Türk Eczacılar Birli

Türk Eczacılar Birliği Bursa Eczacılar Odası İnegöl Temsilciliği Başkanı Adnan Erakın yaptığı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının, sağlık harcamalarındaki artışa bağlı olarak, en düşük fiyata en etkin tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi yönüne giderek, oluşturduğu ‘Eşdeğer İlaç’ uygulamasının 19 Ekim 2009 Pazartesi günü (dün) başladığını bildirdi.

'Bilimsel olarak etki açısından birbirinin eşdeğeri olmayan ilaçları eşdeğermiş gibi düzenleyerek, yeni bir uygulamaya geçildiğini iddia eden Erakın, “Aslında birbirinin eşdeğeri olmayan, aynı kimyasal alt grupta bulunan farklı etken maddeleri içeren ürünler bundan sonra eşdeğer ilaç olarak kabul edilecek. Bu durumda her şeyden habersiz, doktorunun verdiği uygun tedavi için ilacını eczaneden alan bir vatandaşımız, bilimsel çevrelerce onaylanmış ilacı almak için ya cebinden fark ödemek zorunda kalacak yada alım gücü olmayan hastalarımız eşdeğer grupta gösterilen ucuz ilacı kullanmak durumunda kalacaktır” dedi.

Erakın, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın çıkarmış olduğu ‘Eşdeğer İlaç’ uygulamasının, bilhassa tansiyon ve kemik erimesi hastaların belini bükeceğini kaydederek, “Maliyeti yüksek ilaçları kullanan tansiyon ve kemik erimesi hastaları bu uygulamadan etkilenecek. Hasta muayene olmaya gittiğinde doktoru ilacını yazacak. İlacını eczaneden alan hasta bir hafta sonra tekrar doktoruna kontrole gidecek. Doktor, ilacın hastaya yaramadığını teşhis edince, aynı ilacın yüksek miktarlısını yazacak. Hastanın önerilen ilacı bu uygulama eşdeğer olarak gördüğü için eczaneden yüksek dozlu ilacı alabilmesi için ek ücret ödemesi gerekecek. Örneğin; tansiyon hastasına doktoru ‘Norvasc 10 mg’ tablet veriyor ve ilaç hastaya hafif geliyor. Doktor, hastalığın geçmediğini görüp ‘Exforge 10 mg, 160 mg’ adında kuvvetli etkisi olan ilacı yazdığında, sistem bu iki ilacı eşdeğer gördüğü için, hastanın düşük etkili olan ilacı tekrar almasını isteyecek. Hastanın kuvvetli etkisi olan ilacı alabilmesi için ek ücret ödemesi gerekecek ” diye konuştu.

KEMİK ERİMESİ İLAÇLARI

Temsilcilik Başkanı Adnan Erakın, Kemik Erimesi ilaçlarını kullananların, bu uygulamadan yararlanabilmesi için Kemik Erimesi değerinin -3 ve altındaki değer olmasının gerektiğini, bir önceki yıl ise değerin -2.5 olduğunu ifade ederek, bu uygulamanın, hastanın tedaviye yanıt vermesini güçleştireceğini savundu.

 

Editör: TE Bilişim