İnegöl'e bağlı Şehit


İnegöl'e bağlı Şehitler (Doma) köyünde faaliyette bulunan Hasan Dede Kültür ve Tanıtma Derneği ile Şehitler Köyü Muhtarlığının, dil, din, ırk, mezhep ve siyasi düşünce ayırımının olmadığı, laik, demokratik ve çağdaş bir Türkiye için “Gelin Canlar Bir Olalım" sloganıyla ortaklaşa düzenlediği "İstiklal Savaşı Şehitlerini ve Hasan Dede'yi Anma Törenleri”nin 25’ncisi önceki gün Şehitler Köyünde Hasan Dede Türbesinin bulunduğu alanda gerçekleştirildi.

Jandarma Komutanı Yüzbaşı İbrahim Yağız, AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Hüseyin Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli ve yönetim kurulu üyeleri, CHP İlçe Başkanı Erol Kazanç ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Bursa Milletvekili Adayı Semih Özsaraç, köy ve mahalle muhtarları, çeşitli il ve ilçelerde faaliyette bulunan Alevi ve Hacı Bektaş Veli Derneklerinin Başkan ve yöneticileri ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen vatandaşların katıldığı anma törenleri, İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Törenin açış konuşmasını yapan Şehitler Köyü Muhtarı İsmail Ateş, 650 yıldan beri devletine, milletine ve cumhuriyetine sahip çıkarak savaşmış ve bu uğurda kurtuluş savaşında köy halkından 150 kişi ile  10 askerin şehit olduğunu, şehitlerin anısına köyün girişinde Şehitler Abidesi dikildiğini belirterek, “Köyümüz hakkında yapılan araştırmalarda, Bursa yazma eser kütüphanesi köyümüzü tanıtırken, 'Devleti için savaşan, hiç kaçağı olmayan köy' olarak tanıtılmıştır. Bu da gösteriyor ki, 'Dürüstlüğü temiz ahlakı ve eline, beline, diline bağlı kalın' diyen Hasan Dede'nin verdiği bilgilerle sağlanmıştır. Köyümüzün ayrıca, İnegöl bölgesinde ilk kurşunu sıkarak, düşmana direnen tek köy olduğu bilinmektedir” dedi.

Hasan Dede'nin, Hoca Ahmet Yesevi'den aldığı dersle Hacı Bektaşi Veli'den aldığı himmetle köyün bu günlere geldiğini ve daha nice yıllara bu inanç ve kültürle gideceğini ileri süren Muhtar Ateş, "Şehitler köyü Hz. Ali, Hacı Bektaşi Veli ve Mustafa Kemal Atatürk'ün yönlendiği yolda, üzerine düşen tüm görevleri yerine getirmeye devam edecektir. Laik, demokratik çağdaş bir Türkiye için gelin canlar bir olalım" Şeklinde konuştu.

Davetlilerin Hasan Dede Türbesini ziyaret ederek dualar okudukları, mumlar yakarak, türbe duvarlarına taşlar tutturarak, dileklerde bulundukları anma törenleri, Şehitler Köyü, İnegöl Hacı Bektaş Veli, Kestel Hacı Bektaş Veli ekiplerinin gösterileri ile ses sanatçısı Hasan Basri'nin seslendirdiği türkülerle renklendi.

SABAHAT AKKİRAZ COŞTURDU

Kınalı Kar dizisinin jenerik müziği olan 'Kınalı Kar' türküsüyle ününe ün katan ve şu anda CHP İstanbul 3. Bölge 6'ncı sıra Milletvekili Adayı olan ünlü Türk Halk Müziği  sanatçısı Sabahat Akkiraz, seslendirdiği birbirinden güzel deyiş ve türkülerle  izleyenleri coşturdu.

Anma törenlerinde katılımcılara, Hasan Dede Kültür ve Tanıtma Derneği ve Şehitler Köyü Muhtarlığının organizasyonu ile köy halkının katkılarıyla, Hasan Dede’nin türbesi önünde kesilen  1 dana ile 40 koyunun eti ve bin 200 kilogram bulgur kullanılarak 50 kazanda hazırlanan bulgur pilavı ile ayran ikram edildi.

Editör: TE Bilişim