Emniyet Müdürlüğü Öz

-Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Birimi, Özel Güvenlikçileri, Araba Yıkama, Çay Servisi Yapma Gibi Görevi Dışında Kullanılan Firmalara Ağır Yaptırımlar Uygulayacak-

5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu gereği, Özel Güvenlikçilerin denetimi yetkisi Valilik tarafından İlçe Emniyet Müdürlüğüne verildi. İnegöl'de 104 kuruluşta görev yapan Özel Güvenlikçiler artık İnegöl Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Birimi tarafından denetlenecek. Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Birimi, özel güvenlik personelini görevi dışında kullanan şirketlere bin lira ile 10 bin lira arasında cezai işlem uygulayabilecek.

Dün saat 14.00'de Emniyet Müdürlüğü çok amaçlı salonunda düzenlenen toplantıda, şirket yetkililerine, değişen kanunla alakalı bilgiler verilerek, uyarılarda bulunuldu.

KONTROLSÜZ VE DENETİMSİZ GÜÇ, GÜÇ DEĞİLDİR.

Emniyet Müdürü Orhan Öztabak, Emniyet Amiri Tuncay Gönültaş, emniyet görevlileri ve şirket yetkililerin hazır bulunduğu toplantının açılış konuşmasını yapan Komiser Yardımcısı Aktaş, 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu gereği, Özel Güvenlik denetimlerinin İlçe Emniyet Müdürlüklerine verildiğini belirterek, "Karşılıklı iletişim kurularak gerekli denetimler yapılacak. Özel Güvenlik personelinin diğer tüm görevlerini yerine getirirken, hesap verebilir şekilde, insan haklarına saygılı, hukuk ve mevzuat kuralları çerçevesinde yerine getirmesi gereklidir. Denetimler de bu görevleri hakkıyla yerine getiren, kurum ve kuruluşların daha kaliteli bir güvenlik hizmeti yürütmeleri hedeflenirken, gerekli izin ve onayı bulunmayan korsan tabir edilen Özel Güvenlik Birimi kuran veya özel güvenlik görevlisi istihdam eden yerlerin tespiti ve gerekli cezai işlemlerin uygulanması amaçlanmaktadır. Kontrolsüz ve denetimsiz güç, güç değildir. Bundan dolayı denetimler önem kazanmaktadır" dedi.

İNEGÖL'DE 750 ÖZEL GÜVENLİK VAR

Emniyet Müdürü Orhan Öztabak ise, 4 Ocak 2012 tarihinde Özel Güvenliğin Denetlenmesi ile ilgili yetkinin Valilik tarafından İlçe Emniyet Müdürlüklerine devredildiğini hatırlatarak, "İnegöl'de şuanda çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev yapmakta olan toplam 750 Özel Güvenlik personeli var. Denetimlerin daha etkin yapılmasını hedefliyoruz. Burada sürekli cezai müeyyide uygulayıp sizleri sıkıntıya sokacak bir denetim yapmak istemiyoruz. Öncelikle sizlerin bizlere destek vermesi gerekiyor. Bundan önce yapılan denetimler gibi ayda bir  veya iki, yada  ayda bir veya yılda bir yapılan denetimler artık olmayacak" dedi.

HER AN DENETİM YAPABİLİRİZ

Bir komiser ve 3 polis memurundan oluşan Özel Güvenlik Denetim Birimini oluşturduklarını kaydeden Müdür Öztabak, "Her an veya gün içerisinde aynı şirkete birden fazla denetim yapabiliriz. O yüzden, yarın öbür gün 'bizim haberimiz yok' şeklinde savunma olmasın. Şimdiden bu konuları konuşalım. Maksat burada sistemli bir şekilde özel güvenlik işinin yürümesini sağlamaktır. Bu konuda denetimin daha etkin olacağını söylüyoruz" diye konuştu.

İNEGÖL'DE GAYRİRESMİ ÖZEL GÜVENLİK YAPAN ÇOK

Özellikle izin almadan, Özel Güvenlik izni olmaksızın, çarşıdan yada herhangi bir yerden özel güvenlik üniforması alıp giydirerek, resmi belgesi olmayan kişilere özel güvenlik görevinin yaptırılması olayının İnegöl'de çok fazla olduğuna dikkat çeken Öztabak, "Bunlara artık kesinlikle müsaade etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

GÜVENLİĞİN, GÖREVİ DIŞINDA ÇALIŞTIRILMASI YASAK

Özel Güvenlikçilerin, Özel Güvenlik haricinde çalıştırılmasına müsaade etmeyeceklerine dikkat çeken Öztabak, "Örneğin, araba yıkatmak, çay servisi yaptırmak, şoför olarak çalıştırmak gibi. Buna benzer bir takım sıkıntılı olayları biliyoruz. Bu sıkıntılarla karşılaşmak istemiyorsanız, herkes Özel Güvenlikçi personelini güvenlik hizmeti haricinde çalıştırmayacak. 'Maaşını ben veriyorum, bu adam şoförlükte yapar, arabada yıkar' zihniyetinde olanlar vardır. Özellikle bunları uyarmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

KANUNA UYMAYANLARA HAPİS CEZASI

Bu kanuna uymayan işletmelere bin lira ile 10 bin lira arasında idari para cezasının uygulanacağının altını çizen Öztabak, ayrıca bu kişiler veya kurum, kuruluşların yöneticileri  hakkında 3 ay ila bir yıl arasında hapis cezasının da bulunduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Özel Güvenlik Denetim Ekibi personelinden Polis Memuru Mehmet Aslan, kanun hakkında detaylı bilgiler verdi.

Editör: TE Bilişim