İnegöllü esnafı pazara almıyor
Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, bayram arifesinde kurulan pazara İnegöl ve Bursa’dan gelen pazarcıları almadığı öğrenilirken, İnegöl Terziler ve İşçiler Odası Başkanı Selim Malçok karara tepki gösterdi, Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ahmet Refik Aksu ise rant iddiasında bulundu.
Yenişehir’in normalde Salı günü kurulan pazarı bayramın 3. Gününe gelmesi nedeni ile belediye tarafından alışveriş pazarının Cumartesi kurulmasına karar verildi. Normalde Yenişehir dışından gelen ve 1 sene boyunca Pazar işgaliyesini ödeyen esnaf, bayram nedeni ile cumartesi günü kurulan pazara girmek istemesine Yenişehir Belediyesi’den engel geldi.
Pazarcı esnafının tüm girişimleri sonuçsuz kalırken, Yenişehir Belediyesi’nin aldığı bu karara dışardan gelen ve işgaliye parasını ödeyen esnaf tepkili. 
İnegöl Terziler ve İşçiler Odası Başkanı Selim Malçok alınan karara tepki göstererek “Bizim hakkımız olan Salı Pazarı’ın günü bayram nedeni ile Cumartesi gününe çekildi. Hakkımız olan pazara katılmak istediğimizde engel çıkartılıyor. Biz bu Pazar için işgaliye parası ödedik. Bu esnafın ekmek davası, pazarda ne kadar çok esnaf olursa o şehirin vatandaşı kazanır.  Aynı şekilde bir durum olduğunda biz Yenişehirli esnaf kardeşlerimizin haklarını koruyoruz. Burada belediye bizim hakkımızı yemiştir. Biz yaz kış demeden pazardan kiraladığımız alanın işgaliye parasını ödüyoruz, orada tezgâh açmakta kanunen en doğal hakkımızdır.” İfadelerini kullandı.
Bursa Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ahmet Refik Aksu ise yaşananlara tepki göstererek “Bursa’dan İnegöl’den giden esnafları Yenişehir pazarına almadılar. Burada şunu sorgulamak lazım kim kazandı? Kim kaybetti? Burada Yenişehir halkı kaybetti. Orada rant döndür, acaba birileri orada ortak bir iş mi yapıyor?  Bunlar aklıma gelmiyor değil.  Şimdi bir Pazar yeri kurulduğunda bir domatesin kilogramı 1 TL ise orada domates satan esnafın sayısı azaldı mı 1 TL’lik domates 2 TL olacak. Böyle filimciler var aramızda. Şimdi Bursa, İnegöl ve İznik esnafı gitmedi ne oldu orada bazı filimcilere rant döndü.  5 TL’lik tişört oldu 15 TL.  Bunun gerekçesi oradaki esnaf ya da dükkân sahipleri orada oturuyorlar ya bazı pazarcılar dışardan geldiği için oradaki arkadaşlar 10 TL’lik malı 20 TL’ye satamıyorlar. Şimdi pazarcı esnafı dışardan gitmeyince oradakiler 10 TL’lik malı 50 TL’ye satabilecekler. Orada esnafı korurken, halk kaybediyor.” İfadelerini kullandı.
TANZİM NOKTALARI NEDEN KURULDU?
Tanzim noktalarından örnek veren Aksu “Tanzim satış noktaları neden kuruldu, fiyat artışlarının önüne geçmek için kuruldu. Şimdi zamanında böyle müdahale edilirken, devlet olarak belediye olarak şimdi neden halkı korumuyorsunuz? Bu şekil de mi halkı koruyorsunuz?” dedi.
ORTAK AKIL İLE KARAR ALINIR
Ortak akıl ile karar alınması gerektiğini ifade eden Refik Aksu “Şimdi bende Yenişehirliler Bursa’da peynir satamaz mı diyeyim? Ne olacak İnegöl esnafını Bursa’ya almıyorum mu diyeyim. Bu nasıl bir zihniyettir.  Böyle ciddi kararlar alınırken meslek odalarının da görüşünü alırsın. Bu karar halka ne kadar faydalı olur, halka ne kadar zararı olur, esnafa ne kadar yararı olur ne kadar zararı olur.  Ortak düşünülerek bir karar alınır. “ sözleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Editör: TE Bilişim