3 GÜNLÜK TATİL BOYUN

Milli Eğitim Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi işbirliği ile dün, İnegöl şehir merkezi ile belde ve köylerdeki tüm İlköğretim Okulu ve Liselerin müdürlerine yönelik ‘Domuz Gribi’ İle alakalı bilgilendirme semineri düzenlendi.

Dün saat 11.00’de Vehbi Koç İlköğretim Okulu’nun çok amaçlı salonunda düzenlenen, Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli Ebeler Ayşen Bağcı, Tijen Boz ve Çevre Sağlık Teknisyeni Birol Elkılınç’ın konuşmacı olduğu seminere, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Milli Eğitim Şube Müdürü Tahsin Çetinkaya ile okul müdürleri katıldılar.

Seminerde ilk bilgilendirmeyi yapan Ebe Ayşen Bağcı, Domuz Gribinin, A (HlNI) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalık olduğunun tanımını yaparak, hastalığın ilk kez Meksika ve ABD'de görüldüğünü daha sonra birçok ülkeye yayıldığını söyledi.

DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ

Domuz gribi, A(HINI) virüsünün, insandan insana geçen bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade eden Bağcı, Domuz gribinin belirtilerinin insanlarda görülen grip belirtilerine benzediğini vurguladı. Bağcı, domuz gribi belirtilerini şöyle sıraladı; “Ateş, Öksürük, Boğaz ağrısı, Yaygın vücut ağrısı, Baş ağrısı, Üşüme ve Yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.”

Ebe Ayşen Bağcı, Domuz gribinin, mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünüldüğünü söyleyerek, “Grip virüslerinin insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, ellerin ağız yada buruna götürüldüğünde hastalık bulaşabilir” diye konuştu.

DOMUZ GRİBİNDEN NASIL KORUNULUR

Gripten korunma konusunda tavsiyelerde bulunan Bağcı, “Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Bulunduğunuz mekânı sık sık havalandırınız. Hastalıktan korunmak için ellerimizi 15-20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanabilirsiniz” şeklinde konuştu.

OKULLARDA TEMİZLİK ESASLARI

Bağcı, okullarda sık temas edilen yüzeylerini ise şöyle sıraladı; “Tuvaletler; özellikle kapı kolları, musluklar ve lavabolar. Derslikler; özellikle masa, sandalye, sıralar, tahtada kullanılan kalem ve diğer eşyalar, açık yüzeyler, dolaplar ve kapı kolları. Laboratuarları müzik, resim odaları; masa, sandalye, laboratuar malzemeleri vb eşyalar, kapı kolları, açık yüzeyler, dolaplar. Bilgisayarlarda özellikle klavyeler ve mouse’ler. Spor salonları; ortak kullanılan malzemeler;  soyunma, giyinme odaları, duş ve lavabolar, musluklar, açık bulunan yüzeyler. Öğretmenler odası; ortak kullanım yüzeyleri, dolaplar, masa, sandalye ve kapı. Ortak kul1anım alanları, merdiven kolanları, dış ve iç kapı kolları ve kapılar, açık olan yüzeyler. Kantinler; bekleme alanlarında ortak temas edilebilecek yüzeyler”.

Belirlenen bölgelerin temizliği ile alakalı bilgiler veren Bağcı, belirlenen bölgelerin temizliği için uygun temizlik maddesini yüzeyin özelliğine göre temiz bir bez veya yüzey temizlik aparatı ile uygulanacağını, yüzeylere temizlik maddesinin püskürtülmesinin söz konusu olmadığını, yüzeyin tamamının silinmesinin gerektiğini kaydederek, “Yüzey temizliği için kullanılacak temizlik maddesi içeriğince yüzde 10’luk sodyum hipoklorit (klorak, çamaşır suyu) bulunan bir madde olabilir. (9 litre suya 1. litre çamaşır suyu katılması bu maddeyi sağlayacaktır). Bu madde dışında evlerde kullandığımız yüzey, cam ve benzeri temizlik maddeleri de bu amaçla kullanılabilir” dedi.

Çevre Sağlık Teknisyeni Birol Elkılınç ise, grip’in vücudun savunma mekanizmasını bozduğunu, buna karşı hastalığın yayılmasını engellemek için belli başlı tedbirlerin alınmasının gerektiğini vurgulayarak, özellikle su deposu kullanan okulların, su depo temizliğinin iyi şekilde yapması gerektiğini belirtti.

El yıkama alışkanlığının öğrencilere kazandırılması konusunda çalışmaların yapılmasının önemine değinen Elkılınç, bulunduğu ortamda oksijenin azalması ile öğrencilerde, stres, uyku hali, sinirlenme gibi olayların yaşanmaması için sınıfların sık sık havalandırılması gerektiğini öğütledi.

Seminerin ardından konuşan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Dünya genelinde hızla yayıldığı bildirilen Domuz gribi için İnegöl’de de meydana gelmemesini sağlamak amaçlı bir takım çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bu anlamda okul idarecilerimize yönelik domuz gribi ile alakalı seminer düzenledik. Düzenlediğimiz seminerde aldığınız domuz gribi ile alakalı bilgileri öğrencilerinize anlatacaksınız. Bazı okul müdürlerimiz okulunda, domuz gribi paniği yapıyor. Dolayısı ile okulda bir infial meydana geliyor. Bu konuda asla panik yapmaya gerek yok. Sınıflarımız, lavabolarımız, öğrencilerimizin devamlı kullandığı kantinler devamlı dikkatli bir şekilde dezenfekte edilmelidir. Bunu sadece bu hafta değil bu temizliği alışkanlık haline getirip uygulamak önemlidir” dedi.

OKULLARDA 3 GÜN DEZENFENTE ÇALIŞMASI

Kaymakam Durmuş Gençer Başkanlığında, İnegöl Belediye Başkanı, Belde Belediye Başkanları, Sağlık Grup Başkanı ile birlikte okullarda Domuz Gribi ile alakalı temizlik yapma konusunda toplantı düzenlediklerini bildiren Baştürk, “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sonrasında 3 gün tatil olacak. Bu 3 günlük zaman zarfında, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl merkezde, belde belediye başkanları ise kendi beldelerinde bulunan okullarımızda temizlik yapılması konusunda temizlik personeli temin edecekler. Okullarımızda bulunan temizlik elemanları ile belediyenin temin ettiği temizlik personeli birlikte sınıflarımızda, koridorlarda, tuvaletlerde, kantinlerde ve diğer bölümlerde, çamaşır suyu ile dezenfekte işlemleri yapacaklar. İnegöl’ümüzde domuz gribi vakası yok ve böyle bir şey söz konusu olamaz. Ama biz yinede ‘olur’ endişesi içerisinde tedbirlerimizi alacağız. Konunun üzerinde ciddiyetle durmamız gerekiyor” diye konuştu.Baştürk, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen formatörlerin, önümüzdeki Pazartesi günü saat 14.30’da Zeki Konukoğlu Anadolu Öğretmen Lisesi’nde düzenlenecek programla, okul idarecilerine yönelik sağlık hakkında bilgilendirme semineri vereceklerini bildirdi.

Editör: TE Bilişim