Vehbi Koç İlköğretim

Vehbi Koç İlköğretim Okulu Kültür ve Edebiyat Kulübünün daveti üzerine İnegöl'e gelen BP Yol Güvenliği Çocuk Tiyatrosu, 14’üncü yılında, 'Konuşan Trafik' adlı oyunuyla çocuklara trafik eğitimi vermeye devam ediyor.

Dün saat 13.30'da Vehbi Koç İlköğretim Okulu çok amaçlı salonunda düzenlenen tiyatro öncesinde bir açıklama yapan Vehbi Koç İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Mesut Doğan, bu yıl ağırladığı yazar ve tiyatrolarla öğrencilerinde sanat sevgisi ve bilincini yerleştirmeyi amaçlayan okullarının yeni misafirinin BP Çocuk Tiyatrosu olduğunu belirterek, "Kültür ve Edebiyat Kulübü Rehber Öğretmenimiz Yıldız Özdemir ile birlikte girişimlerimiz sonucu ilçemize gelen BP Türkiye Yol Güvenliği Çocuk Tiyatrosu, 14. yılında yepyeni oyununu okulumuz öğrencilerine sahneleyecek. Yola çıktığı günden beri, 350 bin kilometre yol alıp, 6-11 yaş arası 1,5 milyon çocuğa, temel trafik kuralları ve yol güvenliği kavramlarıyla eğlenceli biçimde tanışmalarına aracı olan BP Çocuk Tiyatrosu, 1998 yılından beri Türkiye'yi karış karış dolaşıyor. 'Önüm Arkam Sağım Solum Trafik' isimli oyunu 13 yıl boyunca, okullarda, salonlarda ve özel organizasyonlarda binlerce kez oynayan grup, 14. yılında yeni oyunu 'Konuşan Trafik' ile yoluna devam ediyor. Yazım ve yönetmenliğini Yazar/Pedagog Aylin Çalap'ın üstlendiği oyun, çocukların birebir etkileşimde olduğu yol güvenliği unsurlarıyla, empati yolu ile etkin biçimde tanışmasını sağlamayı amaçlıyor. Neden-Sonuç ilişkisi ve ortak deneyimle yol güvenliği eğitimi, hiç olmadığı kadar eğlenceli bir dille anlatılıyor, kolayca kavranıyor. Proje, Çevre ve Orman Bakanlığı, Trafik Şube Müdürlükleri ve ortak çalışma yaptığı Sivil Toplum Kuruluşları tarafından sertifika ve plaketlerle ödüllendirildi. 2008 yılında Türkiye Halkla ilişkiler Derneği'nin (TÜHİD) Kurumsal Sosyal Sorumluluk dalında Altın Pusula ödülüne layık görüldü" dedi.

Oyunun, 20-21 Şubat'ta Vehbi Koç ilköğretim okulunda sahnelendikten sonra 22 Şubat'ta ise Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulunda küçük tiyatro severlerle buluşacağını ifade eden Mesut Doğan, "21 Şubat 2012 Salı günü (Bu gün) Vehbi Koç İlköğretim Okulu çok amaçlı salonunda ikinci gösterimde ise, Zübeyde Hanım Anaokulu, Dumlupınar İlköğretim Okulu, Şükrü Nailipaşa İlköğretim Okulu, Prof. Dr. Selçuk Yahşi İlköğretim Anaokulu, Ticaret ve Sanayi İlköğretim Okulu öğrencilerine 'Konuşan Trafik' adlı BP Yol Güvenliği Çocuk Tiyatrosu oyunu temel trafik kurallarını şarkılar eşliğinde eğlendirerek öğretecek. 22 Şubat’taki son gösterim ise, Gazi Osmanpaşa İlköğretim Okulu Çok Amaçlı Salonu’nda, Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu,  Sinanbey İlköğretim Okulu öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşecek" diye konuştu.

Düzenlenen bu tiyatro gösterimi ile İnegöl'de bin 700 öğrenciye trafik eğitiminin verileceğini belirten Doğan, "İstatistiklere göre ülkemizde 14 yaş altındaki çocukların trafik kazaları sonucu hayatlarını kaybetme riski, Avrupa ülkelerine göre üç ila dört kat daha yüksek. Maalesef trafik kazalarında yaşamını yitiren her 100 kişiden 26’sı çocuk. Ağaç yaşken eğilir mantığından hareketle çocuklara yol güvenliği bilincini tiyatro aracılığı ile kazandırıyoruz.  Trafik kazalarının yüzde 98’i insan hatasına dayanıyor. Hatalı insan davranışlarını doğru yönde değiştirmediğimiz sürece, yol şartları ve trafik önlemleri yeterli olmayacaktır" dedi.

Bugüne kadar 350 bin kilometre yol kat edip, 3 bin 600 okul ve 170 noktada özel organizasyonlarla 4 bin 200 oyun sahneleyen BP Yol Güvenliği Çocuk Tiyatrosu, İnegöllü öğrencilerden tam not aldı. Öğrencileri hem güldüren hem de trafik kurallarını öğreten tiyatro oyunu ile yol güvenliği eğitimi, neden-sonuç ilişkisi ve ortak deneyimle ve hiç olmadığı kadar eğlenceli bir dille anlatıldı. Tiyatro oyununda, yaya olmak ve yayaların uyması gereken kurallar, trafik işaretleri ve neden kullanıldıkları, doğru davranış biçimleri öğrencilere eğlenceli bir dille müzik eşliğinde gösteriliyor.

Editör: TE Bilişim