Bayram sonu memleketlerinden İnegöl’e dönen öğrenci ve işçiler, büyük bir şokla karşılaşırken, gidecek başka yerleri olmadığı için, pansiyonun bahçesinde serilen yataklarda gecelemek zorunda kaldılar.

BAYRAM ÖNCESİ MÜHÜRLENDİ

Bursa Valiliğinin 10 Mayıs 2013 tarihli yazısı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü Denetmenleri tarafından yapılan kontrollerde, yurt açma izin belgesi alınmadan öğrenci kaydedildiği ve izinsiz olarak faaliyet gösterdiği gerekçesiyle İnegöl’de faaliyet gösteren ve özellikle yüksek öğrenim öğrencilerinin barındığı Kardelen, İnci, Yuvam, Bahçelievler 1-2 isimli pansiyonların faaliyetlerine Zabıta ekiplerince son verilmişti. Kapılarına kilit vurulan pansiyon işletmecileri için başka bir alternatif sunulmadığı, belirlenen kriterler dahilinde yeniden açma girişimlerinin ise yokuşa sürüldüğü iddia edildi.

PANSİYONUN BAHÇESİNDE SABAHLADILAR

Ramazan Bayramı tatilinin ardından Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden İnegöl Meslek Yüksekokulunda yaz okulu için İnegöl’e gelen öğrenciler ve işçiler, konakladıkları pansiyonların kapılarında mührü görünce büyük bir şok yaşadılar. Pansiyonlarda kalan 15 öğrenci ile 25 işçi, gidecek başka yerleri olmadığı için, pansiyon işletmecileri tarafından Kardelen Pansiyonun bahçesine çıkarılan karyolalar üzerinde serilen yataklarda geceyi geçirmek zorunda kaldılar. Öğrenciler, cep telefonu, ışıldak ve diğer aydınlatma araçlarının yardımı ile derslerini yapmaya çalıştılar. Bavulları ile birlikte dışarıda kalan öğrenci ve işçilerin durumu, sığınmacı kamplarını andırırken, Kardelen Pansiyonu işletmecisi Tülay Baygın ve İnci Pansiyonu işletmecisi Ferhat Demir ile bazı öğrenci velileri, öğrenci ve işçilerin başında sabahlayarak sahip çıktılar.

OLDUKÇA KÖTÜ VE MAĞDUR DURUMDAYIZ

Kaldığı pansiyonun kapısına kilit vurulduğu için dışarıda kalan öğrencilerden birisi olan İnegöl Meslek Yüksekokulu Tekstil bölümü ikinci sınıf öğrencisi Pınar Kotan, “Biz buraya yaz okulu için geldik ve oldukça kötü ve mağdur durumdayız. Ailelerimizin bizi böyle görmesi kötü bir durum. Kaymakamlığa giderek mağduriyetimizi anlattık, ne yapılması gerekiyorsa yapılmasını istedik. Yaz okulu için gelen arkadaşlarımız dışarıda, karanlıkta derslerini yapmaya çalışıyor. Bizim derslerimiz, geleceğimiz daha önemli değil mi? pansiyonları kapattılar, bu kadar insanı ne yapmayı düşünüyorlar, nereye koyacaklar. Buradan başka gidecek yerimizde yok, otel veya başka yerlerde kalabilecek maddi gücümüzde. Pansiyonlarımızın açılması için ne gerekiyorsa biran önce yapılmasını istiyoruz” dedi.

ARTVİN’DEN GELDİM KAPIDA KALDIM

Eğitimi için Artvin’den İnegöl’e gelen, İnegöl Meslek Yüksekokulundaki eğitiminin ardından İnegöl’de iş hayatına atılan Çiğdem İlbeyi ise, “Artvin’den geldim. İki yıllık üniversite eğitiminin ardından iş hayatına burada başladım. Kardelen Pansiyonu kapandığı için arka bahçesinde kalıyoruz. İnegöl’de çeşitli iş kollarında çalışan ve pansiyonlarda kalan 20-25 kişi var. Ayrıca Yaz Okulunda kalan öğrenci kardeşlerimizde var. Bu durumdan hiç memnun değiliz ve ne gerekiyorsa biran önce yapılarak mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZ SOKAKTA KALDI

Pansiyonların kapandığı haberi üzerine üniversite eğitimi alan kızı ile birlikte İnegöl’e gelerek geceyi dışarıda geçiren öğrenci velisi Satı Kurtul’da, “Kızımın kaldığı Pansiyonun kapandığını öğrenince işimi gücümü bırakıp, kızımla birlikte buraya geldim. Çocuklarımız sokakta kaldılar, mecburen sabaha kadar başlarında bekleyeceğiz” sözleri ile durumu izah etti.

5 GÜNDÜR OYALIYORLAR

Kapısı mühürlenen pansiyonlardan birisi olan Kardelen Pansiyonun işletmecisi Tülay Baygın ise, “İnegöl’deki pansiyonlar için kapama kararı tebliğ edildikten sonra Vali beyle görüştük. Kapama kararının uygulanacağını söylediler. Hiçbir alternatif, çözüm önerisi ile yaklaşmadılar. Yeni işyeri açmamız için başvuruda bulunabilmemiz için mührün kaldırılması gerekiyor. Bunun için başvuruda bulunduk ancak bizi 5 gündür oyalıyorlar. Pansiyonlarda kalan öğrenci ve çalışanlar, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü ile görüştüler. ‘Başınızın çaresine bakın’ diyerek gönderdiler. Pansiyonlarda kalan gerek öğrenci, gerek çalışan hepimiz mağdur durumdayız. Barındıracak başka yer olmadığı için bahçede yataklarda yatırıyoruz. Bu uygulamada bizlerin yanı sıra en büyük mağduriyeti pansiyonlarda kalan öğrenci ve çalışanlar yaşıyor. Bir çözüm bulunmazsa, gidecek başka yerleri olmadığı için dışarıda kalmaya devam edecekler” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim