YÜNE VE PAMUK YORGANA RAĞBET VAR

Baba mesleği olan yorgancılığı 51 senedir yapan Altı İğne Yorgancısı Salim Tetik, “1954 doğumluyum ve 1966 yılında bu işe başladım. 51 yıldır bu işi yapıyorum. Bu benim baba mesleğim. Bu işi babamdan öğrendim. 3 kardeşiz ve üçümüzde bu işi yapıyoruz. Üçümüzün de ayrı işyerleri var. İşlerimiz şuan iyi durumda. Eskiden işler azalmıştı ama şuan işlerimiz iyi. Fabrikasyon yorganlar silikondan yapıldığı için pek kullanışlı değil. Bu durumu vatandaşlarda zamanla öğrendi. Yüne ve pamuk yorgana rağbet var” dedi.

BU MESLEĞİ DEVAM ETTİRECEK KİMSE YOK

“Bizden sonra bu mesleği devam ettirecek kimse yok” diyen Salim Tetik, “İnegöl´de şuan yorgancılık mesleğini yapan 5 kişiyiz. Biraz zor ve sabır işi olduğu için öğrenmek isteyen yok. Bu nedenle mesleğin son temsilcileriyiz. Benim çocuklarım bu işi biliyorlar ama yapmazlar. Genelde düğün yapanlara yönelik bir iş olduğu için fiyatlarımız biraz düşük. El emeği bir iş olduğu için tam anlamıyla da hakkımızı alamıyoruz. 250-500 lira arasında modeline göre fiyatlar değişiyor. Fiyata her şey dahil. Ayrıca bir yorganı iki güne yapıyorsun. Astarı, pamuğu, kumaşı ve el emeği fiyata dahil. Mesleğe ilginin olmamasının bir nedeni de fazla para kazanılmaması da var. Bu nedenle yorgancılık mesleğine ilgi az. Ama bir meslek sahibi olamayan gençlerin bu mesleğe yönelmesini isteriz. Bir yıl bir ustanın yanında bu mesleği öğrenebilirler. Bu mesleği öğrenmek isteyenlerin sabırlı olması şart. Bu mesleği öğrenen olmazsa 15-20 yıl içerisinde bu meslekte ortadan kalkacaktır. Artık tamamen fabrikasyon ürünler piyasa hakim olacak” diye konuştu.

SAĞLIK İÇİN PAMUK VE YÜN YORGAN SEÇİN

Hazır yapılan yorganlarla kendi yaptıkları arasında çok fark olduğunu belirten Tetik, “Silikonlu yorganlar satılıyor. Onların içinde kimyasal malzemeler var. Sağlık açısından da fabrikasyon yapılanlar tehlikeli. Bizim yaptığımız ürünlerde herhangi bir kimyasal kullanılmıyor. Bizde pamuk ve yün kullanıyoruz. Sağlık açısından daha faydalı. Yün ve pamukta hava akımı olduğu için vücuda fayda sağlıyor. Ama diğer hazır yorganlarda naylon kullanıldığı için hava akımı olmuyor. Vatandaşlarda bunu anladığı için yün ve pamuk yorgana dönüş var. Her geçen gün ilgi artıyor” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim