İnegöl Şavşatlılar K


İnegöl Şavşatlılar Kültür Derneği tarafından, 'Tarihe Yolculuk' adı altında başlatılan kültürel gezilerin ilki önceki gün Çanakkale Gezisi olarak gerçekleştirildi.

14 Mayıs Cumartesi gününü 15 Mayıs Pazar gününe bağlayan  gece saat 01.00'de Kemalpaşa mahallesi Yeşilçayır caddesi üzerindeki dernek merkezi önünde toplanan 120 kişilik grup, 3 otobüsle İnegöl Şavşatlılar Derneği Başkanı Durmuş Aydın ve Gençlik Kolları Üyesi Mehmet Süner’in nezaretinde Çanakkale'ye hareket etti.

Gezi dönüşünde Çanakkale Gezisi ile  ilgili bilgiler veren İnegöl Şavşatlılar Kültür Derneği Başkanı Durmuş Aydın, dernek olarak bundan sonraki sosyal ve kültürel faaliyetlerine Türkiye'nin tarihi ve turistik yerlerine geziler düzenleyeceklerini belirterek, "Dernek üyelerine, gençlere ve ailelere yönelik olarak düzenleyeceğimiz gezilerimize katılmak isteyen bütün İnegöllüleri davet ediyoruz. Ülkemizi tanıtmak, tarih şuuru vermek amacıyla turlar düzenleme kararı aldık. İlk gezimizi de Mehmetçiğin destan yazdığı Çanakkale'ye düzenledik. 15 Mayıs Pazar günü başlayan yolculuğumuzda, sabah Çanakkale'ye varıp, vapurla Eceabata geçtik. Sabah kahvaltısından hemen sonra  saat 08.00'de Çanakkale savaşlarının yapıldığı yerleri rehberler eşliğinde üç grup halinde gezmeye başladık. Öğle yemeğini Alçıtepe'de yediğimiz gezide, Mecidiye Şehitliği, Seyit Onbaşı Heykeli, Şehitler Abidesi, Kireç Tepe, Havuzlar Şehitliği, Soğanlı Dere Şehitliği, Ertuğrul Koyu, Yahya Çavuş Anıtı, Ertuğrul Tabyası, Arıburnu, Conkbayırı ve 57. Alay Şehitliğini gezdik. Toplamda Çanakkale savaşlarının gerçekleşmiş olduğu  alanda 120 kilometre yol kat ederek, saat 17.00'de Çanakkale'ye geçip Aynalı Çarşıda alışveriş yaptık. Tarihi Truva atının yanında toplanarak, geziyi tamamlayıp İnegöl'e dönmek için hareket ettik” dedi.

Çanakkale gezisinde, milletimizin çok zor şartlar altında düşmana geçit vermeyip vatanını koruduğunu, kanları ve canları pahasına savaştıklarını, yedi düvele baş ettiklerini, Mehmetçiğin adeta destan yazdığını hissederek gördüklerine vurgu yapan Durmuş Aydın,  “Çanakkale Savaşlarında şehit düşen bütün Mehmetçiklerin ruhu şad olsun. Çanakkale, her Türk evladının görüp, düşünmesi gereken bir yer. İnegöl Şavşatlılar Derneği olarak Çanakkale'ye gezi yapılacağını duyurduğumuz da, çok sayıda müracaat oldu. İlk gezi olduğu için katılımı üç otobüsle sınırlandırdık. Bu gezide gördüğümüz eksikliklerimizi tespit ederek, bundan sonra daha iyilerini düzenleyeceğimizden eminiz. Yakında ikincisini gerçekleştireceğimiz Çanakkale gezisiyle devam edip, Türkiye'nin değişik illerine her sene 7-8 gezi düzenlemeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim