DEPODAKİ ÜRÜNÜN FİYATI ARTIYOR

Meyve hasadının son günlerini yaşadığımız şu günlerde üreticiler, soğuk hava depolarına yöneldi. İnegöl’e sayıları oldukça aç olan soğuk hava depolarında ise ürün koyacak yer kalmadı. En son hasadı yapılan deveci armudu tarlada 1,20-1,60 liraya satılırken, soğuk hava depolarına konulan ve hasadın bitmesinin ardından fiyatı 2 lirayı geçiyor.

200 BİN TONUN ÜZERİNDE ÜRETİM VAR

İnegöl’de şuanda 130 bin dekarda meyve üretiminin yapıldığını belirten Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Yılda ise 200 bin tonun üzerinde üretim var. Soğuk Hava Depoları ise bu üretim kapasitesine yetmiyor. En son önümüzdeki Cuma günü açılacak hava deposuyla birlikte İnegöl’deki soğuk hava depolarının toplam kapasitesi 24 bin tonları zor buluyoruz. Oysaki bizim 200 bin tonun üzerinde üretimimiz var. Çiftçi ürettiği malı soğuk hava deposuna koyamadığı için tüccara avantaj sağlıyor. Mecbur satmak zorunda kalan çiftçi, zararla da olsa soğuk hava deposuna koyamadığı için satmak zorunda kalıyor. Tüccar da bunu fırsata çeviriyor. Bu konuda bizlerin çalışmaları var. Devletimizin de tarım anlamında yatırım yapacak olan kişilere, teşvikler konusunda daha esnek davranmasını istiyoruz. Bu anlamda hem tüzel hem de şahıslara kolaylıklar sağlanırsa, bu alanda çiftçilerimizin eksikleri giderilmiş olur” dedi.

İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, “Şuanda bu yıl civar mahallelerden de aşırı rağbet olduğu için kooperatifimize ati soğuk hava deposunda hiç yerimiz kalmadı. Bin 200 tonluk depomuzun tamamen dolu. Üreticilerin getirdikleri ürünleri koridorda bekletmek zorunda kaldık. Fakat bu koridorda bekleyen ürünün de 15-20 günlük ömrü var. Bunları da mecburen üreticilerimiz çok düşük fiyatlara satmak zorunda. Bizim kış sezonu dediğimiz sezon, Ekim ayında başlar Nisan ayına kadar devam eder. Fakat şuanda depoya alamadığımız ürünlerin bitmesiyle fiyatlar artışa geçer. Yaklaşık 500-600 ton mal dışarı da kaldı. Ayrıca çiftçinin kendi deposunda olan mallar var. Şuanda fiyatlar 1,20-1,60 lira arasında değişiyor. Kış sezonunda 2 lirayı geçer. İnegöl’de yaklaşık üretilen malın en fazla yüzde 10-20‘sini karşılıyor. Yüzde 80-90’ı açıkta kalıyor. Üretici de ya ucuzu ya da zararına satmak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim