Prof. Dr. Selçuk Yahşi Ortaokulunda altı yıldan buyana uygulanan EKO Okullar Projesi, iki yıldır su konusu üzerinde çalışıyor. Proje temiz su kaynaklarını bilinçli kullanma konusunda veli öğrencileri bilgilendirerek toplumda çevre duyarlılığını arttırmayı hedefliyor.

Selçuk Yahşili EKO Tim grubu, İnegöl’ün atık sularının nasıl arıtıldığı konusunda Çevre Mühendisi Nilgün Oruçtut tarafından bilgilendirildi. Çevre Mühendisi Nilgün Oruçtut “İnegöl’ün atık sularının tamamı ve Organize Sanayi Bölgesinin kimyasal atıklarının tamamı bu tesislerde arıtılmaktadır. İlk aşama olarak atık suları ızgaralar aracılığıyla katı atıklardan ayrıştırılarak  havuzlarda büyük karıştırıcılar aracılığıyla karıştırılır. Daha sonra başka havuzlara alınan atık sular, mikroorganizmalar tarafından arındırılmaktadır. Bu aşamadan sonra farklı havuzlara alınan atık sular içerisindeki katı maddelerden ve ölü mikroorganizmalardan arındırılarak,  atık suyun analizleri yapılarak Kalburt deresine temizlenmiş bir şekilde bırakılır. Arıtma sonucunda ortaya çıkan atıklar, ayrı bir bölümde kurutularak hacmi küçültülür ve başka tesislere gönderilerek kömür yapımında kullanılır. Önemli olan suların temizlenmesi değil, temiz sularımızın musluklardan boş yere akıtılmamasıdır. Bu nedenle lavabolara atık yağlarımızı dökmemeliyiz, deterjan kullanımını minimuma düşürmeliyiz. Musluklarımızı gereksiz yere açık bırakmazsak bu tesislere gelen su miktarı azalacağından, harcanan emek ve enerji düşecektir” dedi.

Öğrenci ve veliler, kirli suların arıtma aşamalarını görerek, suların kirlendikten sonra arıtılsa da, bir daha ilk haline dönüşemediğini, yalnız tarımda kullanılabileceğini öğrendiler.

Su tasarrufunun önemini kavratmak, su arıtma aşamalarını öğrencilere göstermek için, İnegöl Genel Arıtma Tesisine gezi düzenlendiği  belirtilirken, öğrencilerin ve velilerin, bu gezi ile suyun kirletilmemesinin ne kadar önemli olduğu konusunda bilgilendirildikleri kaydedildi.

Editör: TE Bilişim