Havaların soğuması ile birlikte yakılmaya başlanan sobalardan sızan gazın, ölümlere sebep olduğunu ifade eden Başkan Ziya Turan, soba yakılırken dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Turan, “Sobanın kurulmasında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri, boruların kısa tutulmasıdır. Hava çekişini zayıflatmamak için boru baca içine fazla sokulmamalı. İyi yanma için baca temiz olmalı ve çıkan gazların dağılabilmesi için en yakın binadan 6 metre uzaklıkta yer almalı. Yılda en az bir kere temizlenmesi gereken bacalarda, zehirli gazların oda içine gitmesini önlemek için rüzgara göre yön değiştiren kapak kullanılmasında yarar var” dedi.

EN FAZLA İKİ DİRSEK

Kurulan sobaların borularında en fazla iki dirsek olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Turan, “Boruların ve dirseklerin üzerlerinde çatlak bulunmamalıdır. Verimli yanma için sobaların günlük temizlenmesi gerekmektedir. Yatarken yanmakta olan kömüre ilave konulmaması önemlidir. Kömürün tam yanmasını sağlamak açısından kullanılan kömüre uygun soba seçilmeli. Özellikle uçucu madde içeriği az ithal kömürler alttan yakılmalı. Yerli kömürler ise üstten tutuşturulmalıdır. Sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmemek için kaliteli kömür kullanımına, baca temizliğine, gece yanan soba üzerine kömür atmamaya ve lodoslu havalarda soba yakmamaya dikkat edilmelidir" diye konuştu.

KALİTELİ KÖMÜR KULLANIN

Vatandaşların kömür alırken, kalorisine ve kükürt oranına dikkat etmeleri gerektiğine işaret eden Başkan Turan, “Kömür satın alırken, kül ve kükürt oranına, nem miktarına ve kalorisine dikkat edilmeli. Nemi yüksek, kalorisi düşük kömürler verimsiz olduğu için tercih edilmemeli. Çünkü kömürdeki nem miktarı artıkça yanma sonucu açığa çıkan ısı miktarı azalır. Satın alınan kömürün nemine mutlaka dikkat edilmeli. Kül ve nem oranı yüksek iki ton kalitesiz kömür yerine, kalorisi yüksek bir ton kömürle ısınmak mümkündür” dedi.

BACA TEMİZLİKLERİNE DİKKAT

Baca tıkanmaları sonucunda baca yangınları veya karbonmonoksit gazının yol açtığı zehirlenmelerin yaşanabileceğini bildiren Turan, İnegöl halkının baca temizliği konusunun üzerinde fazla durmadığını kaydetti. Başkan Turan, temizliği yapılmayan bacalarda, kış sezonunda soba ve kaloriferlerin yakılmasıyla birlikte yangın tehlikelerinin yaşanabileceğini, bacanın iyi çekmemesi ile işyerinin veya evin içine sızan karbonmonoksit gazının, insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ve hatta ölümlere neden olabileceğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim