İnegöl’e bağlı Akbaşlar, Şipali ve Kulaca mahallelerinde “Gelişme Konut Alanı” planlı bölge olan 462 hektarlık arazinin ‘Küçük Sanayi Alanı’ vasfına kavuşturulmasının ardından rantçılara, fırsat doğdu. Bazı fırsatçılar, arazilerinin sanayi bölgesi olarak ilan edildiğinden bir haber olan köylüleri kandırmaya çalışıyorlar. Rantçıların, köylüleri kandırarak arazilerini ucuza satın alıp milyonlarca liralık rant elde etmeye çalıştıkları öğrenildi. Söz konusu arazilerin “Küçük Sanayi Alanı” vasfını kazanması gündeme gelince haberi alan bazı rantçılar, kararın öncesi ve sonrasında mahallere giderek köylülerin topraklarını ucuz paralarla satın almaya başladıkları öğrenildi. Mahalle sakinleri, arazilerinin sanayi bölgesi olmasına karşı olduklarını belirtirken, topraklarının çok ucuza satılmasına da tepki gösterdiler.

SANAYİ KURULMASINI İSTEMİYORUZ

Gazetemize açıklamalarda bulunan Akbaşlar Mahallesi Muhtarı Eyüp Arslan, “Mahalle olarak bu konuya karşıyız. Köyümüzde güzel, verimli topraklarımız var. İnegöl ovasından daha verimli topraklarımız var. Devletimizden isteğimiz; bize suyu versinler, tarım yapalım. Biz topraklarımızda sanayileşme istemiyoruz. Bize suyu versinler, köyümüze gençlerimizin göçünü sağlayabiliriz. Sanayileşme olduğunda bizim topraklarımız biter. Sanayiyi taşlık alanlara yapsınlar. Bizde toprağa iki kere sularsan, her türlü ürün yetişir. Bağcılıkta çok iyi durumdayız. Bizim üzümlerimizin, karpuzlarımızın bir namı var” dedi.

RANTÇILAR PEŞİMİZDE

Muhtar Arslan, “Bu alınan karardan önce bazı vatandaşlarımızın arazilerinin rantçılar tarafından satın alındığını duyduk. Beni günde 15-20 kişi arıyor, satılık arazi var mı diye. Bazı vatandaşlarımız 10-15 bin liradan topraklarını sattılar. Bilmiyorlardı, kandırıldılar, toprakları alındı. Bazı rantçılar mahalle sakinlerimizin peşinde. Benim akrabamın 47 dönümlük alanı var satmak istemiyor, adamı her gün arıyorlar sat diye. Biz topraklarımızın bu kadar ucuza satılmasını istemezken, sanayi kurulmasına da karşıyız” ifadelerini kullandı.

İŞTE KARAR

“Onaylı ve yürürlükte bulunan imar planındaki küçük sanayi alanları 1/25000 ölçekli nazım imar planına herhangi bir değişiklik yapılmadan ‘küçük sanayi alanı’ olarak planlanmıştır. Mevcut küçük sanayi alanlarında doluluk oranı yüzde 100’e yakındır. İnegöl ilçesinin mobilya sanayinde gelişmiş olması, mobilya ağaç işleri ihtisas organize sanayi bölgesinin bulunması nedeni ile mobilya sanayiyi destekleyici küçük sanayi alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle mer’i 1/25000 ölçekli İnegöl Çevre Düzeni planı revizyonunda Akbaşlar Kırsal yerleşik alanının kuzeyinde ve batısında yer alan Gelişme Konut alanı olarak planlı bölgede, Akbaşlar Kırsal Yerleşik alanının kuzeyindeki 109 hektar, batısında da 163 hektar gelişme konut alanında fonksiyon değişikliği yapılarak Küçük Sanayi alanı olarak önerilmiştir. Plandaki mevcut ve önerilen küçük sanayi alanı toplam 462.24 hektardır. Komisyonumuzca yapılan inceleme sonucunda; onaylı 1/25000 ölçekli İnegöl Çevre Düzeni planının adının 1/25000 ölçekli İnegöl Nazım İmar Planı olarak değiştirilmesi, plan gösterim tekniklerinin mekânsal planlar yapım yönetmeliği ve ekinde yer alan gösterim tekniklerine uygun olarak düzenlenmesi, 13.03.2017 tarih ve 2017/10001 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile onaylanan İnegöl Büyük Ova Koruma Alanı sınırlarının 1/25000 ölçekli İnegöl Nazım İmar Planına işlenmesi, Akbaşlar, Kulaca ve Şipali mahalleleri içerisinde yer alan Orta Yoğunlukta Konut Alanının Sanayi alanı olarak değiştirilmesine ilişkin 1/25000 ölçekli Nazım İmar palanı Revizyonunun uygun olduğuna oybirliği ile karar verilmiştir. Konunun mecliste görüşülmesi sonucunda; revizyonun uygun olduğuna ve raporun aynen kabulüne, Büyükşehir Belediye Meclisinin 28/11/2018 günlü olağan toplantısının 2. Birleşiminde yapılan işaretle oylamada mevcudun oy çokluğu (CHP: Recep Çohan, Gamze Kayabaş, Nilgün Berk, Pelin Sevgi, Lütfü Günenç, Akın Poroy, Erdal Aktuğ, Engin Taşdemir, Dündar Koyutürk 9 ret, DP: Nurettin Çetin 1 ret, Bağımsızlar: Gizem Elmas, Metin Uyanık 2 ret-60 kabul) ile karar verilmiştir.”.

Editör: TE Bilişim