebetiyle organize ettiği programda seminerde tarihçi Irmak Akçay üniversite gençliği ile bir araya geldi.

Kent Müzesi Konferans Salonu’nda yapılan programa üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

İlim Yayma Cemiyeti Kurum Müdürü Mehmet Yurttutan kısa bir selamlama konuşmasının ardından “1207 yılında günümüz Tacikistan sınırları içerisin de kalan, Belh bölgesinde dünyaya gelen Mevlana Celaleddini Rumi, kendi asrından bu güne kadar hümanist ve hoşgörülü yaklaşımı ile unutulmamış, rahmetle anılmaya devam edilmiştir. Her Aralık ayını da Mevlana Celaleddini Rumi’yi anmak için ‘’Mevlana Haftası’’ olarak kutlamaktayız” ifadelerini kullandı.

Hoşgörü kavramının önemine dikkat çeken tarihçi Irmak Akçay “Mevlana Celaleddini Rumi, İslam Âlemi için mübarek bir zattır. Onun hayat görüşü, düşünceleri ve bize anlattıkları çok önemlidir. Babası Baheddin Veled’in izinden giderek, döneminin alimlerinden dersler almıştır. Hz. Mevlana’yı önemli yapan özelliği, İslam dinimizde ki ‘Hoşgörü’ kavramını insanlığa çok iyi aktarmasıdır. ‘’Ne olursan ol, yine gel!’’ sözü bize bunu çok iyi anlatır. Bu söz, İslam’ın bütünleştirici gücünü, İslam’ın sımsıcak ve şefkatli kollarını, tüm cihana çok güzel aktarmaktadır. Hoşgörü ve tebessüm ile insanlığın nasıl bütünleşeceğini, kim olduğunun öneminin olmadığını, esas Allah yolunda olman gerektiğini çok iyi anlatıyor. Ne olursan ol yine, gel!, diyerek  Hz. Mevlana tüm cihanı bir kılabilmeyi olanak sağlamıştır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kurum müdürü Mehmet Yurttutan, tarihçi Irmak Akçay’a hediye takdim etti.

Editör: TE Bilişim