Konu hakkında açıklama yapan Eğitim Bir-Sen İnegöl İlçe Başkanı Sinan Aktaş, “İnegöl’de ilk ve orta öğretimde (Suriyeli ve açık öğretim öğrencileriyle birlikte) yaklaşık 60 bin öğrenci ile 2 bin 670 kadrolu, 450 de ücretli öğretmen yarıyıl tatiline girmiş bulunuyor. Bu yıl birinci sınıfa başlayan 4 bin 500’ü aşkın öğrenci de ilk kez karne almanın heyecanını yaşadı” dedi.

EĞİTİMDE SIKINTILAR VAR

İnegöl eğitimine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek İnegöl’de normal eğitime geçilmesi için yaklaşık 6 ilkokul, 6’da ortaokula ihtiyaç duyulduğunu belirten Aktaş, her sene artan nüfusun yeni okul ihtiyacını doğurduğunu ve İnegöl’de birçok okul da ikili eğitim yapıldığını ifade etti. Aktaş, Alanyurt bölgesinde ciddi anlamda okul sıkıntısı çekildiği ve biran önce bu sorunun çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Akta, “Kocatepe İlk ve Ortaokulu'nda toplam 2 bin 700 öğrenci 82 derslikte eğitim görmektedir, okul aşırı kalabalık hale gelmiştir. 128 öğretmen ve 6 idareci bütün zorluklara karşın mesleklerini en iyi şekilde icra etme gayretini göstermektedir. Çözüm olarak, küçük çocukların okula daha rahat ulaşabilmesi açısından büyük ve daha merkezde olan okulun ilkokul, diğer okulun ortaokul olması isabetli olacaktır. Ayrıca TOKİ'de, Mehmet Akif Ersoy İlk ve Ortaokulu'nda ciddi anlamda öğrenci yoğunluğu yaşanmakta, buna mukabil TOKİ Necip Fazıl İmam Hatip Lisesi'nde boş derslikler bulunmaktadır. Bu okullarda dengeli dağılımın yapılması gerekmektedir. İhtiyaca binaen İmam Hatip Lisesi'nin bir kısmının ortaokula çevrilmesi bölge eğitimini rahatlatacaktır. Ayrıca Zeki Konukoğlu Anadolu Lisesinin sınavla öğrenci alan okullar arasına alınması noktasında çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bir diğer konu ise okul pansiyonları, bazı liselerde erkek öğrenci pansiyonlarının kapasite altında hizmet vermesine karşın, kız öğrenci pansiyonuna acil olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Yine liselerde mevzuat gereği sınıflarda 34 öğrenci olması gerekirken bazı Anadolu liselerinin 9. Sınıfında 40'ın üzerinde öğrenci eğitim görmektedir. Bu sene uygulanan LGS yerleştirmeleri sonucunda özellikle meslek liselerine kapasitelerinin altında öğrenci kaydı yapılmış ve birçok derslik boş kalmıştır. Bu dengesiz dağılım eğitim-öğretimi olumsuz etkilemektedir. Biran önce yetkililerin bu duruma çözüm üretmesi gerekmektedir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilan ettiği 2023 Eğitim Vizyonu’nun olumlu tepkilerine dikkat çeken Aktaş, “Bizim de sürekli dile getirdiğimiz, çözüm önerileri teklif ettiğimiz birçok sorunun başlığa dönüşerek Vizyon Belgesi’nde yer alması önemli bir başlangıç olmuştur. Ancak, ümit ve beklenti oluşturan bu başlıklarla ilgili adımların gecikmesi tüm eğitimcilerde tedirginlik oluşturmaya başlamış, kamuoyunun beklentisini daha da artırmıştır” dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması için somut çalışmaların başlatılması, alan değişikliği taleplerinin karşılanması, görevde yükselme sınavlarının gerçekleştirilmesi gibi adımlar, bizim de talep ettiğimiz gelişmeler diye adlandıran Aktaş, “Ancak, 3 bin 600 ek gösterge vaadinin bir türlü yerine getirilememesi, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının doğurduğu olumsuz sonuçlar, yer değişikliği sürecinde karşılanmayan talepler, eğitim çalışanlarına yönelik giderek artan şiddete karşı etkin ve caydırıcı bir düzenlemenin hayata geçirilememesi gibi konular ve sıkıntılar eğitim-öğretim yılının ilk dönemine damga vurmuştur. Öğretmenlerin ek ders esaslarındaki eşitsizlik, ders ücretlerindeki adaletsizlik, okulların bütçe sorunu, eğitimin denetim ve rehberlik ayağının ihmal edilmesi gibi birçok konuda beklentileri karşılayan adımlar atılmadı. Beklentileri karşılayacak somut adımların atılması, sorunları çözmeye yönelik cesur kararların alınması, nitelikli bir eğitim ve daha iyi bir gelecek için olmazsa olmazımızdır. Zira bütün oluş ve olguların hatta insan ve hayatla ilişkili her alanın birikiminin neşet ettiği hem ilk hem de daimi bir insani eylem ve disiplin olan eğitime hak ettiği değeri vermeyen ülkelerin sonu, ya yerinde saymak ya da geri kalmışlık tuzağına saplanmaktır. Bu nedenle, birikmiş sorunlara acil olarak çözümler bulunmalı ve bunun için hemen harekete geçilmelidir” diye konuştu.

Eğitime ilişkin reformların kalıcı hâle gelmesinin, okullarda boş ders kalmamasına ve sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin bulunmasına bağlı olduğunun altını çizen Aktaş, “2023 Eğitim Vizyonu’nda 5 yaş çocukların tamamının okul öncesi eğitim kapsamına alınması hedefi dikkate alındığında, 14 bin ek öğretmen ihtiyacı daha söz konusu olmaktadır. Özetle, ihtiyaç olmasına rağmen yeterli atama yapılmamakta, yeterli aday bulunduğu hâlde atama yapılıp ihtiyaç karşılanmamakta; bu durum da ‘önce eğitim’ iradesiyle çelişmektedir” dedi.

Eğitim Bir-Sen olarak, her zaman özgürlüklerden yana olduklarını, kısıtlamalara ve dayatmalara da karşı çıktıklarını vurgulayan Başkan Aktaş, şunları söyledi:

“Haklıdan ve doğrudan yana oluşumuz, haksızlığa ve yanlışa karşı kavi duruşumuz, üye kazanarak büyümemize, ülke olarak özgürlüklerin sınırının genişlemesine vesile oldu. Türkiye’nin geçmişten günümüze birçok alanda kat ettiği mesafe, çalışanların kazandığı haklar, milletin dirayetiyle kaldırılan vesayet odakları, sivil inisiyatiflerin gayretleriyle ters yüz edilen darbe ürünü mevzuatlar ülkemizi bugün herkes için ümit var bir eşiğe getirmiştir. Temel bir insan hakkının ikamesi, kişisel özgürlüğün belirgin bir nişanesi olarak gördüğümüz kılık ve kıyafet özgürlüğü hakkının da alınabilmesi için başlattığımız sivil itaatsizlik eylemi, kamu görevlileri kılık ve kıyafet özgürlüğüne kavuşuncaya kadar devam edecektir.” Bu vesileyle yarıyıl tatiline giren bütün öğretmen ve öğrencilerimizin güzel bir tatil geçirmelerini 2. Döneme daha enerjik ve zinde başlamalarını temenni ediyorum.”

Editör: TE Bilişim