Şifa ve huzur dağıta

Şifa ve huzur dağıtan tatil cenneti Oylat Kaplıcalarının daha rantabl kullanılması için Yönetim Kurulu’yla biraya gelen Bursa Valisi Şahabettin Harput, “Jeotermalde Avrupa birincisi, dünya yedincisi olmamıza rağmen bu tabii güzellikleri istenilen anlamda ülke ekonomisine katamıyoruz”  dedi.

Oylat Çağlayan Otelin çok amaçlı salonunda, geçtiğimiz Cuma günü saat 18.15’de düzenlenen  ‘Oylat’ konulu toplantıya, Vali Şahabettin Harput, AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı, Kaymakam Durmuş Gençer, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa İl Özel İdare Genel Sekreteri Kemal Demirel, Yardımcısı Müfit Aydın,  Karayolları 14. Bölge Müdürü Turgay Mesci, İl Çevre ve Orman Müdürü Rahmi Bayrak, Oylat A.Ş. yönetim kurulu üyeleri, İnegöl Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Hanefi Yıldırım, Başkan Yardımcıları Sadullah Organ ve Hasan Özdemir ile yönetim kurulu üyesi Kasım Şahin katıldılar.

AVRUPALILAR ‘SİNEĞİN KANADINDAN YAĞ ÇIKARIYOR(!)’

“Artık ülkeler sahip oldukları kaynakları o kadar akıllıca, planlı bir şekilde değerlendiriyorlar ki, tabiri caizse ‘Sineğin kanadından yağ çıkarmak’ derler ya, onu dahi hesap ediyorlar” diyerek sözlerine başlayan Vali Şahabettin Harput,  “İki yıldan beri Bursa’yı termal konusunda ele aldık. Bursa’nın geleceğinde lokomotif sektör olarak çok önemli yerlere taşımada, marka şehir yapmada, ekonomik sosyal durumunu yukarılara taşıma da, Termal imkanların çok ciddi noktaya geleceğini hep söyleye geldik. Bu nedenle dünyanın ne yaptığını bilmemiz lazım. Geçtiğimiz 2 ay içerisinde Almanya’da bir termal tatil köyüne gittik. İlk sorumuz, suyun ne kadar olduğuydu. Oylat’la oraları hiç mukayese etmiyorum. O ufacık suyun yanına, termal tesisler, sportif ve eğlence tesisleri koymuşlar. Adeta orası 5 bin nüfuslu bir yer haline gelmiş. Wellnes sistemleri ile tedavinin nasıl yapılacağı bulunarak, bu yollardan büyük paralar kazanmaya başlamışlar. Bizim memleketimizin ne kadar çok imkanı olduğunu o zaman anladım. Gelecek nesillere güzel bir Türkiye bırakmak bizim görevimiz” dedi.

OYLATI’I MASAYA YATIRIYORUZ

Bir taraftan eski sıcak su kaynaklarını tekrar faaliyete geçirmek, yeni sıcak su kaynakları açmakla beraber Bursa’yı tümüyle bir ‘Termal Turizm Merkezi’ yapmak istediklerini kaydeden Harput, “Bursa’mızın 7 ayrı noktasında güzel sularımız var. Biz bu suların ancak yüzde 1’ini değerlendirebiliyoruz. Bunun hesabını bizden sorarlar. Bunu değerlendirmek için öncülüğü ele aldık. Sahip olduğumuz bu imkanları, akılla, bilimle, teknoloji ile beraber değerlendirdiğimiz zaman hem bölgemiz, hem ülkemiz bundan çok şey kazanacak. Bu kapsamda Oylat’ı masaya yatırmak istedik. Oylat’ta iki suyumuz var. Birisi saniyede 51 litre, diğeri de 1.5 litre civarındadır. Tabi bu sular kendiliğinden çıkan sular. Bursa’da bir sondaj yaptırdık. Artezyenle çıkan su 50 litre, motopomp yardımı ile ise bu miktar 125 litre oluyor. Mevcut otellerde bu suyun ancak 5’te 1’i kullanılıyordur. Türkiye Jeotermal kaynaklarda Avrupa da birinci sırada,  dünyada 7’nciyiz. Ancak biz, bu konudan yararlanma noktasında çok gerilerdeyiz” diye konuştu.

