Tarım ambarı İnegöl'de patates hasadı sancılı başladı. 10 bin dekar alanda ekilen patateste, çiftçiler bu sene yaklaşık 40 bin ton rekolte bekliyor. 


FİYATLAR DÜŞTÜ
Konu ile alakalı açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Hasat başlayalı 10 gün oldu. Fakat aşırı yağmurlardan dolayı gelemedik. Çiftçilerimizde zaman zaman söküm yaptılar. Bugün burada sözleşmeli patates ekimi yapan bir tarladayız. Yani çiftçi kazanacağı parayı bilerek ektiği bir sözleşme sistemi. 900 ila bin lira arasında sözleşmeli patatesi ekimi yapılıyor. Diğer bireysel ekim yapan çiftçilerimizde daha fazla para kazanmayı hedefliyor. Dolayısıyla bin 500 liraya başlayan patates ilk sökümü, 900 ila bin liraya kadar düştü. Yani sözleşmeli ile bireyselin tarladaki fiyatı aynı” dedi.


10 BİN DEKAR
Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü;
“İnegöl’de 10 bin dekar alanda ekiliyor. Patates sözleşmeli eken çiftçilerimiz için bir şey diyemem ama bireysel eken çiftçilerimiz umduklarını bulamadılar.”


İHRACATIN ÖNÜNÜ AÇSAK NE OLACAK?
“Tarlada patates kalmadı ama çiftçi umduğunu bulamadı. Şunu söyleyeyim; Tarım Bakanımız ve TZOB Genel Başkanımız ile 400 ziraat odası başkanımızla birlikte video konferansa katıldık. Tarım Bakanımız orada dedi sorunlar kısmında patates ve soğanlarda gelmeye başlayınca, ihracatın önünü 3-4 gün önce açtık dedi. İhracatın önünü açsak ne olacak ki? Adana, Ödemiş ve şuan da İnegöl’de patates hasadının yarısı bitmiş. Dışarıya mal gönderememekte bizim fiyatlarımızı düşürüyor. Devletimiz, hükümetimiz, bakanımız daha dikkatli olması lazım. İnşallah diğer ürünlerde daha iyi olur.”

Editör: TE Bilişim