İnegöl Kaymakamı Şükrü Görücü’nün İnegöl’e atanmasından itibaren kısa sürede ilçede bazı yenilikler yaşanmaya başlandı. Özellikle İnegöl trafiğinde yaşanan sorunlara karşı duyarsız kalmayan Görücü, şimdi de STK’lardan ve vatandaşlardan gelen şikayetleri dikkate alarak, bazı yasaklar getirdi. Kaymakam Görücü’nün aldığı kararları ilk kez Süleymaniye Mahallesi Muhtarı Halim Yiğit sosyal medyadan paylaştı. Alınan kararlar genel olarak vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanırken, gelenek ve göreneklere bağlı çok sayıda vatandaşta kararları eleştirdi.

HANGİ KARARLAR ALINDI

29 Kasım 2018 tarihinde İnegöl Kaymakamı Şükrü Görücü’nün başkanlığında muhtarlarla yapılan toplantı da alınan radikal kararlar şunlar;

  • 1- Düğün ve cemiyetlerde Emniyet Müdürlüğünden izin alınacaktır.
  • 2- Meskun alanlarda veya düğünlerde silah atılmayacaktır.
  • 3- Gece 24.00’den sonra Tavuk alma ve benzeri eğlenceler yasaklanmıştır.
  • 4- Fakir veya engelliler adına dolandırıcılık amaçlı para toplayan kişileri acilen 155’e bildirmeniz önemle rica olunur.

UYGULAMA BAŞLATILDI

İnegöl’de hemen başlatılan uygulamaya toplumun birçok kesiminden olumlu ve olumsuz tepkiler gelmeye başladı. Kararları yerinde bir uygulama olarak bulan vatandaşlar sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda İnegöl Kaymakamı Şükrü Görücü’ye teşekkür ettiler.

KALDIRILMASINI İSTEMİYORUZ

Karar tepki gösteren vatandaşlar ise, “İnegöl’ün farklı kültürleri bir arada barındıran önemli bir yerleşim yeridir. Kültürlerin en güzel şekilde yaşatıldığı İnegöl’de alınan bu kararları kınıyoruz. Özellikle tavuk alma geleneği düğünlerimizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Birkaç kişinin şikayeti nedeniyle bu güzel adetin kaldırılmasını istemiyoruz” dediler.

CHP TEPKİ GÖSTERDİ

Sosyal medya hesabından İlçe Kaymakamı Şükrü Görücü’nün aldığı tavuk alma yasağı kararını eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnegöl İlçe Sekreteri Yasemin Soydan, “Düğünde atılan silaha karşıyım elbette yasaklanmalı. Ancak silahlanmayı kontrol altına almak yerine İnegöl’ün örf ve adetleri arasındaki tavuk alma eğlencesini yasaklamak çözüm değil. Gece geç saatlerde mahalle arasında yapılıyor. Evet, bu yanlış bir şey gibi görünüyor. Fakat gelin ya da damadın akrabaları bu konuya dikkat eder. Mahallede komşusunda cenaze ya da hasta varsa 'Bize gelmeyin der. Gözden kaçan bir durum varsa düğün sahipleri uyarılır, eğlence yarıda kesilir. Her bir akrabanın evinin önünde 10 dakika kadar durulur. Komşu da zaten bu durumda anlayışlı davranır. Biz yıllardır bunu aramızda toplumsal ahlak çerçevesinde böyle çözüyorduk.”

İNEGÖLLÜLERİN İÇİNİ SIZLATAN BİR KARAR OLMUŞ

İnegöl’ün son dönemde yoğun göç aldığını belirten Soydan, “Son dönemde İnegöl'ün yoğun göç alması nedeniyle bu âdetimize ayak uyduramayanların şikayetleri bu yasağa sebep oldu. Onlardan da aynı anlayışı beklerdik. Keşke muhtarlar toplantıda alınan bu karara müdahale etselerdi. İnegöllülerin içini sızlatan bir karar olmuştur. Umarım bu yanlıştan dönülür.”

DESTEK VERİYORUZ

AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ersan ile Saadet Partisi (SP) İlçe Başkanı Hasan Eroğlu ise, Kaymakam Şükrü Görücü’nün aldığı kararlara destek verdiklerini belirttiler.

KENT KONSEYİNDEN DESTEK

Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah yaptığı açıklamada, tavuk alma eğlencelerinin yasaklanmasına destek verdi.

TAM BİR ZULÜM HALİNİ ALDI

Konu ile ilgili açıklama yapan Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah, “Hepinizin bildiği gibi,  düğünlerde tavuk alma geleneği sadece Bursa'da, ilçelerinde ve köylerinde uygulanan bir adettir. Kına gecesi, gelin tarafı eğlendikten sonra daha çok kadınların öncülüğünü yaptığı bir grup, gecenin saat ikisinde, üçünde davul zurna eşliğinde damat evine giderler. Bir saat kadar süren bu gece zulmünden sonra damat evinden tavuk alırlar ve böylece bu kutsal düğün adeti de yerine getirilmiş olur. Bu tavuk alma adetinin kim tarafından, hangi amaçla, ne zaman çıkarıldığı belli değildir. Burada şunu açıkça ifade etmek istiyorum; bir dönem köylerde uygulanan bu düğün adetinin bir anlamı olabilir. Zira herkes akrabadır, tarım toplumu olduğu için insanların düğün zamanlarında işe gitme gibi bir derdi de yoktur. Dolayısıyla bu adet o dönem için eğlencenin bir parçası sayılabilir. Ama bugün itibariyle tam bir zulüm halini almıştır. Özellikle yaz aylarında, ayda 50 ile 100 civarında düğün yapıldığı göz önüne alındığında, bu kentte yaşayan her insan mutlaka bu zulme maruz kalmaktadır. Bir tarafta ertesi gün işe gidecek insanlar uyurken dinlenirken ya da çocuğunu uyutmaya çalışırken, hastasının derdiyle dertlenirken, okula gidecek çocuklar varken, öbür tarafta gecenin saat ikisinde, üçünde davul zurna eşliğinde bir grup insanın eğlenmesi, hem insani, hem İslami ve hem de medeniyet adına asla tasvip edilemez ve hoş görülemez. Bu durum binlerce mahalle sakinini rahatsız etmenin yanında, emniyet mensuplarını da canından bezdirmiştir. Bu anlamsız adet özelikle yazın, İnegöl'ümüzün en önemli sorunlarından birisi durumundadır. Emniyet ve belediyenin şikayet kayıtlarına bakıldığında, bu durum daha net görülecektir. Kentin mülkü amiri olan Kaymakamımız başta olmak üzere, Belediye Başkanımız ve Emniyet müdürümüz, ilçe jandarma komutanımız, müftümüz, muhtarlarımız ve STK'ların desteğiyle alacağımız bir kararla,  bu zulümden acilen kurtulmalıyız. Düğün sahiplerine verilecek caydırıcı ceza ile bu kent bu zulümden kurtulabilir. Tavuk alma adetini mutlaka uygulamak isteyen düğün sahiplerine, bu işi saat 24.00 'e kadar bitirme şartıyla izin verilebilir” dedi.

Editör: TE Bilişim