Türkiye’nin tarım şehri İnegöl’de patates ekimi geç ve sancılı başladı. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle beraber Mart ayı başında olması gereken patates ekimi, Mart ayı sonuna ötelendi. 5 bin dekarlık alanda ekimi yapılan patatesten, hasatta 20 bin ton rekolte bekleniyor.

EKİM 1 AY GEÇ BAŞLADI

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, patates ekimi yapılan tarlaları inceledi. İncelemenin ardından açıklama yapan Sezai Çelik, “Patates ekimi bu sene geç başladı. Sebebi ise kış aylarının uzun sürmesi. Allah’a şükürler olsun bu sene göletlerimiz, barajlarım doldu. Sulama suyu sıkıntımız olmayacak. Normalde biz patates ekimini Mart ayının başında yapıyorduk. Havaların geç ısınmasından dolayı 1 ay geç başladı ekim. İkinci ürünler bu nedenle bu sene ekim yapılmayacak gibi. Eskiden ilçemizde 20 bin dekarlık alanda patates ekimi yapılırdı. Bu gün 5 bin dekarlık alana kadar düştü. Bunun da büyük kısmı sözleşmeli olarak ekiyor. Çünkü patates maliyetli bir iş. Kazandırmadığında çiftçiyi çok zarara uğratıyor. Sözleşmeli ürün fabrikalara cipslik ürün olarak gönderiliyor. Patatesin dekar maliyeti 7 bin Tl civarında. Sözleşmeli olarak tonunu 2 bin 600 TL’de satacaklar. Cumhurbaşkanımız; genç çiftçilerimizi kırsalda tutalım der. Bu gün burada 23 yaşında 500 dönüm alanda ekim yapan bir gencimiz var.” dedi.

TEK BAŞINA 500 DÖNÜM ALANDA EKİM YAPIYOR

23 yaşındaki genç çiftçi Emre Karadeniz ise, “18 yaşından bu yana çiftçilik yapıyorum. İyi duruma geliriz diye bu günlere geldik. Mazota zam geldi. Gübreye zam geldi. Bunlarda indirim bekliyoruz. Devletimizden bu konuda destek istiyoruz. Destek olursa, tarlalarımızı ekmeye devam edeceğiz. Yoksa biz hepimiz bu işi bırakacağız. Genç çiftçiler bu işi yapmazsa, kim yapacak bu işi. Üreten olmazsa bu millet ne yiyecek. Devletimizden destek bekliyoruz. Başkasının işinde çalışmak yerine, kendi işimizi yapıyoruz. Devletimize destek vermek için de bu işleri yapıyoruz. Ama altından kalkamayacağımız borçların altına giriyoruz. 500 dekarlık alanda ürün ekiyorum. Patates, çekirdek, buğday ekimi yapıyorum. Çin den çekirdekler nedeniyle, ürettiğimiz çekirdekler elimizde kalmıştı. Evveli sene kilosunu 14-15 TL’lere sattığımız çekirdek, geçen sene 5 TL’ye zor sattık.” Dedi

Editör: TE Bilişim