Beyaz eşyadaki indirimin fiyatlara yansıtılmasıyla işlerini arttığını belirten esnaflar, indirimin devam etmesini istiyor.

İNDİRİM SATIŞLARIMIZA FAYDASI OLDU

Bakanlar Kurulu klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan özel tüketim vergisini (ÖTV) 30 Nisan´a kadar sıfırlarken, konutta ise KDV düzenlemesi yaptı. Beyaz eşyadaki yüzde 6,7´lik ÖTV´nin kaldırılmasıyla işlerinin arttığını belirten Yazıcı Ticaretin sahibi İlhan Yazıcı, “ÖTV´de yapılan indirimin büyük faydası oldu. ÖTV indirimi gelmeseydi dolar kurundaki artış nedeniyle beyaz eşyaların fiyatı yükselecekti. Bu indirim fiyat artışını engelledi. Çoğu firmada ÖTV´de yüzde 6,7´lik indirimi uyguladı. Bir önceki aydaki beyaz eşya fiyatlarıyla, bu ayki fiyatlar arasında fark var. Fiyatlara indirim yansıdı. Bunun satışlarımıza faydası oldu” dedi.

DÖVİZ ARTIŞI DEVAM ETSEYDİ ÖTV İNDİRİMİNİN FAYDASI OLMAYACAKTI

Beyaz eşya fiyatlarının döviz kuruna bağlı olduğunu ifade eden Yazıcı, “Döviz arttıkça fiyatlar yükseliyor. Döviz kuruda şuan düşmeye başladı. Dolar 4 liraları görmüştü. Şuan 3,6 liraya düştü. Bu da fiyatlara yansıdı. Döviz artışı devam etseydi ÖTV indiriminin faydası olmayacaktı. İndirimin sadece 3 ay sürmesini istemiyoruz. Biz ÖTV indirimin devam etmesini bekliyoruz. Zaten yaz sezonuna giriyoruz. İnsanlar düğün yapacak, evlenecek. ÖTV indirimin devam etmesi hem bizim açımızdan hem de vatandaş açısından iyi olur. Biz satış yapabiliriz. Vatandaşta ucuz beyaz eşya alabilir” diye konuştu.

YÜZDE 10-12 CİVARINDA BİR İNDİRİM OLDU

ÖTV indirimin ardından beyaz eşya firmalarının da rekabete girdiğini belirten İlhan Yazıcı, “Vatandaşın ilgisini çekmek için çeşitli kampanyalar yaptı. Bu hem bizim için hem de vatandaş için iyi oldu. ÖTV indirimin ardından yapılan kampanyalarla beraber bin liralık bir beyaz eşya da yüzde 10-12 civarında bir indirim oldu” dedi.

2017 YILINDAN UMUTLUYUZ

Yazıcı, “Eğer ÖTV indirimi yapılmayıp, döviz kuru artmaya devam etseydi satışlarımızı tamamen durabilirdi. Beyaz eşya fiyatları fazlasıyla artardı. ÖTV indirimi Şubat ayında oldu, işler değişti. Bu şekilde işler devam ederse 2017 yılından umutluyuz. Yaz ayı işi stoklar yaptık. İnşallah işlerimiz daha da artar diye bekliyoruz” diye konuştu.

KOSGEB DESTEKLERİ CAN SUYU OLDU

KOSGEB tarafından verilen 30 bin kiralık kredi desteğinin küçük esnaf için önemli olduğunu belirten İlhan Yazıcı, “KOSGEB tarafından girişimcilere verilen destekler var. Satış limitine ve sigortalı çalışan sayısına göre destek verdi. Esnaflara 30 bin lira sıfır faiz ve 1 yıl ödemesiz verilen bu destek bir can suyu niteliğinde. Büyük işletmeler için belki 30 bin lira az olabilir ama bizim gibi küçük işletmelere çok büyük faydası oldu. Hem bir can suyu hem de bir moral oldu. Çok güzel bir uygulama” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim