Bulgaristan, ülkede yaşanan hükümet krizinin ardından 16 ay sonra yeniden sandık başına giderken, aynı heyecanı İnegöl’de ikamet eden bin 600 göçmen vatandaşı da yaşadı. Komşuda meclisin 240 üyesinin belirlenmesi için yapılan seçimlerde üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi, sandıktan üçüncü parti olarak çıktı.

Bulgaristan’da 6 milyon 800 bin, İnegöl’de ise bin 600 seçmen, parlamentonun 240 üyesini belirlemek için sandık başına gitti. Seçimlere katılan 25 parti arasında ve koalisyon içinde Boyko Borisov liderliğindeki Avrupa İçin Bulgaristan Vatandaşları (GERB), Mihail Mitko liderliğindeki Bulgaristan Sosyalist Partisi ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Lütfi Mestan liderliğindeki Hak ve Özgürlükler Hareketi sandıktan zaferle çıkmak için mücadele etti.

Yenice Perihan Coşkun İlköğretim Okulu ve Akhisar İlköğretim Okulu`nda kurulan iki sandık da oy kullanan çifte vatandaşlık hüviyetine sahip vatandaşlar, Türkiye’deki yerel seçimin ardından, Bulgaristan’daki genel seçim için de sandıklara gitti. Seçim için ülke genelinde toplam 85 okulda 130 bin sandık kurulurken, soydaşlar Bursa, Ankara, Antalya, Balıkesir, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Eskişehir, Kocaeli, İzmir, İstanbul, Manisa, Mersin, Sakarya ve Yalova’da oy kullanma işlemini gerçekleştirdi.

Bulgaristan’da 240 sandalyeli parlamentoda son iki yılda yapılan ikinci erken seçimlerde 18 siyasi parti, 7 koalisyon ile 4 bağımsız aday yarıştı. Oy kullanmak için yaşını dolduran ve çifte vatandaş olanlar sabah saat 07.00’den itibaren Bulgaristan kimlik kartı veya pasaportunu yanlarına alarak ülke genelinde 85 okulda kurulan 130 sandıkta oy kullandı. Bulgaristan’dan gelen sandık görevlilerinin de yer aldığı seçimlerde Bulgarca bilmeyenler için Bal-Göç yetkilileri tarafından görevlendirilenler yardımcı oldu. Bursa’da da seçimler için 17 okulda 41 sandık kuruldu. Bal-Göç Genel Başkanı Yüksel Özkan, seçimlerin bayrama denk gelmesi sebebiyle birçok soydaşın akrabalarını ziyaret etmek ve kurbanını kesmek için Bulgaristana gittiğini ifade etti. Özkan, “Türkiye’de 150 bin oy kullanma hakkı bulunan çifte vatandaş var. Türkiye’deki tahmini oy sayısı yaklaşık 90 bini bulacak. Bulgaristan’a gidenler de orada oylarını kullanacak. Onlarla birlikte Türkiye’den 100 bin oy Bulgaristan seçimlerinde kullanılmış olacak. Türkiye çapında 85 okulda, 130 sandık var. Bursa’da 30 bin oy bekliyoruz. 17 okulda, 41 sandık açıldı. Geçen yıl Bursa’da 22 bin oy kullanılmıştı” dedi.

48 MİLLETVEKİLİ OLMASINI DİLİYORUZ”

Türkiye’deki oyların havuzda toplanarak farklı bölgelere dağıtılabildiğini ifade eden Özkan, “Türk ve Müslüman azınlığı 240 sandalyeli Bulgaristan parlamentosunda, siyaseten güçlü bir şekilde temsiliyet kazanacağına inanıyoruz” dedi. Özkan ayrıca, önceki seçimlerde çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Partisinden (HÖH) 36 milletvekilinin bulunduğunu, bu seçimlerde 48 milletvekili olmasını dilediklerini belirterek, “Milletvekili sayısının çok olması oradaki Türklerin haklarına karşı alınan kararların Anayasa Mahkemesi’ne götürebilmesini sağlıyor. Tahminim 42 milletvekili” diye konuştu.

“TÜRKLERİN ÖN YARGILI OLMADIĞINI GÖSTERDİK”

Bulgaristan’da yayın yapan 3 kanaldan yaklaşık 10 kişilik bir basın ekinin Bursa’da seçimleri sandık başında takip ettiğini ifade eden Yüksel Özkan, “Bazı basın kurumları Bulgaristan’da spekülasyon yapıyor. Türklerin ön yargılı olmadıklarını basın mensuplarına gösterdik” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim