Pazarlama Konusunda

2009 yılında havaların elverişli gitmesi ile birlikte İnegöllü meyve üreticileri beklentilerinin üzerinde ürün aldılar. Ürünlerin kaliteli ve bol olmasına rağmen,  aynı ölçüde alıcı bulmakta yaşanan sıkıntı, İnegöl’deki soğuk hava depolarında boş yer kalmamasına neden oldu.

İnegöl’ün meyve deposunu olarak nitelendirilen Edebey köyünde, Edebey Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait 4 bin tonluk soğuk hava deposundan, her gün kamyonlarla başta İstanbul olmak üzere yurdun çeşitli yerlerine yapılmakta olan meyve sevkıyatının, son günlerde  alıcılardan gelen taleplerin azalmasıyla durma noktasına geldiği, bundan dolayı meyvelerin soğuk hava deposunda bekletildiği, ağzına kadar dolu olan soğuk hava deposunun  üreticiye artı bir maliyet getirdiği belirtiliyor.

Edebey Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Fahri Ünlü, 2009 yılında olumlu giden hava koşulları nedeniyle meyve üretiminde istenilen kalite ve verime ulaşılmasının sevindirici olduğunu belirterek, “Ancak yaşanan ekonomik kriz nedeniyle tüketicinin alım gücünün olmaması ve tüccarın da bundan dolayı alımlara gerektiği gibi ilgi göstermemesi satışlarımızı önemli ölçüde düşürdü. Şu anda soğuk hava depolarında erik, elma, armut yoğun olarak yer almaktadır. 4 bin ton kapasiteli olan soğuk hava tesisimizde şu anda boş yer kalmadı” dedi.

Başkan Fahri Ünlü, bu sezon İran’a armut, erik, elma ihraç ettiklerini, Rusya’dan da  meyve alımlarıyla ilgili  teklifler olmasına rağmen, iki ülkenin nakliyat firmaları arasında sorunlar yaşandığını, yaşanan sorunların aşılması  halinde bu Rusya’ya önemli ölçüde meyve ihracatı yapabileceklerini kaydetti.

İç piyasada ise, tüccarların birleşerek fiyatları düşürdüklerine işaret eden Fahri Ünlü,  “Gerekçe olarak yaşanan ekonomik bahane gösteren bir kısım tüccarlar ise, tüketicilerin taleplerinin azaldığını, aldıkları malları satamadıklarını gerekçe göstererek ödemeleri de geciktiriyorlar. Bu yüzden üreticilerimiz depo parasını ödemekte bile zorlanıyorlar. Talep olmaması, 4 bin  ton civarında elma, erik, armut gibi meyvelerin satışlarında yaşanmakta olan gerileme, meyve fiyatlarına da önemli oranda yansıdı. Fiyatların, 2008 yılı fiyatlarından ortalama 30 kuruş daha aşağıda seyretmesine rağmen, yine de istenilen pazarlama seviyesine ulaşılamadı. Bu da üreticileri maddi ve manevi sıkıntıya sokmaktadır. Adım atmakta zorlanılan depolardaki meyvelerin bir an önce tüketilmesi için, Kooperatif olarak arayışlarımız devam ediyor. Bu arada  İran’a ikinci ihracatın gerçekleşmesi yönünde beklentimiz var. Nakliyatla ilgili sorunların biran önce çözüme kavuşturulmasıyla Rusya’nın talebinin karşılanmaya başlamasıyla üreticilerimizin rahatlaması söz konusu olacaktır” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim