İnegöl'de patates sökümüne başlanırken, üreticiler fiyattan memnun değil. Geçen yıl tarlada 2-2,5 lira arasında olan patates, bu yıl tarlada 1 lira. Geçen yıla oranla yüzde 100 fiyatı düşen patates yüzünden üreticiler önümüzdeki dönem için kara kara düşünmeye başladı.

İNEGÖL’ÜN PATATESİNİN FİYATI BELLİ DEĞİL!

Geçtiğimiz yıl 7 bin dönümü sözleşmeli, 4 bin dönümü ferdi olmak üzere 11 bin dönüm patates ekilmişti. Bu yılda rakamların daha da arttığı öğrenilirken, patates tarladaki fiyatıyla üreticileri şok etti. Geçen yıl 2-2,5 lira arasında olan fiyatlar bu yıl 1 liraya kadar düştü. Bazı üreticiler ise, fiyatı tamamen belirsiz olarak hale verirken, halden ne fiyat döneceği ise meçhul.

EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ

Önümüzdeki sene için patates ekmeyi düşünmediğini söyleyen üreticiler, “1 dönüm tarladan bu yılki fiyatlarla 4-4 bin 500 lira civarında bir gelir elde edeceğiz. 1 dönümlük patates tarlasından 3-3,5 ton ürün alırız. Yaptığımız masraflar, üstüne işçilik maliyetleriyle birlikte 3 bin 500 ila 4 bin lira arasında bir giderimiz var. Yani bize bu sene ancak 500 lira para kalacak. Bu bizim bir yıllık emeğimizin karşılığı olabilir mi?” dediler.

FİYATLAR YÜZDE 100 DÜŞTÜ

Kendi mahallelerinde sözleşmeli hariç yaklaşık bin dönüm patates ekildiğini ifade eden Alibeyköy Mahallesi Muhtarı Nurettin Çakır ise, “Şuanda net olarak bir fiyat yok. Patates tarladan toplanıp, komisyoncular aracılığıyla hale gidiyor. Halde ne fiyatla satılırsa, sonrasında üreticiye bir fiyat yansıtılacak. İnegöl’ün patatesinin fiyatı belli değil. Fabrikalara ekenlerin fiyatları belli, 0,95-1 lira arasında. Tezgahlara gidecek malın fiyatı ise net değil. 1,30-1,40 lira arasında deniliyor ama bu fiyatlar ödenmez. Çünkü hale her yerden patates geliyor. Bizim beklentimiz 2-2,5 lira arasındaydı. Ama görünen o ki, hazır çuvallanmış patatesin kilosu 1 liraya kadar düşecek. Bu fiyatlarla üretici zarar eder. Bu sene patates üreticimizi gerçekten üzdü” diye konuştu.

PATATES EKİMİ AZALACAK

Çakır konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Geçen yıl 1,7 ila 2,2 lira arasındaydı. Bu sene 1 liraya kadar düştü. Önümüzdeki yıl için İnegöl’de patates ekimi düşecektir. Çünkü Türkiye genelinde 7. ayda pazara ürün veren her yerde hasat başladı. Ürün bollaştı ve daha kaliteli yerler var. Bu da İnegöl patatesini fiyatını düşürüyor. Bu nedenle önümüzdeki sene patates ekimi azalacaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim