Kaymakamlık tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Kıbrıs gaziliği tescil edilen 20 Gazi için Milli Mücadele Madalya Tevcih Töreni düzenlendi.


İnegöl'de bulunan 20 Kıbrıs Gazisi, 45 yıl sonra madalyalarına kavuştu. 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatını gerçekleştiren kahraman Türk Ordusu içerisinde bulunan gaziler için İlçe  Kaymakamlığı ve İnegöl Belediyesi işbirliğinde ‘Kıbrıs Barış Harekatı Milli Mücadele Madalya Tevcih Töreni’ düzenlendi. 

Beşinci Mevsim Kültür Merkezinde düzenlenen program, saygı duruşunun ardından İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

Kur’anı Kerim tilavetiyle devam eden programda konuşan Kaymakam Şükrü Görücü, Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin bağımsızlığı için 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatının düzenlendiğini söyledi. 

“Kıbrıs’a sahip çıkmazsak vatanımızı koruyamayız” diyen Görücü, “Düşmanlar şimdi de boş durmuyor. Biz Kıbrıs’a sahip çıkmazsak kendi vatanımızı koruyamayız. Türkiye Cumhuriyeti kolay kurulmadı, bu vatan kolay kazanılmadı. Bin yıldır bize rahat yüzü göstermediler. Bu ülke bizimse, bu ülkenin ekmeğini yiyip suyunu içiyorsak bunu geçmişimize borçluyuz. Gazilerimize ve şehitlerimize borçluyuz. Onun için onlarla ne kadar gurur duysak azdır. Çünkü onların sayesinde bu topraklar vatan oldu. Şehidi olmayan topraktan vatan, kana bulanmayan kumaştan bayrak olmaz. Biz büyük devletiz, büyük milletiz. Biz bu ülke için ne yapsak azdır.” diye konuştu. 

Belediye Başkanı Alper Taban ise Bu vatanın gerçek sahiplerinin şehit ve gaziler olduğunun altını çizdi. 

İnegöl Muharip Gaziler Derneği Başkanı Selami Seymen de “45 yıl sonra Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin milli mücadele madalyalarımız verildi. Muharip gaziler olarak bizler cephe arkasında gitmedik. Cephenin en önünde, omuz omuza çarpışarak orada soydaşlarımızı kurtardık, stratejik konumdaki toprakları kurtardık, Beşparmak dağlarında kahramanlık destanı yazarak al bayrağımızı diktik. Biz orada 499 şehit verdik.” dedi. 

Konuşmaların ardından Ertuğrulgazi Derneği folklor ve kılıçkalkan ekipleri gösterilerini sundu.  Daha sonra tarihi İnegöl mehteri sahne aldı. 

Program 20 gaziye madalyalarının verilmesiyle son buldu. 

Programda ilginç an yaşandı. 3 yıl önce yakalandığı kanser hastalığı sonucunda hayatını kaybeden Gazi Saffet Karal’ın madalyasını almak için sahneye çıkan kızı Arife Karal, madalya için geç kalındığını ifade ederek, “Babam bu madalya için 45 yıl bekledi. 3 yıl önce kanserden hayatını kaybetti. Ben devletime kırgınım ama vatan sağ olsun.” dedi.

Editör: TE Bilişim