ÖZELLİKLE UNLU MAMUL ÜRETİMİ YAPAN YERLERİ DENETLEDİK

Ramazan ayı boyunca da bu kapsamda tüketimin yoğunlaştığı birçok ürüne yönelik olarak gıda denetim ekipleri tarafından, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru’nun de bazılarına bizzat katıldığı nokta denetimler gerçekleştirildi. Denetimlere katılan Mahmut Doğru, Ramazan ayı boyunca İnegöl’de kayıtlı unlu mamul üretimi yapan 92 firmanın denetlendiğini, bunların arasından 20 firmaya uyarı ve süre verildiğini, 6 firmaya ise toplam 39 bin lira para cezası uygulandığını belirtti.

İnegöl’de kayıtlı bin 900 adet gıda üretim ve satışı yapan işletmenin olduğunu ifade eden Doğru, “Ramazan ayında özellikle unlu mamul üretimi yapan yerleri denetledik. Şuan bizde kayıtlı 92 tane işletme var. Ekmek fırını, yaş pasta, pide, yufka imalatı yapan yerler. Bu 92 işletmeyi Ramazan ayı boyunca denetledik. Ramazan ayında tüketiciler unlu mamullere yoğun olarak yöneldikleri için, bizler de bu tür işyerlerinin denetimlerine ağırlık verdik. Yanık yağ, atık yağ, kullanılan şeker ve imalathaneler ile satış yerlerinin hijyen durumlarına bakıldı. Bu 92 firmadan 20 firmaya eksiklerini gidermeleri adına uyarılarak, süre verildi. 6 işletmeye ise 6 bin 500’er lira olmak üzere toplam 39 bin lira ceza uygulandı. 4 personel olmak üzere 2 ekibimiz her gün denetimlerine ara vermeden devam ediyorlar. Bu sadece Ramazan ayında değil, normal zamanlarda bin 900 işlemenin yüzde 10’u olmak üzere her ay 190 firmayı denetliyoruz. Ve bu denetimlerimiz Bakanlık tarafından da kontrol ediliyor” dedi.

DEĞERİNİN ALTINDA FİYATLA SATILAN ÜRÜNLERE ŞÜPHE İLE YAKLAŞILMALI

Ramazan ayında faaliyetlerinde yoğunluk gözlenen sektörlerden birinin de fırınlar olduğunu belirten Mahmut Doğru, “Fırınlarda üretilen pideler için hijyen ve katkı maddeleri açısından denetimlerimizi ve uyarılarımızı Ramazan ayı boyunca sürekli olarak yaptık. Fırın işletmeleri, Ramazan ayı dışında da un kalitesi, personel ve işyeri hijyeni, pişirme tekniği ve satış şartları açısından sıkı bir şekilde denetlenmektedir. Ramazan Bayramı nedeniyle tüketicilerin yoğun talep gösterdiği bir başka sektör de tatlıcılardı. Ramazan boyunca ilgi gören ürünlerden baklava, tulumba tatlısı ve diğer şuruplu tatlıları üreten imalathaneler, genel çerçevede denetlenmiştir. Vatandaşlarımızın, ister Ramazan ve Bayramlık gıda ihtiyaçlarını giderirken ister günlük ihtiyaçlarını giderirken, ortalama değerinin çok altında fiyatlarla satılan ürünlere şüphe ile yaklaşmaları, satın alacakları gıdaların son kullanma tarihlerini kontrol etmeleri, ambalajlı ve etiketli, ambalajı zarar görmemiş gıdaları satın almaları, açıkta ve uygun koşullarda muhafaza edilmeyen gıdaları almamaları hususunda titizlik göstermeleri gerekmektedir” diye konuştu.

“ALO 174 GIDA HATTI”NI HER ZAMAN ARAYABİLİRSİNİZ

Satın alınan gıdalarla ilgili herhangi bir şikayeti olan tüketicilerin, her zaman “Alo 174 Gıda Hattı”nı arayarak ihbarda bulunabileceklerine vurgu yapan Müdür Mahmut Doğru, “Ekonomimizin can damarı esnafımızın da gıda imalatında ve satış koşullarında sadece ticari kaygılarla değil, güvenli gıda arzındaki sorumluluk bilinciyle hareket etmesi de başka bir beklentimizdir.  Böylece üretici, tüketici ve kamu denetimi işbirliği ile güvenli gıda arzı sağlanabilecektir” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim