SON 10 YILIN EN İYİ RAKAMLARI

Bu yıl şeftali üreticilerinin hem rekolteden hem de fiyatlardan memnun olduğunu belirten İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Ertürk, “Şeftali toplanmaya başlandı. Bu yıl rekolte iyi, çiftçiler memnun. Bursa’daki diğer şeftali üreticilerinin bir çoğunun yağmur ve doludan etkilenmesi, İsaörenli üreticilere yaradı. Dolusuz, afetsiz günler geçirdik. Çiftçilerimiz ürünlerini de toplamaya başladı. Şuan fiyatlardan da üretici memnun. Ama bundan sonra ne olur, bir şey diyemem. Bayrama kadar fiyatlar çok güzeldi. Şuan da kilosu 1 lira 70 kuruş ile 2 lira arasında satılıyor. Fiyatın bu şekilde devam etmesini bekliyoruz. Vatandaşlar yaz tatiline çıkmaya başlıyor. Şehirler boşalacak. Şeftaliye talep olmazsa, fiyatlarda  düşme olabilir. Geçen yıl 1 lira ila 1,5 lira arasındaydı. İsaören’de geçen yıl 4-5 bin ton şeftali toplanmıştı. Bu yılda bu rakama ulaşılacağını tahmin ediyoruz. Bursa şeftalisi doludan zarar gördüğü için bu yıl İsaören şeftalisi altın yılını yaşayacak. Fiyatlar da zaten bu nedenle yüksek seyrediyor. Üretici için son 10 yılın en iyi rakamları” dedi.

İSAÖREN’DE BOŞ ARAZİ YOK

Çevre köylerin İsaören’i örnek almaya başladığını ifade eden Hüseyin Ertürk, “İsören haricinde çevremizde yer alan Dipsizgöl, Karakadı, Çayyaka gibi bayır köyler(mahalleler)  de meyvecilik yapmaya başladı. Şuan da köyümüzde boş arazi yok. Civar köyler de bizi örnek alarak, meyveciliğe yönelmeye başladı” diye konuştu.

GİRDİLER ÇOK YÜKSEK

Çiftçinin, şeftalinin kilosunun 2 liradan satılmasından memnun olduğunu ama derdinin de çok olduğunu belirten Başkan Hüseyin Ertürk, “Gübre, ilaç, mazot pahalı. Girdiler çok olunca mahsulden gelen para kurtarmıyor. Neredeyse kafa kafaya gidiyor. Sonbaharda yapraklar nasıl dökülüyorsa, çiftçi de hasat zamanı dökülüyor” dedi.

ŞEFTALİ İHRACATI HENÜZ BAŞLAMADI

Bu sene henüz şeftali ihracatının olmadığını ifade eden Hüseyin Ertürk, “Geçtiğimiz yıl Kuzey Irak’a, Rusya’ya, Ukrayna’ya ihracat yapıyorduk. Ama bu sene herhangi bir talep yok. Şuan da zaten ihracata gidecek mal yok. Şuan toplanan ürünler iç piyasa için. Toplanmakta olan şeftaliler, Gülaven, Venüs, Tüysüz, A-5 türleridir. İhracatı olanlar ise Kristaven, Morley ve Hale türleridir. 15-20 gün sonra çıkacak ihracatlık şeftali hem soğuk hava deposuna, hem yola dayanıklı. Ancak bu yıl şuana kadar ihracat için hiçbir talep almadık. Şuan burada İstanbul, Manisa, Ankara ve diğer il ve ilçelerden gelen tüccarlar var. Bunlar da iç piyasa. İhracat için isteyen olursa ürünümüz var. Talep olursa istediği kadar ürün verebiliriz. Ürünümüze güveniyoruz” diye konuştu.

ARMUT DA BU SENE PARA YAPIYOR

Bu sene armutlarda verimin az ama fiyatların iyi olduğunu belirten Hüseyin Ertürk, “Geçen sene ağaçlarda çok fazlaydı. Bu sene ağaçlar dinlenmeye geçti. Geçen senenin 3’te 2’si kadar ancak ürün olur. Geçen sene 5 bin tondu. Bu yıl 3-4 bin tonu ancak bulur diye düşünüyoruz. Armut bu yıl 1 lira 70 kuruştan tutun da 2 lira 30 kuruşa kadar satılıyor. Geçen yıl ise 1 ile 1,5 lira arası satıldı. Bu yıl Armut da Şeftali gibi iyi para yapıyor. Fiyatlardan üreticiler olarak memnunuz.

KİRAZ’DAN ZARAR ETTİK

Bu yıl İsaörenli üreticinin sadece Kiraz’dan zarar ettiğini ifade eden Ertürk, “Yağışlardan dolayı toplayamadık. Çatladılar, biz de ağacın üzerinde bıraktık. Yapacak bir şey yok. Ben kendi kirazlarımı hiç toplamadım. Öylece ağaçta bıraktım. Kiraz’dan yüzümüz gülmedi ama Şeftali ile Armut yüzümüzü güldürdü. Elma da inşallah iyi olur. 1 lira civarında olmasını bekliyoruz. Elma da Eylül ayında toplanmaya başlar. Zaten elmacılık bitiyor. Girdisi çok ve ilaçlama fazla. Elma yerine çiftçilerimiz Şeftaliye yöneldi” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim