Prof. Dr. Selçuk Yah

“Harcayabileceğiniz kadar yemelisiniz”

Prof. Dr. Selçuk Yahşi İlköğretim Okulu  çok amaçlı  salonunda, Beslenme Dostu Projesi kapsamında  velilere  ve öğrencilere yönelik “Yeterli  ve Dengeli Beslenme – Obezite” konulu seminer verildi.  İl Sağlık Müdürlüğü Obezite Birimi’nde görevli Uzman Selma Onurlu Uçar  tarafından verilen seminere, birinci oturumda 50 veli , ikinci oturumda ise 70 öğrenci katıldı.  Selma Onurlu Uçar,  slayt eşliğinde anlattığı  obezite ile ilgili velilerden gelen soruları da cevapladı.

Beslenme Uzmanı Selma Onurlu Uçar, obezitenin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de erkeklerde yüzde 21, kadınlarda ise yüzde 41 oranında görüldüğünü söyledi.

Şişmanlığın zararlarına da değinen Uçar, "Ağır bir vücudun taşınması güçtür. Özellikle yaşlılar ve orta yaşlıların ağır bir vücudu taşıması, eklemlerde ağrılara yol açar. Şişmanlık, kişilerin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olur. Kas hareketlerinin verimini azaltır, fiziksel hareketsizliğe neden olur, çeşitli hastalıklara zemin hazırlayarak, yaşam süresinin kısalmasına yol açar" diye konuştu.

Seminer bitiminde Konuşan Okul müdürü Kadir Filiz ise, günümüzde Fast-food tüketmenin, spor yapmamanın, sonucu oluşabilecek hastalıklardan birinin “obezite”  olduğunu belirterek, “Hem öğrencilerimizin hem velilerimizin sağlıklı olması ve bu konuya dikkat çekerek, bilgilendirilmesi için girişimde bulunduk ve bizleri aydınlattığı için sayın  Selma Onurlu Uçar  hanımefendiye huzurunuzda  teşekkür ediyorum” dedi.

Okulda sürdürülen Beslenme Dostu Projesi etkinliklerine de değinen Müdür  Kadir Filiz, okulda Salı gününün “Süt Günü”, Çarşamba gününün de “Meyve Günü” olduğunu ve öğrencilerin sağlıklı beslenmesinde üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. Proje öğretmenleri ve görevli öğrenciler ile alınan kararlara göre seçilen “Ayın Meyvesi” ile mevsim meyvelerinin tüketimine dikkat ettiklerini belirtti. Filiz ayrıca, okulda oluşturulan Hareketli Yaşam Ekibi’nin çalışmalarını sürdürdüğünü ve yılda iki kez alınan boy ve kütle ölçümlerine göre obezite  kapsamına giren öğrencilerin gerekli yerlere  yönlendirileceğini kaydetti.

“Yeterli  ve Dengeli Beslenme – Obezite” konulu seminer, okuldaki derslerin bitiminin ardından,  İnegöl Sağlık Meslek Lisesinde görevli Sağlıklı Beslenme ve Obezite Uzmanı  İhsan Göl tarafından, okul öğretmenlerine verildi. Verimli geçen seminer sonunda soruları cevaplayan Göl, harcayabileceğiniz kadar yemelisiniz. Harcanamayan kalori sizlere kilo olarak kalır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim