AK Parti Bursa Mille

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin'in isteği üzerinde İnegöl Belediyesi tarafından restore edilen, İnegöl’e bağlı Hamzabey Köyündeki, Osmanlı'nın ilk şehidi Baykoca Bey Türbesi yeni yüzüyle hizmete açıldı.
Açılış töreni için Hamzabey köyüne giden protokol üyeleri, ilk olarak Hamzabey İlköğretim Okulunda başlatılan Satranç Turnuvası açılış törenine katıldılar. Öğrenciler arasında düzenlenen satranç turnuvasının açılış hamlelerini ilk olarak Kaymakam Aziz İnci ve Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptı. Belediye Başkanı Alinur Aktaş, satrancın önemli bir zeka oyunu olduğunu söyledi. Kaymakam Aziz İnci ise, okulun aslında insanı hayata hazırlayan bir sosyal merkez olduğunu, insanın düşünce ve kabiliyetlerinin geliştirildiği bir merkez olduğu fikrinin bugün artık daha çok kabul gördüğünü belirterek, öğrencileri zekaları ile yarıştıracak olan bu güzel projenin önemli olduğunu kaydetti.
Hamzabey İlköğretim okulundaki turnuva başlangıcının ardından Baykoca Bey Türbesi açılış töreni alanına geçildi.
Törene Kaymakam Aziz İnci, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Arslan Akpınar, Emniyet Müdürü Orhan Öztabak, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli, AK Parti yönetim kurulu ve Meclis üyeleri, MHP İlçe Başkanı Fahri İnkaya ve yönetim kurulu üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları Yusuf Şen, Turgay Yel, Güngör Sabri Günaydın ve Gülhan Şahin, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Müftü Bayram Canbey, bazı dernek ve oda başkanları, okul müdürleri ile köylüler katıldılar.
Törenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, açılış günü ağabeyi vefat eden Emin Özdemir ve ailesi olmak üzere tüm cenaze yakınlarına ve Hamzabey Köyü sakinlerine başsağlığı dileyerek, "Anadolu topraklarına yüzlerce yıldır hâkim olan Türk milletimizin en önemli özelliği tarihidir. Şanlı tarihimizle gurur duyuyoruz. İnegöl, her ne kadar Osmanlı’ya başkentlik etmemiş olsa da, Osmanlı’nın beylikten devlete geçişinde çok önemli merkezlerinden biri olmuştur. Bilindiği üzere, İnegöl Belediyesi olarak, tarihi eserlere sahip çıkıyor ve bu eserleri ayağa kaldırıyoruz. Kent Müzesi olarak yeniden hayat bulan ve yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip eski belediye binası, Tarihi Kapalı Çarşı restorasyonu, İshakpaşa Camii ve Külliyesi’ndeki kentsel dönüşüm çalışmaları ve bugün KSGM olarak hizmet veren eski Tekel Binası restorasyonu ve daha birçok çalışmamız tarihe sahip çıktığımızın birer göstergesidir. Bu eserler İnegöl’e değer katan çok önemli mihenk taşlarıdır. Bu çalışmalarımızın yanında, İnegöl için çok önemli bir konuma sahip, Baykoca’nın Hamzabey köyümüzdeki ecdat yadigârı türbesinde uyguladığımız projesinin açılışını gerçekleştiriyoruz" dedi.
Baykoca Bey ile alakalı bilgi veren Başkan Aktaş, "Osmanlı İmparatorluğunun beylik döneminde, beyliğin başında bulunan Osman Bey, Bizans’a karşı fetihlere başlar. Komşu Rum beylerinden en kuvvetlisi İnegöl beyidir ve İnegöl Tekfuru Nikola diğer Rum beyliklerini Osman Beye karşı kışkırtmaktadır. Bu durum karşısında Osman Bey, İnegöl kalesini almak için yola çıkar. Osmanlı kuvvetleri kendilerine pusu hazırlamış olan Rumlara karşı cesurca savaşarak onları yenilgiye uğratarak zafer kazanırlar. Osmanlı tarihi açısından önemli bir yere sahip olan bu olay kayıtlara, Osmanlının elde ettiği ilk başarı olarak geçer. Bu savaşta Savcı Bey’in oğlu, Osman Beyin yeğeni olan Baykoca şehit düşer (1267-1284). Baykoca bu yönüyle Osmanlı’nın ilk şehidi olmuştur. Mezarı ise Hamzabey Köyümüzdeki bu alandadır. Böyle önemli şahsiyetin Türbesine gereken ilgi ve önemin yeterince gösterilememiş olmasından hareketle, projelendirdiğimiz uygulama hakkında kısa bilgilendirme yapmak istiyorum. İlçemiz Hamzabey Köyü merkezinde bulunan Baykoca Türbesi, çevre düzenleme alanı ile beraber yaklaşık 60 metrekare alana sahiptir. Buradaki tüm iyileştirme çalışması belediyemiz marifetiyle gerçekleştirilmiştir. İlk olarak türbe etrafındaki mevcut duvar kaldırılarak yerine kayrak taşlarıyla kaplanmış duvar uygulaması yapılmıştır. Mezar kısmı üzerine her türlü hava koşullarına karşı bir üst örtü tasarımı yapıldı. Önceden toprak olan zeminde ise yine kayrak taşı uygulaması yapılarak gelen ziyaretçiler için daha uygun bir ortam oluşturuldu. Malzeme seçiminde doğallığı ve tarihi yansıtması açısından traverten, kayrak taşı, Osmanlı kiremidi, kemer taşları ve eskitme cephe kaplama taşları kullanıldı. Bu alanın gece görünüşü de düşünülerek türbenin cephesinde aydınlatma çalışmaları yapıldı. Alan etrafında otoparkı sağlamak için kilitli parke taşları ve duvar çevresinde de trotuar uygulaması yapıldı. Bu uygulamanın belediyemize yaklaşık maliyeti 25 bin TL’dir. Ancak, ecdadımıza yapılan emek, para ile ölçülemeyecek kadar da büyüktür. Projemiz, ecdadımıza yakışır bir çalışma olmuştur. Daha önce İnegöl-Yenişehir istikametinde seyahat eden ya da Hamzabey Köyünü ziyarete gelenlerin önünden geçerken farkında bile olmadıkları bu mekan, artık ziyarete özel olarak gelinen bir tarihi değer olarak İnegöl’e artı bir değer olarak kendine yer bulacaktır" diye konuştu.
TURGUTALP TÜRBESİ DE RESTORE EDİLİYOR
Konuşmasında birde müjde veren Başkan Aktaş, "Osmangazi döneminin önemli komutanlarından biri olan, İnegöl’ü fetheden komutan Turgut Alp’in de türbesini restore ediyoruz. Çalışmalarımıza başladık bile. İlçemiz adının bir dönem Turgut ili diye anılmasına sebep olmuş, İnegöl fatihi Turgut Alp’in türbesine de gereken önem verilecek ve gereken yapılacaktır. Ben, açılışımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Baykoca Türbesi’nin hem köyümüz hem de ilçemiz için artı bir değer katacaktır " ifadelerini kullandı.
Hamzabey Köyü Muhtarı Mehmet Tüver ise, türbenin restore edilmesinde desteği olan Milletvekili Hüseyin Şahin ile Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a teşekkür ederek, Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a teşekkür plaketi takdim etti. Ayrıca Manavlar Derneği Başkanı Erdoğan Kızmaz'da, Başkan Aktaş'a bir teşekkür plaketi takdim etti.
4+4+4 SİSTEMİ
AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise, meclisten önemli kanunların çıkarıldığını belirterek, "Halk arasında 4+4+4 olarak bilinen, eğitimi kesintisiz hale getiren bir kanunu daha çıkarttık. Bundan 15 yıl önce bin yıl sürmesi beklenen bir süreç başlatılmıştı. Ama bizim milletimiz kendisine ait olmayan, geçmişini içinde barındırmayan, kendi özünden hiç bir şeye sahip çıkmıyor. İlkokulu dört yıl okuduktan sonra çocuğunuzu istediğiniz okula verebileceksiniz. Daha önceden dayatmayla uygulanan eğitim sistemi sizlerin oylarıyla, sizlerin istekleri doğrultusunda değiştirildi. Bu kanunun hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
BAYKOCA KENDİ İNANCININ YAYARKEN ŞEHİT DÜŞTÜ
Baykoca'nın, bundan 700 yıl önce Selçuklu'dan ayrılan Osmanlı beyliğinin bir ferdi olarak bu topraklarda kendi inancını, kendi kültürünü yaymak için şehit düştüğüne işaret eden Şahin, "Müslüman olmanın gereğini yerine getirerek Osmanlı devleti olarak tüm dünyaya büyük bir medeniyet öğrettik. İslam coğrafyası tanınır, araştırılır hale gelmiştir. AK Partinin ve hükümetimizin politikaları tüm dünyada beğeni ile izlenir, yaptığımız çalışmalar kendi ülkelerinde rol model olarak alınmaya başlanmıştır. İşte bu başarılarımızın temelinde geçmişimize sahip çıkmak, geçmişimizi unutmamak, geçmişimizin değerlerini yaşamak ve geleceğe aktarmak temeli yatmaktadır. AK Parti olarak tarihe ne kadar sahip çıktığımızı gösteriyoruz. Tarihi eserlerimiz gün yüzüne çıkarılmakta, çocuklarımıza yeni bir ruh ve heyecanla anlatılmaktadır. Emin Özdemir'in bu türbenin bu güzel hale gelmesinde emeği çok büyük. Bana istirham etti. Bende türbenin restorasyonunu yapması için Belediye Başkanı Alinur Aktaş'tan istirham ettim. Belediyemiz tarafından restore edilerek güzel bir hale getirildi. Bu kitabe çocuklarımıza çok büyük ders verecek. Geçmişten ders alarak, geleceğe daha özgüvenle yaşar ve yaşatacak nesiller yetiştiririz" ifadelerini kullandı.
Törenin son konuşmasını yapan Kaymakam Aziz İnci’de, "Ben, İnegöl’e geldiğim andan itibaren, kendimi burada yaşayanlar gibi çok şanslı hissettim. Bu topraklarda yaşamak büyük bir şanstır. Bu topraklar Osmanlı Devletinin kuruluşuna ilk harcı koyan Baykoca gibi şehitlerin kanını akıttığı kıymetli topraklardır. Bunun kıymetini anlamak gerekiyor. Düşünün ki, 3 kıtayı titreten Osmanlı Devletinin kurucusunun kabri Bursa’mızda bulunmaktadır. Ertuğrulgazi’nin Şeyh Edebali’nin türbesi çok yakınımızdadır. Bu sorumluluğumuzun farkında olanlar geçmişine, tarihine ve kutsal emanetlerine sahip çıkıyorlar. Bu nedenle bu konuda emek verenlere teşekkür ediyorum. İnegöl'e ilk geldiğimde, Baykoca, Turgutalp, Çavuş köy, Yiğit köy gibi köylere gittim. Çünkü bizim geleneğimizdir, akraba ziyaretine önce büyüklerden başlanır. Bizde öyle yaptık. Bu türbenin restore edilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan türbede, Baykoca Bey'in mezarının başında Müftü Bayram Canbey nezaretinde dualar yapıldı. Törene katılanlara ikramlarda bulunuldu.

 

Editör: TE Bilişim