İnegöl Belediyesi´nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası birlik beraberlik ve milli irade temasıyla düzenleme kararı aldığı 29. Uluslararası Kültür Sanat Festivalinin halk dansları gösterilerinden oluşan ilk bölümü sona erdi. Festival kapsamında Kültürpark içerisindeki kameriyeler bölgesinde kurulan ve etkinlikleri süren kültür derneklerine ait çadırlarda ise Güneydoğu´da yaşanan terör saldırılarında yaşamını yitiren şehitlerimizin yası hakimdi. Kültürlerin ve geleneklerin tanıtıldığı çadırlarda dün akşam mevlitler okunup dualar edildi.

DERNEKLERDEN MEVLİT OKUTMALARINI İSTEDİK

Her akşam farklı derneklerin çadırlarını ziyaret eden Belediye Başkanı Alinur Aktaş, önceki akşamda Manavlar Derneği ile Domaniçliler Derneği´ni ziyaret etti. Beraberindeki heyetle birlikte ilk olarak Manavlar Derneğinin çadırına gelen Başkan Aktaş, okunan mevlit ve duaların ardından vatandaşlara yönelik bir konuşma da yaptı. Aktaş, 14 Ağustos günü kortej yürüyüşü ile başlayan Uluslararası Kültür Sanat Festivalinin aslında bir folklor festivali, bir kültür festivali olduğunu ifade etti. Güneydoğu´dan şehit haberleri geldiğini hatırlatan Aktaş, “Görüyorsunuz çadırlarda kendi yöresini, örfünü, adetini anlattığı ortamlar oluşturmaya çalışmış. Pazar akşamı başlattığımız festivalimizde her akşam farklı çadırları ziyaret ederek öne çıkarmaya çalışıyoruz. Ancak bugün ülkemizin farklı noktalarından şehit haberleri aldık. Öncelikle şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyoruz. Bunları söylemek çok acı. Ateş düştüğü yeri yakar diye bir ifade var. Allah göstermesin bizim mahallemizden, bizim akrabamızdan biri olsa bu acıyı çok daha fazla hissederdik, lakin gidenlerin hepsi bu memleketin evlatları. Burası 78 milyon nüfuslu bir ülke. Avrupa´nın 2´nci büyük ülkesi, Avrupa´nın 6´ncı büyük ekonomisi, bir eli Avrupa´da, bir eli Asya´da, bir eli Ortadoğu ve Afrika´da. Biz öyle sıradan, 3 milyonluk küçük bir ülke değiliz. Bizim çok güçlü bir tarihimiz var. Ama bu ülkenin dört bir tarafı da düşmanlarla çevrili. Tarih boyunca bu ülkeyle ilgili planlar, hesaplar bitmedi. Lakin buradan iyi çıkarımlar yapmak lazım. Birliği beraberliği kenetlenmeyi sımsıkı gerçekleştirmek lazım. Bakın biz festivalle ilgili Ankara´yla görüştük, iptal edebilirdik. Ama asla iptal etmeyin şeklinde bir söylem oldu ve daha sonra da birlik beraberlik ve milli irade oldu. Bu akşam da tüm derneklerimizden rica ettik ve çadırlarda hiçbir eğlencenin yapılmamasını, sadece mevlitler ve dualar okunmasını istedik” dedi.

BİRBİRİMİZİ NE KADAR SEVDİĞİMİZİ ANLADIK

15 Temmuz darbe kalkışmasının Türk milletine çok şeyler kazandırdığını da belirten Aktaş, “250 civarında şehidimiz var, şifa bekleyen yaralı kardeşlerimiz var. Lakin parti ayrılıklarının bir detay olduğu, öncelikli konular olmaması gerektiğini öğrendik. Nasıl ki Çanakkale ve Kurtuluş savaşında bu memleketin birlik ve beraberliği için bir araya gelindiyse, aynı ruhla bir araya geldik. Birbirimize nasıl sahip çıkmamız gerektiğini de biz orada gördük. Hamdolsun bu memleketin evlatları göğüslerini siper ederek topun, tankın karşısında durdular. Bu bir imandır. Sizin şer bildiklerinizde hayır, hayır bildiklerinizde şer vardır. Biz gerçekten o şer zannettiğimiz şeyden kendimize bir hayır çıkardık. Meğer birbirimizi ne kadar seviyormuşuz bunu gördük” diye konuştu.

 Ziyaretler sırasında dernek başkanları da yaptıkları konuşmalarda birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Manavlar Derneği Başkanı Erdoğan Kızmaz, festivalin birlik beraberlik ve milli irade sloganıyla düzenlendiğini hatırlatarak, “Ben öncelikle bu güzel organizasyonun, İnegöl halkının ve yurt dışından ekiplerin buraya gelerek bu güzel etkinliğin gerçekleşmesinde emeği olan Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Belki de kültür sanat festivali ülkemizde yaşanan son olaylar nedeniyle iptal edilme yoluna gidilecekti. Ama Başkanımızın birlik beraberlik ve milli irade noktasındaki festivalin bu amaçla devam etmesini düşünmesiyle birlikte bizler de bu etkinlikleri bu amaçla sürdürdük. Hepinizin bildiği gibi 15 Temmuz akşamı ülkemizin gelişmesini, kalkınmasını, ilerlemesini istemeyenler, en önemlisi ülkemizin bölünmesi için yapılan darbe Türk milletinin iradesiyle sonuçsuz kalmıştır. Türk milleti bir olmuş ve kendini topun, tankın, uçağın altına atarak milli irade ve demokrasinin yanında yer almıştır. Türk milletinin Malazgirt´ten Söğüt´e, İstanbul´un fethinden Çanakkale´ye, Kurtuluş savaşından 15 Temmuz´a gelen bu güzel özelliği, bizim yeniden uyanmamızı sağlamıştır. Bugün yine ülkemizin değişik noktalarında bu vatan için görev başında olan kardeşlerimiz hain terör örgütlerinin saldırıları sonucu şehit oldular, yaralandılar, gazi oldular. Şehitlerimize Allah´tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz” dedi.

AHMETLER, MEHMETLER GİDER AMA BİR KARIŞ TOPRAK GİTMEZ

Domaniçliler Derneği Başkanı Mehmet Sargın da 15 Temmuz´dan bu yana ülkemizde olağan üstü durumlar yaşandığını kaydederek, “Belediyemiz bu yıl güzel bir temayla bu etkinliği düzenledi. Birlik beraberlik ve milli irade temasıyla festival düzenlendi. 15 Temmuz´dan bugüne kadar da olağanüstü durumlar yaşadık. İster FETÖ terör örgütü olsun, ister başka bir terör örgütü. Ben her zaman şunu söylüyorum, bu ülkeden Ahmetler Mehmetler gidecek ama bu ülkenin bir karış toprağı gitmeyecek. Bizim çocuklarımız da buna inanıyor biz de inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş, dernek ziyaretleri sırasında Dernek Başkanlarına festivale katılımlarından dolayı teşekkür plaketlerini de takdim etti.

Editör: TE Bilişim