NEDEN BAŞKASI ÇOK, KAZANSIN,  BİZ AZ KAZANALIM?

Sıcak sudan istifade konusunda, halen hamam ve kaplıca kültürünün ötesine geçemediklerinin altını çizen Vali Harput, “Asıl para kazanma bundan sonra başlıyor. SPA, Wellness tesisler, insanların hasta olmamak, genç kalmak için yığınla para harcadıkları bir sistem. Amerika’da Wellness için 1 trilyon Dolar harcanmış. Bursa’da böyle bir toplantı yaptım. Kervansarayın genel müdürü, Almanya’nın bu tesisler konusunda bir numara olduğunu söyledi. Bir sigorta firması ile anlaşma yapması halinde Bursa’ya yılda 280 bin kişi gelecekti. Ama yetmeyeceğini düşününce kabul etmediğini söyledi. Türkiye’ye yılda 27 milyon turist geliyor, yılda 21.5 milyar dolar turizm  geliri var. Türkiye olarak,  turist sayısında dünyada 7’nci, gelir sıralamasında 50’nciyiz. Dünyadaki turist geliri 1 trilyon dolardır. Neden başkası çok kazansın biz az kazanalım. Çek Cumhuriyeti’ne yılda 13 milyon turist geliyor, turizm geliri 27 milyar dolar gelir. Yurtdışında bir wellness’in olduğu otele gittik. İlk sorumuz su oldu. Suyun sıcaklığı 8 dereceydi. 8 derece insanı ciddi derecede üşütür. Wellnes için kullanılan suyun temel esprisi içerisindeki minerallerdir. Adamlar 8 derecelik suyla acayip para kazanıyorlar. Geçenlerde Bursa’da 26 dereceli minareli su çıkarttık. O suyu değerlendiremedik ve kapattık” şeklinde konuştu.

Oylat’ın gerçekten güzel bir adı olduğuna işaret eden Vali Harput, “Hani, ‘öl yat’ demiş ve bırakmış gitmiş. Ama ölmemiş, iyileşmiş. İlaç gibi suyu var. Suyu hem şifalı hem de çok yumuşak. Başka sulara girdiğinde, su insan tenini pütür pütür yapıyor. İnsanların kaplıcadan çıktığında, muhteşem bir doğa ile karşı karşıya geleceği, spor yapacağı, eğleneceği bir sistem haline getirirsek, burası dünyanın en önemli marka yerlerinden birisi haline gelir. O zaman şu anki kazancınızın 5’e katlandığını düşünün. Artık insanlar daha lüks, daha kaliteli ve yüksek seviyeli hizmet istiyorlar. Bunun içinde yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Turizm konseptine uygun olarak gerek tesislerimizi, altyapılarımızı, tesisleri destekleyen yan sosyal, spor ve eğlence tesislerini sıcak suyla bütünleştirdiğimiz zaman oylat, gerçek oylat olacaktır. Bu hedefi ortaya koymalıyız” dedi.

Oylat İnegöl arası karayolunun, Oylat’ın en önemli handikaplarından birisi olduğunu ifade eden Vali Harput, yolun yatırım programına alındığını, standart bir yol olarak tasarlayacaklarını söyledi.

OYLAT İÇİN İKİ ÖNERİ

Oylat’ın marka olması adına iki öneride bulunan Harput, “Birinci düşüncem, ya bu mevcut yeri zorda olsa adam edeceğiz. Ya burayı yeniden ele alacağız. 5 yıldızlı dünya markası yer haline getireceğiz. Yada bölgeyi turizm bölgesi ilan edeceğiz. İlan edilen bölge içerisinde yeni bir bölge kuracağız. Oylat 1 ve oylat 2 şeklinde. Yeni bölge, üst düzey tesislerin olacağı yeni bir yapılaşmayla iki ayrı bölge olacak. Bizim ön tespitlerimizde buradaki suyun her iki yer içinde yeteceğini düşünüyoruz. Konuyu değerlendirip bir karar vermemiz lazım. Oylat’ı, daha yukarılara çıkarıp, marka yer, dünyanın en büyük merkezi haline getireceksek, bu adımları atmak durumundayız” dedi. Vali Harput, İnegöl eski Kaymakamı, şu anki Muş Valisi Erdoğan Bektaş’ın, Oylat ile alakalı daha önce hazırlamış olduğu  projenin uygulanması konusunda da,  Kaymakam Durmuş Gençer’e talimat verdi.

DÜNE GÖRE GELİNEN NOKTA ÇOK İYİ AMA YETMEZ

AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı’da konuşmasında, ”Termal bölge denilince Bursa’da Çekirge’den başka bir yer akla gelmiyordu. Bir çok yerde termal su var ama Bursa’nın kaplıca turizmi olacak yeri Oylat’tır. Oylat, gerçek bir şifa merkezidir. Ayrıca trafik sorunu yok. Doğa güzelliği var. Oylat’ın düne göre geldiği nokta çok iyidir. Ama daha da iyi olmalıdır. İnsanlar Oylat kalitesini görünce gelmeye başladı. Tanıdıklarıma ‘Sizi Oylat’ın gizli cennetine götüreyim’ diyorum. Gelenler memnun olarak ayrılıyor. Yolla ilgili ciddi sıkıntımız vardı. O sıkıntımızda aşıldı. Düne göre daha güzel oldu. Eksikliğimiz anlamında SPA ve Wellnesle müşteri yeri artacak. Bu projeyle gelen insanlar eğlence yerleri de arayacak. Projeleri gerçekleştirmek için alan lazım. Otelin içinden akan minarelli sudan azami ölçüde faydalanırsınız.  Proje kapsamında kurmayı düşündüğümüz Oylat 2’yi, Oylat’1 diye adlandırdığımız şuanki alanda faaliyette bulunan firmalarla yapacağız” diyerek, şuanda Oylat’a gelen kişi sayısının 200 bin civarında olduğunu kaydetti.

OYLAT’I ÇOK DAHA GÜZEL HALE GETİREBİLİRİZ

Kaymakam Durmuş Gençer’in ağırlıklı olarak Oylat’ın tarihi geçmişinden bahsettiği konuşmasının ardından  konuşan  Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Belediye Başkanlığımla birlikte Oylat’ta yatırım atağı başlattım. Geldiği nokta şu haliyle zirvededir. Yapılan güzel şeyler yönetimin dikkatini çekti. Yapılan her çalışma yeni çalışmasının müjdesini verdi. Ama Oylat,  şuanda maalesef rantabl kullanılmıyor. Yapılanlar yeterli değil. Ciddi bir irade koyarsak Oylat’ı çok daha güzel hale getirebiliriz. Tesisleşme anlamında standartlarımızı yükseltmeliyiz. Standardı yükselttikçe kazancımız arttı. Tesislere gelen müşteriler yeniliklerden memnun. Bana teşekkür için çok gelen oldu. Yeni proje uygulamasıyla Oylat’ın Türkiye adına çok büyük kazanım olacağı kanaatindeyim” dedi.

Daha sonra toplantıya basına kapalı olarak devam edildi. Vali Harput, Oylat’ta işletmesi bulunan işyeri sahiplerinin önerilerini dinledi.

Bu bölümde konuşan Oylat Turizm Yönetim Kurulu üyesi, Oylat Güven Otel firmasının sahiplerinden Murat Gültekin,  Oylat’ta 130 yıllık bir geçmişlerinin bulunduğunu belirterek, “Ancak Oylat’ta bunca yıllık işletmeci olmamıza rağmen bu tesisler yüzde 1 bile devletten destek alamamıştır. Tamamen kendi imkanlarıyla Oylat son yıllarda kendini aşmıştır. Yeni proje ile amaç kar etmekse, bu projeye herkes evet diyecektir” dediği öğrenildi.

OYLAT’IN TURİZM BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ GEREKİYOR

Görüşmelerin ve alınan kararların ardından basın mensupları için bir  sonuç değerlendirmesi yapan Vali Şahabettin Harput, “Oylat'ın sıcak su imkanlarının daha iyi değerlendirilmesi konusunda çalışma yaptık. Bölgedeki yetkililerle ortak bir karar alındı. Bölgenin mevcut imkanlarıyla, potansiyeliyle, doğal güzelliğiyle çok daha üst seviyelere çıkabileceği ve böylece çok daha fazla bundan gelir elde edilebileceği noktasında mutabakata varıldı. Takip edilmesi gereken birkaç husus konusunda karar aldık. Bunlardan bir tanesi, hemen önümüzdeki yıldan itibaren, Oylat'ın Bursa Ankara karayolundan girişine önemli bir kavşak yapmak. Oylat'a kadar mevcut yolu sıcak asfalt yaparak, dünya standartlarında bir yola kavuşturacağız. Böylece Oylat'a gelen insanlar hem güvenli, hem sağlıklı, hem de huzurlu bir yolculuk yapacak. İkincisi, Oylat bölgesinin turizm bölgesi ilan edilmesi. Böylece Oylat'ın artık gelişi güzel önünün kesilmesi önlenecek. Zaman içerisinde daha iyiye gidebilmesi için, turizm bölgesi ilan edilmesi lazım. Bazı imkanların bölgeye de getirilmesi amaçlandı. Yine üçüncü olarak, bölgenin hem orta halli insanlara, hem de daha yüksek gelir seviyesindeki insanlara hitap edecek şekilde planlanması kararlaştırıldı. Eski planlar da ele alınarak, yeniden bir planlama çalışmasına tabi tutulması, bir taraftan bazı orta halli mütevazı tesislerin kurulması, bunun yanında yeni beş yıldızlı oteller yapılması hedefleniyor. Böylece hem yüksek gelirli, hem de orta halli insanlar Oylat'a gelebilecek" dedi.

MODERN SOSYAL TESİSLERE İHTİYAÇ VAR

Bölgede, insanların kaplıcadan başka  hizmet alabileceği sosyal tesisler, eğlence merkezleri, spor merkezleri bulunmadığına dikkat çeken Vali Harput, "Bunun için önümüzdeki yıldan itibaren buraya insanların çok rahat bir şekilde kırsal gezinti, dinlenme ve hizmet alabilmeleri için bir kent ormanı yapılması kararlaştırıldı. Aynı zamanda buradaki milli parkın da, bu bölgede hizmet alan, dışarıdan gelen insanların rahatlayacağı, psikolojik rehabilitasyon hizmeti alabileceği şekilde düzenlenmesi kararı alındı. Belki yurt dışından insanlara hitap edebilecek şekilde 2. bir bölge planlanmasına da gidilecek. Bu mutabık kaldığımız hususlar, İnegöl Kaymakamımız, Belediye Başkanımız ve İlçe yetkilileri tarafından takip edilecek. Vilayetimizle, hükümetimizle, Ankara'yla, milletvekillerimizle iş birliği halinde takip edilerek, Oylat'ın geleceğinin daha güzel, daha aydınlık, daha güçlü olması için güzel bir hareket başlatmış olduk. Kavşak ve yol çalışmaları 2011'de fiilen başlayacak. Kent Ormanı, Milli Park projeleri hemen başlayacak. Yeni otel, 5 yıldızlı otel yapılması ve diğer çalışmalar peyderpey başlayacak olan çalışmalar" diye konuştu

Editör: TE Bilişim